Η υποκρισία ζει και βασιλεύει..στο Τατόι

Γράφει ο Ιωάννης Καρανικολός

Το τελευταίο 24ωρο, έπειτα από την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, έχουμε δει και ακούσει τα πάνδεινα. Από επιστροφή της μοναρχίας, μέχρι τους χαρακτηρισμούς περί “αυλής” των Γλύξμπουργκ, ας αποδομήσουμε σαν κοινωνία πλέον αυτά τα συνωμοσιολογικά φληναφήματα για άλλη μία φορά. Τατόι

Νομίζω πως το ζήτημα επιστροφής της μοναρχίας στην χώρα μας ή περί “αυλαρχών”, δεν έχει καν αξία ανάλυσης, πέραν από χιουμοριστικά tweet για έναν απλό πολίτη, εκτός εάν μιλάμε για ένα κόμμα το οποίο θα χρησιμοποιήσει μέχρι και αυτό το επιχείρημα για να βγει από τον λάκκο που μόνο του έσκαψε. Άρα, δεν χρειάζεται εξήγηση το γεγονός πως μία ενδεχόμενη ανακαίνιση των βασιλικών ανακτόρων, δεν θα στρώσει κόκκινο χαλί για να επιστρέψει ο βασιλιάς, ούτε θα αποτελέσει ψηφοθηρικό κίνητρο για την προσέλκυση φιλοβασιλικών ή ακροδεξιών ψηφοφόρων.

Ας συνεχίσουμε όμως στα ουσιώδη του όλου ζητήματος, τα οποία όντως αφορούν τους πολίτες. Στη συνάντηση με τον Πρίγκιπα Κάρολο, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία του για ανάδειξη του κτήματος και γενικότερα των ανακτόρων και εγκαταστάσεων στο Τατόι, ανάλογη με εκείνη της έπαυλης Dumfries House. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως αν τελικά προχωρήσει η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Τατόι και των ανακτόρων, τότε θα σταματήσουν να είναι απλά ανεκμετάλλευτα οικόπεδα και θα μετατραπούν σε πόλο έλξης τουριστών καθώς και έναν ακόμα χώρο πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή, όμως πιο προσβάσιμο από όλους σε σχέση με τους ιππικούς ομίλους της περιοχής. 

Η κίνηση αυτή έρχεται για να προστεθεί στο πολιτιστικό έργο της κυβέρνησης, ενώ κάποιοι εύλογα θα μπορούσαν να πουν πως άργησε και πολύ, αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός πως από το 2007 η τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε εκδηλώσει τη πρόθεση της να μετατρέψει το κτήμα σε μουσείο. Ενώ από το 2012 οι “Φίλοι του κτήματος Τατοΐου” έχουν θέσει ως στόχο να αποκαταστήσουν το κτήμα και να το μετατρέψουν σε μουσείο και δημόσιο χώρο.

Κατά τη γνώμη μου, η ανάπλαση και αποκατάσταση του κτήματος έρχεται ως επιβεβλημένη ανάγκη πλέον, καθώς είναι καιρός να προχωρήσει το ελληνικό κράτος σε ανάδειξη κάθε πολιτιστικού μνημείου το οποίο έχει ξεχαστεί στον χρόνο και πλέον ο μόνος σκοπός του είναι να αποτελεί στόχο για βανδαλισμό και κλοπές πολιτιστικού υλικού. Εξάλλου ανάλογες ενέργειες έχουν υπάρξει και προηγουμένως όπως για παράδειγμα με το Αχίλλειο στη Κέρκυρα, μία από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης και αντίστοιχα του Μον Ρεπό, το οποίο μέσα στο πάρκο του στεγάζει και το Μουσείο Παλαιόπολης Κέρκυρας. 

Ενώ η ανακατασκευή στο Τατόι, φαίνεται να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα είναι αλήθεια άξιο απορίας το γεγονός πως κάποιοι είτε χρησιμοποιούν την συζήτηση αυτή για να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές ατζέντες τους είτε την χλευάζουν και θεωρούν πως δεν έχει σημασία. Η ανάδειξη ενός ακόμα ιστορικού μνημείου και ειδικά η μετατροπή του σε έναν πιο φιλικό χώρο για τους επισκέπτες του, αποτελεί μία πρωτοβουλία, η οποία είτε αποτελέσει έργο του δημοσίου είτε κάποιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δεν δύναται να χρωματιστεί αρνητικά πόσο μάλλον για κομματικούς σκοπούς. 

Βέβαια ας μην κάνουμε πως δεν γνωρίζουμε. Παρόμοιες ενέργειες είχαν λάβει χώρα και για την αξιοποίηση του Ελληνικού και τις διαστρώσεις της Ακρόπολης. Δύο ακόμα ενέργειες, οι οποίες έχουν αυταπόδεικτα πλεονεκτήματα. Άρα ίσως μια ερώτηση να κρύβει πολλές παραπάνω απαντήσεις από κάθε άρθρο. Πώς ενώ ορισμένοι υποδύονται τους υπέρμαχους του πολιτισμού, αποφασίζουν να κατακρίνουν, και μάλιστα με γελοίο τρόπο, μία τέτοια ενέργεια;

Μία ενέργεια, η οποία θα γεννήσει ένα παραπάνω κύμα τουρισμού, το οποίο σημαίνει έσοδα σε μία εποχή ακραίου παγκόσμιου πληθωρισμού, σημαίνει εργασία στα κτήματα και στον τουριστικό τομέα και όχι μόνο αν σκεφτούμε ακόμα και τους τομείς των μεταφορών, της εστίασης κ.ο.κ. 

Τα πράγματα πλέον, είναι πολύ απλά. Από κάτι ξεχασμένο, γεννάται μια ευκαιρία να κερδίσουν όλοι. Από το κράτος μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο. Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι, είχαν μείνει παρατημένοι, αρχίζει μία νέα εποχή αναστήλωσης του πολιτιστικού μας πλούτου. Μία εποχή, η οποία δίνει μια ευκαιρία στη χώρα μας να αναδείξει τη ξεχασμένη αίγλη της. Προσπαθούμε να αλλάξουμε και θα αλλάξουμε, παρά τις προθέσεις κάποιων, οι οποίοι την θέλουν να μείνει πίσω για δικό τους όφελος. Όλοι αυτοί λοιπόν, μπορούν να κοιτάξουν πίσω, στη σήψη και τη παρακμή, όσο όλοι εμείς κοιτάμε στο μέλλον, με ελπίδα και όραμα. 

Διαβάστε περισσότερα: Τατόι Τατόι Τατόι Τατόι

Η υποκρισία ζει και βασιλεύει..στο Τατόι

O Έλον Μάσκ αγόρασε το Twitter για 44 δισ. δολαρίων

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποσύρει την εταιρεία από τη Wall Street, όπου εισήχθη το 2013

Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 3,5%  παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τι πραγματικά συμβαίνει στη Σανγκάη

Παρακολουθώ έντρομη όλα όσα συμβαίνουν στη Σανγκάη τις τελευταίες ημέρες και ένιωσα μία έντονη ανάγκη να αναφερθώ στο χάος που έχει προκαλέσει η πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. 

Πολλάκις…τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Παύλος Πολάκης αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαινόμενο πολιτικού, κατά τη γνώμη μου με αρνητικό πρόσημο.

Avatar photo
Ιωάννης Καρανικολός

Συντονιστής - Email: karanikolos@pnykapress.gr

Άρθρα: 6