Καζακστάν: Μονάδες του στρατού εμφανίζονται ως κυανόκρανοι του ΟΗΕ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης, ειδικές μονάδες του στρατού του Καζακστάν εμφανίζονται ως κυανόκρανοι του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, στις 8 Ιανουαρίου, το Associated Press δημοσίευσε φωτογραφίες που απεικόνιζαν Καζάκους στρατιώτες της ειδικής ομάδας KAZBAT στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων στη χώρα, να φορούν μπλε κράνη με το διακριτικό «UN» (Ηνωμένα Έθνη), τα οποία συνιστούν διακριτό χαρακτηριστικό που φέρουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι μέλη του είδαν φωτογραφίες που απεικονίζουν Καζάκους στρατιώτες να φορούν μπλε κράνη και εξέφρασαν στη Μόνιμη Αποστολή στο Καζακστάν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη λανθασμένη χρήση των διακριτικών του ΟΗΕ. Η Μόνιμη Αποστολή διαβεβαίωσε ότι το θέμα έχει διευθετηθεί.

Καζακστάν

Οι δηλώσεις του Στεφάν Ντιζαρίκ, Γενικόυ Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

«Το γνωρίζουμε. Έχουμε ελέγξει την πηγή των φωτογραφιών που φέρονται να δείχνουν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να φορούν κράνη με το διακριτικό του ΟΗΕ στο Καζακστάν τις τελευταίες λίγες μέρες», επιπλέον «Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας απευθείας στη μόνιμη αποστολή του Καζακστάν για αυτό το θέμα και φρόντισαν να επιλυθεί. Οι χώρες που στέλνουν δυνάμεις για να ενταχθούν στην αποστολή του ΟΗΕ επιτρέπεται να χρησιμοποιούν μόνο τα διακριτικά τους.»

Η τελευταία φωτογραφία δείχνει στρατιώτες της ρωσικής VDV Airborne σε ένα σημείο ελέγχου στο Καζακστάν να φοράνε επίσης διακριτικό του ΟΗΕ στις στολές τους.

Η επιτροπή του Kαζακστάν στα Ηνωμένα Έθνη είπε αργότερα ότι τα κράνη ήταν το μόνο αντικείμενο του εξοπλισμού που φέρει τα διακριτικά του ΟΗΕ το οποίο χρησιμοποιείται από το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας.

«Με εξαίρεση τα κράνη, τα οποία αποτελούν μέρος του επίσημου εξοπλισμού των τοπικών ειρηνευτικών δυνάμεων κατά την περίοδο υψηλής απειλής, δεν χρησιμοποιήθηκε εξοπλισμός με τα διακριτικά του ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Αλμάτι, οι ειρηνευτικές δυνάμεις της μονάδας υπό το Υπουργείο Άμυνας του Καζακστάν βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα για την προστασία της στρατηγικής υποδομής από τρομοκράτες και εξτρεμιστές.»

Ανακοίνωση της αποστολής του ΟΗΕ στο Καζακστάν

Η μονάδα KAZBAT ιδρύθηκε το 2000 ως ειρηνευτική στρατιωτική μονάδα αερομεταφοράς στις Ένοπλες Δυνάμεις του Καζακστάν και στις δυνάμεις αεροπορικής επίθεσης του Καζακστάν. Εκπαιδεύονται σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών και εξουσιοδοτούνται να φορούν μπλε κράνη κατά την υπηρεσία τους και κατά τη διάρκεια των παρελάσεων. Αποτελούν μέρος της 38ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Εφόδου (KAZBRIG).

Πληροφορίες: popularfront.co

Θες να γίνεις μέλος της ομάδας μας; Συμπλήρωσε την αίτηση!
καζακστάν
Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223