Ινδία-Κίνα: Ο ρόλος του Θιβέτ στις σχέσεις των δύο κολοσσών της Ασίας

Γράφει ο Γιώργος Βαρσάμης Θιβέτ

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Άμυνας της Ινδίας, Ράτζνατ Σινγκ, προέβη σε δηλώσεις μέσω της πλατφόρμας Twitter, στις οποίες ανέφερε ότι «Στις 9 Δεκεμβρίου 2022, οι δυνάμεις του κινεζικού στρατού προσπάθησαν να αλλάξουν μονομερώς το status quo εισβάλλοντας στη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου στην περιοχή του τομέα Ταουάνγκ. Ο στρατός μας απάντησε σταθερά σε αυτήν την κινεζική προσπάθεια». Επιπλέον, έγινε αναφορά για πολλούς τραυματίες και για τις δυο πλευρές, ενώ το θέμα λύθηκε διπλωματικά. Θιβέτ Θιβέτ Θιβέτ Θιβέτ Θιβέτ

Οι σχέσεις των δύο χωρών βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί εδώ και πολλές δεκαετίες και έκτοτε οι μικρο-εντάσεις και οι διπλωματικές μάχες έχουν αποκτήσει τακτικό χαρακτήρα.

Όλα άρχισαν όταν η Κίνα το 1950 προσάρτησε το Θιβέτ, αφενός για να μην το καταλάβει η Ινδία και αφετέρου, γιατί δεν ήθελε το Θιβέτ να είναι ανεξάρτητο. Η κόντρα μεταξύ των τότε ηγετών των χωρών, Νεχρού και Μάο Τσετούνγκ, έφερε τις δύο χώρες σε σύγκρουση.

Η Ινδία και η Κίνα, πέρα από τον πόλεμο του 1962, που κράτησε μόλις ένα μήνα και έληξε με την Ινδία να δέχεται μια ταπεινωτική ήττα, δεν ήρθαν ποτέ αντιμέτωπες σε μεγάλο πόλεμο. Μετά από έναν μήνα εχθροπραξιών, οι νεκροί για την Ινδία ανέρχονταν στους 1.400 και οι λοιπές απώλειες αγγίζουν τις 6.500. Οι δυνάμεις της Κίνας μέτρησαν 730 νεκρούς και οι λοιπές απώλειες 1.700.

Πολλά ακόμα θερμά επεισόδια σημειώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Το θερμό επεισόδιο του 2013, γνωστό και ως επεισόδιο Depsang Standoff, ξεκίνησε με την διείσδυση του Κινεζικού στρατού σε Ινδικό έδαφος και λύθηκε σε διπλωματικό επίπεδο.

Το 2017, η Κίνα ξεκίνησε την κατασκευή αυτοκινητόδρομου σε μια αμφισβητούμενη περιοχή, με ινδικά στρατεύματα να καταφθάνουν για να εμποδίσουν την κατασκευή του δρόμου αυτού. Σε περίπτωση που η Κίνα έπαιρνε υπό τον έλεγχό της την περιοχή αυτή τότε θα είχε μια πλήρη οπτική των στρατηγικών θέσεων της Ινδίας, καθώς πρόκειται για περιοχή με μεγάλο υψόμετρο. Η ένταση αναθερμάνθηκε το 2019 με την προέκταση του αυτοκινητόδρομου και με παρουσία κτισμάτων, που θεωρήθηκαν υπόστεγα ελικοπτέρων. Το επόμενο και τελευταίο επεισόδιο σημειώθηκε το 2020, με την Ινδία να κάνει λόγο για 20 νεκρούς, ενώ, αντίθετα, η Κίνα δεν έκανε γνωστούς τους νεκρούς της.

Γιατί, όμως, παρά την συνεχή κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, οι δύο χώρες δεν έρχονται αντιμέτωπες μέτωπο με μέτωπο; Η απάντηση ίσως κρύβεται στα γεωγραφικά εμπόδια της περιοχής.

Η οροσειρά των Ιμαλάιων, η υψηλότερη οροσειρά στον κόσμο, ίσως να καθιστά πρακτικά αδύνατο οι στρατοί των χωρών να μετακινηθούν από την μία πλευρά στην άλλη. Το υψόμετρο δυσκολεύει την χρήση εναέριων μέσων και την μεταφορά βαρέως οπλισμού. Επιπλέον, οι συνθήκες που επικρατούν, με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη οξυγόνου, μπλοκάρουν τις μετακινήσεις πέρα από την οροσειρά για χιλιάδες χρόνια.

Έτσι, η μάχη των δύο χωρών να ελέγξουν την περιοχή του Θιβέτ, γνωστή σήμερα ως Ζιζάνγκ και η επεκτατική πολιτική της Κίνας, που συνεχώς επικαλεί εδάφη της Ινδίας δικά της, συνεχίζεται από το 1950 μέχρι και σήμερα. Οι δύο χώρες έχουν συγκρουσθεί επανειλημμένα και μέχρι η κάθε χώρα να πετύχει τον σκοπό της, κυρίως η Κίνα, η κατάσταση θα παραμένει θερμή. Όμως, η πιθανότητα να συγκρουσθούν παραμένει πολύ χαμηλή, καθώς οι χώρες έχουν πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις και ο αμερικανικός παράγοντας προστατεύει την Ινδία.

ΠΗΓΕΣ:

  1. Οι Σινο-ινδικές σχέσεις στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον
  2. Η Ινδία καταγγέλλει κινεζική προσπάθεια εισβολής στο έδαφός της
  3. Ο σινοϊνδικός πόλεμος του 1962
  4. Tim Marshall, Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας, εκδ. Διόπτρα, 2019, σσ. 270-271
Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Θιβέτ

Θιβέτ

Η νομική πτυχή του πολέμου

Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.

Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες

Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία

Αντιπολίτευση αλά.. Τσίπρα

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή

cancel culture

Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;

Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.

cancel culture

Πως μας επηρεάζουν τα social media;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Δεκέμβριος

Avatar photo
Γιώργος Βαρσάμης
Άρθρα: 2