Κλιματική αλλαγή – Υπάρχει ελπίδα;

Γράφει ο Παναγιώτης – Δαυίδ Ντούτσης κλιματική αλλαγή κλιματική αλλαγή κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή, ως γνωστόν, είναι το φαινόμενο της μεταβολής του παγκόσμιου
κλίματος, της μεταβολής των μετεωρολογικών συνθηκών, δηλαδή, για εκτεταμένα χρονικά
διαστήματα. κλιματική αλλαγή κλιματική αλλαγή κλιματική

Η ανθρωπογενής επίδραση στο φαινόμενο δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Δραστηριότητες, όπως η εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση ομβρόφιλων δασών και η κτηνοτροφία παράγουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου που συντελούν στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ενδεικτικό πως η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα προ βιομηχανικά, δε ξεπερνούσε τα 300 μέρη ανά εκατομμύριο. Σήμερα, η συγκέντρωση ανέρχεται στα 416 μέρη ανά εκατομμύριο, αύξηση άνω του ενός τρίτου!

Οι συνέπειές της είναι ήδη ορατές. Καθώς ο καιρός είναι ένα ευαίσθητο σύστημα, παρατηρούνται αντιδιαμετρικά ακραίες εκδηλώσεις σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Άλλοτε, το φαινόμενο παίρνει τη μορφή διαρκέστατων περιόδων ξηρασίας σε αφρικανικές χώρες, όπως το Τζιμπουτί ή η Ερυθραία, κι άλλοτε καταστροφικών τυφώνων ή πλημμυρών. Τα προβλήματα που συνδέονται με το φαινόμενο είναι πολλαπλά, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά.

Ενδεικτικά, ας αναφερθεί πως οι «περιβαλλοντικοί πρόσφυγες», δηλαδή άνθρωποι που εγκαταλείπουν την πόλη ή τη χώρα τους εξαιτίας ενός ιδιαίτερα δυνατού περιβαλλοντικού φαινομένου, φυσικής ή και προκαλούμενης από άνθρωπο καταστροφής, σήμερα ανέρχονται στα 50 εκατομμύρια! Οι φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν του περασμένου έτους άφησαν πίσω του περί τους 1300 νεκρούς και πάνω από 1.5 εκατομμύριο σπίτια καταστραμμένα όπως και άλλες κρίσιμες υποδομές.

Ως ένα «πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης», εκλαμβάνουν οχτώ στους δέκα Έλληνες την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, με το ποσοστό να είναι ανάλογο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Για τους νεότερους, το φαινόμενο, δημιουργεί τεράστια αγωνία καθώς θεωρούν πως απειλείται το μέλλον τους ενώ η αγανάκτησή τους είναι έκδηλη. Κι ενώ δε γίνεται να αγνοήσουμε τις δριμύτατες συνέπειές της, ούτε να εφησυχάσουμε, ωστόσο, έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις αναβλύζουσες προκλήσεις και, δευτερογενώς, να αντιστρέψουμε το φαινόμενο.

Για δεκαετίες, η οικονομική ανάπτυξη συνδεόταν άρρηκτα με την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δημιουργώντας ένα χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών. Σήμερα, ωστόσο, η αξιομνημόνευτη πρόοδος που έχει σημειωθεί στην αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας με μείωση του κόστους παραγωγής στο ένα δέκατο κι ένα τρίτο αντίστοιχα σε μία μόλις δεκαετία, τις καθιστούν αποδοτικότερες από τα ορυκτά καύσιμα! Οι δε μπαταρίες που καθιστούν τις εν λόγω πήγες αξιόπιστες, είδαν πτώση στο κόστος παραγωγής κατά 97% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες!

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως χώρες όπως η Τσεχία, η Γαλλία και η Ρουμανία είδαν εντυπωσιακή αύξηση στο ΑΕΠ τους ενώ μείωσαν δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ακόμα και οι ΗΠΑ που, ιστορικά, οφείλονται για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, κατάφεραν να αυξήσουν το ΑΕΠ τους κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2009-2019 μειώνοντας τους ρύπους κατά 4%.

Η έρευνα των προηγμένων κρατών στον ενεργειακό τομέα, δημιουργεί ελπίδες πως αναπτυσσόμενες χώρες θα αξιοποιήσουν τα επιτεύγματά τους ώστε να μην περάσουν από το στάδιο των υψηλών εκπομπών. Τα παραπάνω στοιχεία εντυπωσιάζουν χωρίς να έχει γίνει ακόμα αναφορά στα νέα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε. Μέχρι τις αρχές του αιώνα, η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα ήταν…ανύπαρκτη. Σήμερα, αν και σε αρκετά πρώιμο στάδιο, δημιουργεί ελπίδες πως θα αναδειχθεί σε πολύτιμο σύμμαχο σε αυτή τη “μάχη”. Περαιτέρω έρευνα και χρηματοδότηση είναι επιτακτικές.

Τέλος, αξίζει να γίνει λόγος στην συνεισφορά της πληροφορικής στον μετριασμό των συνεπειών του φαινομένου. Η αξιοποίηση των δεδομένων αισθητήρων, δορυφόρων και άλλων πηγών, μπορείς να οδηγήσει στην ανάπτυξη κλιματολογικών μοντέλων ώστε να προβλεφθούν φυσικές καταστροφές παίρνοντας ανάλογα μέτρα. Επιπροσθέτως, η ανάλυση δεδομένων μπορεί να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα πολιτικών και να ελέγξει την τήρηση ή μη περιβαλλοντολογικών μέτρων.’

Συνοψίζοντας, η κλιματική αλλαγή αναδεικνύεται στην κρισιμότερη πρόκληση της ανθρωπότητας, οι συνέπειες της οποίας είναι οξύτατες. Η αποφασιστικότητα, όμως, των περισσότερων κρατών να άρουν το φαινομένου και η τεχνολογική πρόοδος, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: κλιματική αλλαγή κλιματική αλλαγή

Νορβηγοί

Η νομική πτυχή του πολέμου

Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.

Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες

Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία

Αντιπολίτευση αλά.. Τσίπρα

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή

cancel culture

Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;

Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.

cancel culture

Πως μας επηρεάζουν τα social media;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Δεκέμβριος

Avatar photo
Παναγιώτης - Δαυίδ Ντούτσης
Άρθρα: 6