Κωνσταντίνος B’: O τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας

Γράφει ο Στέλιος Μπόλμπασης

Ο Κωνσταντίνος Β’ της Ελλάδας γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1940 στα Ανάκτορα Παλαιού Ψυχικού, με γονείς τον πρίγκιπα Παύλο της Ελλάδας και την πριγκίπισσα Φρειδερίκη της Ελλάδας, του Αννοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, μετέπειτα βασιλείς της χώρας.

Ο Κωνσταντίνος βαπτίστηκε στα Ανάκτορα των Αθηνών – νυν Προεδρικό Μέγαρο – με ανάδοχο τις ένοπλες δυνάμεις, όπου, αργότερα, φοίτησε και στα τρία σώματα αυτών. Μετά τον θάνατο του Γεωργίου Β’, την 1η Απριλίου του 1947, το στέμμα «πέρασε» στον πατέρα του και αυτός ορίστηκε πρίγκιπας διάδοχος, ώστε να ορκιστεί, επισήμως, το 1955 μαζί με την παραχώρηση του τίτλου Δούκα της Σπάρτης.

Στη συνέχεια, στις 20 Φεβρουαρίου του 1964 ορίστηκε αντιβασιλέας, καθώς η υγεία του νοσούντος από καρκίνο, βασιλιά Παύλου Α’, επιδεινώθηκε. Λίγο καιρό αργότερα, στις 6 Μαρτίου του ίδιου έτους, ο βασιλιάς Παύλος Α’ πεθαίνει και τον διαδέχεται στον θρόνο ο, 24χρονος τότε, Κωνσταντίνος.

Ο Κωνσταντίνος φοίτησε, αρχικά, στο Εθνικό Εκπαιδευτήριο των Αναβρύτων στο Μαρούσι – νυν Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο Αναβρύτων – , εν συνεχεία, στις σχολές Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων και, τέλος, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, λάμβανε ιδιαιτέρως σειρά άλλων μαθημάτων και μαθήματα ξένων γλωσσών.Από μικρή ηλικία, ασχολούνταν με τον αθλητισμό και το 1960 κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στην κατηγορία «Ντράγκον» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης. Το μετάλλιο αυτό ήταν το πρώτο που λάμβανε η Ελλάδα μετά το 1912.

Επίσης, τα χρόνια αυτά είχε βρεθεί στο επίκεντρο λόγω του ειδυλλίου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο έρωτας των οποίων είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τόσο του εγχώριου όσο και του διεθνή τύπου. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, του ενδιαφέροντος αποτελεί ο αστικός μύθος που δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τον οποίο υπήρχε υπόγειο τούνελ από τα ανάκτορα, μέχρι και την κατοικία της Αλίκης.

Μια, όμως, ήταν η γνωριμία, η οποία τον συντρόφευε μέχρι το τέλος, αυτή με την πριγκίπισσα Άννα Μαρία της Δανίας. Η Άννα Μαρία είναι η 3η κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’ και της βασίλισσας Ίνγκριντ. Οι δύο τους γνωρίστηκαν σε μικρή ηλικία και ο έρωτας τους ευδοκίμησε μυστικά στην Νορβηγική αυλή, λόγω του νεαρού της ηλικίας της πριγκίπισσας. Η σχέση τους έγινε γνωστή με την ανακοίνωση των αρραβώνων, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στις 23 Ιανουαρίου του 1963, στα Ανάκτορα της Δανίας.

Ο προκαθορισμένος για το 1965 γάμος επισπεύδεται λόγω του θανάτου του βασιλιά Παύλου και ο Κωνσταντίνος, πλέον βασιλεύς της Ελλάδας, παντρεύεται στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964, την 18χρονη τότε, Άννα Μαρία, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, με μία φαντασμαγορική τελετή, στην οποία εκατοντάδες χιλιάδων κόσμου συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Αθήνας. 

Από εκεί και έπειτα, η βασιλεία του Κωνσταντίνου δεν συνεχίστηκε ομαλά. Οι πολιτικές κρίσεις διαδέχονταν η μία την άλλη και η χώρα διένυσε μία περίοδο μεγάλης αστάθειας, καθώς οι κυβερνήσεις εναλλάσσονταν, σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ, συγχρόνως, η απειλή και ο κίνδυνος από την μεριά της Τουρκίας μεγάλωνε συνεχώς. Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν τελικώς στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, τη γνωστή σε όλους μας «Χούντα των Συνταγματαρχών».

