Γράφει ο Χρήστος Ζήκος
Στις 25 Ιουνίου 2023 στην Ελλάδα , οι Έλληνες πολίτες θα ασκήσουν για δεύτερη φορά φέτος το εκλογικό τους δικαίωμα. Μια σειρά κομμάτων όπως είναι η Νέα Δημοκρατία , Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και πολλά άλλα διεκδικούν την ψήφο των πολιτών της Ελλάδας. Ποια είναι όμως τα κριτήρια που ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες; ποια είναι η εκλογική τους συμπεριφορά; πως αποφασίζουν αν θα πρέπει να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Δεξιά η την Αριστερά η το Κέντρο
Ο τόπος καταγωγής και γενικότερα η γεωγραφική περιοχή αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την διαμόρφωση της εκλογικής συμπεριφοράς. Στην Ελλάδα από τα παλαιότερα χρόνια οι πολίτες ανάλογα με τον τόπο που έμεναν κοίταγαν ποιος συμπολίτης τους θα κατέβει υποψήφιος με τι κόμμα για να του εκφράσουν τα αιτήματα τους και στην συνέχεια να τον στηρίξουν με την ψήφο τους. Εκλογική
Αυτό το φαινόμενο έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις, μπορεί ο υποψήφιος αυτός να ήταν ικανός να εκλέγονταν και να πραγματοποιούσε ένα σπουδαίο έργο , για παράδειγμα Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα της νεότερης ιστορίας της χώρας μπήκε στην βουλή των Ελλήνων και έβαλε την πατρίδα σε μια νέα Ευρωπαϊκή διαδρομή. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ξεκίνησε από την επανάσταση του Θερίσου στην Κρήτη και κατέληξε στο ελληνικό κοινοβούλιο δημιουργώντας την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών , έφτιαξε τα σύνορα έτσι όπως είναι σήμερα. Εκλογική
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών , από τον τόπο καταγωγής του μέχρι το τι ιδεολογίες έχει ο κοινωνικός του περίγυρος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις, άνθρωποι δηλαδή που μπορεί ναι μεν να τους έχει απογοητεύσει η πολιτική κατάσταση της χώρας μας αλλά πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο, σε μια καλύτερη δημοκρατία ασχολούνται με τα κοινά και ενημερώνονται και θέλουν όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο να έχουν βάλει όλοι ένα λιθαράκι. Εκλογική
Όμως υπάρχουν και αρνητικές επιπτώσεις αυτού του φαινομένου , το να ψηφίσεις αυτόν που θα κατέβει είτε από το χωριό σου , είτε από την πόλη σου , είτε από τον δήμο σου μπορεί να μην σημαίνει ότι αξίζει μια θέση στην πολιτική ζωή του τόπου. Δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω της πελατειοκρατίας δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα και αδικίες είτε σε δημόσιες υπηρεσίες και γενικότερα στον κρατικό μηχανισμό, δηλαδή μπορεί να μην διορίζεται ένας εκπαιδευτικός σε ένα σχολείο που να τηρεί όλα τα προσόντα και να διορίζεται ένας άλλος εκπαιδευτικός με λιγότερα προσόντα μόνο και μόνο επειδή έχει φίλο η συγγενή τον βουλευτή που είναι από την πόλη του.
Πρόσφατο παράδειγμα του φαινομένου της πελατειοκρατίας αποτελεί η τραγωδία των Τεμπών ένας σταθμάρχης χωρίς την ανάλογη εκπαίδευση και τα προσόντα μπήκε σε μια θέση που από ένα λάθος λόγω της απειρίας του προκλήθηκε μια τραγωδία που είχε τόσους νεκρούς.
