Γράφει ο Ερμής Θέος
Στην σημερινή εποχή, η συμμετοχή των νέων και γενικότερα του λαού στην εκλογική διαδικασία αποτελεί την βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού η ψήφος τους, θα καθορίσει την επόμενη κυβέρνηση. Το ερώτημα που εγείρεται είναι η καταλληλότητα της ηλικίας των νέων για την διαμόρφωση της θέσης τους στις εκλογές και κατ΄ επέκταση την ανάδειξη του νικητήριου κόμματος ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Έπειτα από τις νομοθετικές πράξεις του Αυγούστου του 2016, δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες πολίτες που διένυαν το 17ο έτος της ζωής τους, δηλαδή τους γεννηθέντες του 2002. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε μια καινοτομία για τα ευρωπαϊκά δεδομένα καθώς η πλειονότητα των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου έχει μέχρι σήμερα κατώτατο όριο για το «εκλέγειν» το δέκατο όγδοο έτος. Η αλλαγή αυτή δημιούργησε ποικίλες απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ την ίδια στιγμή αύξησε σημαντικά των αριθμό των εν δυνάμει ψηφοφόρων.
Οι υπέρμαχοι της ψήφου στα 17 έτη
Υπήρξαν πολλοί που είδαν από θετική οπτική την ψήφο των νέων, ακόμη πριν ολοκληρώσουν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της σημερινής εποχής και την διαφοροποίηση τους, με τις προηγούμενες γενιές. Σε αυτό ίσως συνέβαλαν η τεχνολογική πρόοδος και η ευρεία χρήση του διαδικτύου μέσω των οποίων δόθηκε η δυνατότητα σε νεαρά άτομα να ενημερώνονται για το πολιτικό «γίγνεσθαι» με άμεσο τροπο και από εύρος πηγών. Την ίδια στιγμή, οι νέοι σήμερα διαθέτουν ενσυναίσθηση για τα προβλήματα της καθημερινότητας ήδη πριν την ενηλικίωση τους, γεγονός που τους ωθεί στην διαμόρφωση της πολιτικής τους συνείδησης και της αποδοχής ή μη των θέσεων ενός κόμματος.
Οι θιασώτες αυτής της άποψης ισχυρίζονται ότι οι 17άρηδες οφείλουν με την ψήφο τους να αποδείξουν ότι οραματίζονται έναν καλύτερο κόσμο και πριν γίνουν ακαδημαϊκοί πολίτες είναι έτοιμοι να δώσουν τα ηνία της εξουσίας σε ανθρώπους που τους εμπνέουν και μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. Άλλωστε το εκπαιδευτικό σύστημα μέσω του θεσμού των μαθητικών κοινοτήτων, τους έχει προετοιμάσει για την εκλογική διαδικασία και ταυτόχρονα ,θα μπορούσε να ειπωθεί, ότι έχουν το υπόβαθρο της πολιτικής γνώσης μέσω των μαθημάτων της πολιτικής παιδείας.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί επίσης, ότι η οικογένεια μπορεί να επηρεάσει τον έφηβο στην κατανόηση των τεκταινόμενων και γενικότερα όσων αφορούν την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Έτσι έχει την δυνατότητα να δώσει στο παιδί τα ερεθίσματα που είναι απαραίτητα για να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες και να στοιχειοθετήσει την προσωπική του άποψη για τα πολιτικά ζητήματα. Αρκετές φορές ωστόσο έχει παρατηρηθεί το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να προβάλεται η άποψη των γονέων με απόλυτο και υποκειμενικό τρόπο με αποτέλεσμα το παιδί να γαλουχείται σε πολιτικές πεποιθήσεις οι οποίες δεν αποτελούν προϊόν της δίκης του ορθολογικής σκέψης.
Οι ενάντιοι της ψήφου στα 17 έτη
Στον αντίποδα αυτής της άποψης υπάρχουν οι πολέμιοι, καθώς ισχυρίζονται ότι ελλοχεύουν κάποιοι κίνδυνοι οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τον νέο και να του διαμορφώσουν μια εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με τα πολιτικά θέματα. Αρκετοί θεωρούν ότι οι νέοι σε μια τόσο μικρή ηλικία, πριν ακόμα τελειώσουν το σχολείο, δεν διαθέτουν το κατάλληλο υπόβαθρο και της γνώσεις για να πραγματοποιήσουν την κρίσιμη επιλογή των πολιτικών που θα τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή.
Την ίδια στιγμή προβάλλεται ως ένα ακόμα μειονέκτημα των νέων ψηφοφόρων, το γεγονός ότι μπορεί να μην έχουν πραγματοποιήσει την απαιτούμενη ενδελεχή έρευνα για να διαπιστώσουν ποιο πολιτικό κόμμα ταιριάζει στις πεποιθήσεις τους, αλλά χωρίς ιδιαίτερη σκέψη και κριτική να ταυτιστούν με κάποιο που ίσως δεν τους εκφράζει πραγματικά. Σε αυτό το πρόβλημα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία εκ φύσεως έχουν την δυνατότητα να κατευθύνουν την κοινή γνώμη και να διαμορφώσουν απόψεις.
Η πολιτική των κομμάτων για την ψήφο των νέων
Το βέβαιο είναι ότι οι νεαροί ψηφοφόροι και ιδιαίτερα αυτοί που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, αποτελούν μια ιδιαίτερη εκλογική ομάδα που τα κόμματα επιθυμούν να ενσωματώσουν στους κόλπους τους. Τα νέα αυτά παιδιά ενδιαφέρονται κατά κύριο λόγο για την πολιτική των κομμάτων στα καίρια ζητήματα που αφορούν την ζωή τους. Παρατηρείται και από τα κόμματα μια στροφή προς την ηλικιακή αυτή ομάδα, με αρκετά πολιτικά προγράμματα να δίνουν βάση στους νέους, σε ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς τόσο επαγγελματικό όσο και κοινωνικό και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής για τις επερχόμενες γενιές.
Ανεξάρτητα με την θέση την οποία θα υιοθετήσουμε, υπέρ ή κατά της ψήφου από την ηλικία των 17 ετών, θα πρέπει να λάβουμε ως δεδομένο ότι η αλλαγή αυτή ήρθε για να μείνει, μεταβιβάζοντας την ευθύνη στα χέρια των νέων. Επομένως, η χώρα φαίνεται να δίνει τα σκήπτρα της πολιτικής στην νέα γενιά ωθώντας τους νέους να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον της χώρας.