Ο Κωνσταντίνος αν και αρχικά όρκισε την κυβέρνηση των συνταγματαρχών, πραγματοποίησε ένα αντί-κίνημα στις 13 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, σε μία προσπάθεια να επαναφέρει την δημοκρατία στη χώρα, το οποίο απέτυχε διότι δεν έφερε υποστήριξης του στρατού όπως επιδίωκε. Έτσι η βασιλική οικογένεια αναγκάστηκε να διαφύγει στο εξωτερικό και αργότερα ο βασιλιάς κηρύχθηκε έκπτωτος μαζί με την Ελληνική Δυναστεία. Συνεχίζοντας στις επόμενες δεκαετίες, βλέπουμε ότι υφίσταται μία τάση εκδίκησης προς την βασιλική οικογένεια από αρκετούς πολιτικούς και πολίτες, η οποία μεταφράστηκε σε μία φοβία του ελληνικού κράτους προς την βασιλική οικογένεια, με άνευ προηγουμένου περιστατικά.

Φτάνοντας, λοιπόν, στο σήμερα, που το πολιτειακό ζήτημα έχει λυθεί και δεν υπάρχει αμφισβήτηση του πολιτεύματος, παρατηρούμε πως ο θάνατος του εκλιπόντα φέρνει στο προσκήνιο φοβικές συμπεριφορές –αναφορικά με την απόφαση της ταφής ως ιδιώτη από μέρους της κυβέρνησης- και μπορεί να δει κανείς ότι, δυστυχώς, η Ελληνική πολιτεία, ύστερα από τόσες δεκαετίες, φέρεται με μικρότητα, που δεν της αρμόζει, αδυνατώντας να αφήσει πίσω της κατάλοιπα τους παρελθόντος.

«Ένας λαός μπορεί να αλλάξει το παρόν και το μέλλον του, όχι όμως και το παρελθόν του», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο εξέχων νομικός και τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μιχαήλ Στασινόπουλος.

Το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος υπήρξε βασιλιάς της Ελλάδας άρα συνεπώς διετέλεσε αρχηγός του Ελληνικού κράτους και των ενόπλων δυνάμεων δεν διαγράφεται. Ένα από τα χαρακτηριστικά του κράτους είναι η συνέχεια, η σημερινή Ελληνική Δημοκρατία αποτελεί συνέχεια του Βασιλείου της Ελλάδας. Το Ελληνικό κράτος έχει περίπου 200 χρόνια ύπαρξης εκ των οποίων στα 150 ήταν βασιλείς ως αρχηγούς. Αν δεν δεχόμαστε το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος υπήρξε αρχηγός του κράτους είναι σαν να απορρίπτουμε 150 χρόνια ιστορίας και να χρονολογούμε την ίδρυση του το 1974 μετά την πτώση της Χούντας, κάτι το οποίο δε ισχύει. 

Οφείλουμε να γνωρίσουμε, να δεχτούμε και να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν της χώρας μας και όχι να το αρνούμαστε, διότι χωρίς αυτό δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα. Θα κλείσω παραθέτοντας την φράση του William Faulkner: «The past is never dead. It’s not even past».

Πηγή: sansimera.gr

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: βασιλιάς βασιλιάς Κωνσταντίνος Κωνσταντίνος βασιλιάς Κωνσταντίνος

Περιμένοντας την Άνοιξη στην Τυνησία

Η Τυνησία είναι η χώρα, από την οποία ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη, και η μόνη που θεωρούνταν, τουλάχιστον μέχρι το 2021, επιτυχημένη.

Τυνησία

Η νομική πτυχή του πολέμου

Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.

Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες

Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία

Αντιπολίτευση αλά.. Τσίπρα

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή

cancel culture

Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;

Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο. 2022

cancel culture

Πως μας επηρεάζουν τα social media;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Avatar photo
Στέλιος Μπόλμπασης

Συντονιστής - Email: stylianos.bolbasis@gmail.com

Άρθρα: 5