Η οικονομία αποτελεί παράγοντα εκλογικής συμπεριφοράς , κάθε φορά στις εκλογές σε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις , σε ομιλίες πολιτικών αρχηγών ένα από τα βασικότερα θέματα είναι η οικονομία. Τι τιμές έχουν τα προϊόντα στις αλυσίδες των Σούπερ μάρκετ ; θα γίνουν αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις ; όλα αυτά απασχολούν τους πολίτες καθημερινά η ακρίβεια έχει μπει μέσα στα σπίτια μας . Οι Έλληνες πάντα είχαν την οικονομία ως βασικό παράγοντα για το πως θα ψηφίσουν, το κακό είναι ότι ασκούσαν το δικαίωμα της ψήφος τους ανάλογα με το ποιος πρωθυπουργός τους εξασφάλιζε μεγαλύτερη οικονομική άνεση. Εκλογική
Για παράδειγμα την δεκαετία 1980 μέχρι το 1990 το δημόσιο ελληνικό χρέος διογκώθηκε λόγω των οικονομικών πολιτικών που ασκούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αργότερα και άλλες κυβερνήσεις. Τότε οι πολίτες στην πλειοψηφία τους βρισκόντουσαν σε καθεστώς οικονομικής ευημερίας όμως τα επόμενα χρόνια αυτό ανατράπηκε και οι επόμενες γενιές αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ακόμα πολλά προβλήματα που οφείλονται σε λανθασμένες οικονομικές πολιτικές.
Η Εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα, άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτικής ζωής. Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει να αντιμετωπίσει πολλές γεωπολιτικές προκλήσεις, γειτονεύει με την Τουρκία που έχει αναθεωρητικές τάσεις και πολλά κοινά συμφέροντα με την χώρα μας στο Αιγαίο. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι δυο χώρες ήρθαν αντιμέτωπες για να προασπίσουν τα συμφέροντα τους .
Το προσφυγικό ζήτημα επίσης αποτελεί πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία, οι συνεχόμενες εισροές ανθρώπων που φτάνουν εδώ αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο σε μια χώρα της Ευρώπης έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό για τον Έλληνα πολίτη, έτσι πηγαίνοντας στην κάλπη οι πολίτες κρίνουν τους υποψηφίους και για τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής είτε με την Τουρκία είτε με κάποια άλλη χώρα. Εκλογική
Το ζήτημα της Υγείας. Σε αυτό το θέμα παραλάβαμε μια σπουδαία κληρονομιά από τον Γιώργο Γεννήματα , ανεξάρτητα από πολιτικά πιστεύω κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το έργο του συγκεκριμένου ανθρώπου ίδρυσε το Εθνικό σύστημα υγείας και όλα τα νοσοκομεία ήταν έτοιμα για να αντιμετωπίσουν κάθε περιστατικό , όμως δεν συνεχίσαμε αυτό το σπουδαίο έργο.
Σε ζητήματα σοβαρά που απασχολούν όλους του Έλληνες όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία δυστυχώς έχουμε αρνητικό αποτέλεσμα για την ώρα , προσπαθεί το κάθε κόμμα να εφαρμόσει τις δικές τους ιδεολογίες και πολιτικές σε αυτούς τους δύο τομείς και έτσι κάθε τέσσερα χρόνια έχουμε άλλο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και άλλο τρόπο διοίκησης της δημόσιας υγείας.
Σημαντικός παράγοντας για την διαμόρφωση εκλογικού αποτελέσματος αποτελούν οι νέοι άνθρωποι. Σήμερα στην εποχή που η τεχνολογία έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις , οι τρόποι ενημέρωσης είναι πολλοί για να μπορέσει κάποιος νέος να ενημερώνετε , όμως παρόλα αυτά υπάρχουν έφηβοι που δεν τους ενδιαφέρει η ενημέρωση για τα κοινά ζητήματα δυστυχώς πολλές φορές δεν έχουν την δική τους άποψη , αλλά δεν είναι όλοι έτσι και αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα για το αύριο.
Όλοι οι πολιτικοί πρέπει να θέσουν το προσωπικό τους στοίχημα να φέρουν τους νέους ανθρώπους πιο κοντά στην ενασχόληση με τα κοινά, όλοι οι πολίτες να ψηφίζουν στις εκλογές σύμφωνα με τα δικά τους πιστεύω και με τις δικές τους ιδεολογίες και όχι με το τι τους επιβάλλουν οι άλλοι η με το τι τους κάνουν οι άλλοι να πιστεύουν άλλωστε αυτή είναι η αξία της δημοκρατίας, να έχει ο καθένας την δική του άποψη και να δείχνει σεβασμό στην άποψη του άλλου.
Η σωστή και η αντικειμενική ενημέρωση και το πραγματικό ενδιαφέρον για την χώρα μας και τους πολίτες της πρέπει να αποτελούν τους παράγοντες για να ψηφίζει ο καθένας αυτό που πραγματικά πιστεύει και να έχει σωστή εκλογική συμπεριφορά.