Η απομάκρυνση της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Γράφει η Χριστίνα Λιάνη

Στις 7 Απριλίου του 2022, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία προχώρησε, κατόπιν αιτήματος των δυτικών κρατών, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, σε ψηφοφορία για την προσωρινή απομάκρυνση της Ρωσίας από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Συνολικά 93 χώρες τάχθηκαν υπέρ της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας από το σώμα, ενώ σε 24 ανέρχονται τα κράτη που καταψήφισαν την πρόταση, μεταξύ των οποίων η Βόρεια Κορέα, το Βιετνάμ, η Κίνα, η Κούβα, η Συρία, όπως κι η ίδια η Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, μετά τη λήψη της απόφασης, έδειξε την
ικανοποίηση του, μέσω μίας ανάρτησης του στο Twitter, στην οποία τονίζει: «Οι εγκληματίες
πολέμου δεν έχουν θέση σε όργανα του ΟΗΕ που στοχεύουν στη προστασία των ανθρωπίνων
δικαιωμάτων.»

Ορισμένες χώρες, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν από το Κρεμλίνο, επέλεξαν να τηρήσουν αποστασιοποιημένη θέση, θεωρώντας ότι το εν λόγω ψήφισμα αποπομπής της Ρωσίας, προκαταβάλει τα «αποτελέσματα της ερευνητικής επιτροπής» που συγκροτήθηκε στις αρχές Μαρτίου από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ειδικότερα, απείχαν η Σενεγάλη, το Μεξικό, η Ινδία, καθώς κι η Νότια Αφρική. Αξίζει να επισημανθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που απομακρύνεται χώρα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η πρώτη ήταν η Λιβύη, η οποία απεπέμφθη το 2011.

Η στάση της Κίνας: «Βιαστικό διάβημα» που «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο πρεσβευτής της Κίνας, Zhang Jun, έλαβε ξεκάθαρη θέση, επισημαίνοντας ότι η χώρα του είναι αντίθετη σε μια τέτοια απόφαση, καθότι θα έχει ως απόρροια την όξυνση και όχι τη κατάπαυση των συγκρούσεων, θέτοντας σε κίνδυνο κάθε ειρηνευτική προσπάθεια. «Η αντιμετώπιση της ιδιότητας μέλους του υμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τέτοιο τρόπο, θα δημιουργήσει νέο επικίνδυνο προηγούμενο», τόνισε στη Γενική Συνέλευση.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η «σπάνια απόφαση» υπέρ της αποπομπής της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπηρετώντας τις αξίες και τις αρχές θέσπισης της, καταδίκασε απερίγραπτα τις πολλαπλές παραβιάσεις που διαπράττονται από τη Ρωσία σε βάρος της Ουκρανίας και του αμάχου πληθυσμού της, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί μια ενωμένη και ισχυρή διεθνή απάντηση.Σε απόσπασμα της ομιλίας του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ, Όλαφ Σκούγκ, αναφέρει ότι πρόκειται για μία σπάνια απόφαση που μεταδίδει ένα ηχηρό μήνυμα λογοδοσίας και θα συμβάλλει στη πρόληψη περαιτέρω παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: Ένα συλλογικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Οι ΗΠΑ ήταν η τελευταία χώρα που έλαβε τον λόγο στη χθεσινή Γενική Συνέλευση. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν έχει θέση στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Μετά την ψηφοφορία, επεσήμανε ότι η έγκριση του ψηφίσματος συνιστά «ιστορική και σημαντική στιγμή», κι εκδήλωσε, για μία ακόμη φορά, την έμπρακτη στήριξη όλων μας προς τον λαό της Ουκρανίας.

«Σήμερα, η διεθνής κοινότητα έκανε ένα συλλογικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Διασφαλίσαμε ότι δεν θα επιτραπεί σε έναν επίμονο και κατάφωρο παραβάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αναλάβει ηγετική θέση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον ΟΗΕ», δήλωσε η κ. Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Ας συνεχίσουμε να λογοδοτούμε από τη Ρωσία για αυτόν τον απρόκλητο, άδικο, ασυνείδητο πόλεμο και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταθούμε δίπλα στον λαό της Ουκρανίας».

Διαβάστε περισσότερα: Ρωσία

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στον σταθμό στο Κραματόρσκ με δεκάδες νεκρούς

Ο συγκεκριμένος σταθμός στο Κραματόρσκ χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές που βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις

ρωσία

Νομική ΕΚΠΑ: Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητή από καθηγητή

Ο Σύλλογος Φοιτητών καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση φοιτητή από καθηγητή – Τα μηνύματα στα social media και το «κόψιμο» στα μαθήματα.

Ουκρανία: Οι ευθύνες μοιρασμένες, το βάρος για όλους

Δεν υπάρχει αμφιβολία, επίσης, πως οι δυτικές δυνάμεις δεν έχουν σκοπό να τερματίσουν τον πόλεμο και αυτό γιατί δεν τους ενδιαφέρει η Ειρήνη αλλά το όνομα τους και η ισχύς τους.

Avatar photo
Χριστίνα Λιάνη

Συντονίστρια - Email: liani@pnykapress.gr

Άρθρα: 13