Η απάτη του Γκουατάμ Αντάνι

Γράφει ο Ιωάννης Κάραλης

Ο Γκουατάμ Αντάνι θεωρείται μια από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες στον κλάδο της επιχειρηματικότητας για τον 21 αιώνα. O ίδιος, είναι ιδιοκτήτης του ομίλου εταιριών Αντάνι, που δημιούργησε το 1988 ως όμιλο εμπορευμάτων. Ο όμιλος εταιριών Αντάνι ανταποκρίνεται σε πολλούς τομείς από, την ηλεκτρική ενέργεια και τα ανθρακωρυχεία μέχρι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την πράσινη ενεργεία.

Έρευνα του Pnyka Press για τη διαχείριση ζητημάτων από την κυβέρνηση και πρόθεσης ψήφου

Για το 2022 , η οικονομική αυτοκρατορία του Αντάνι, τοποθέτησε τον ίδιο στην πρώτη τριάδα του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg με τον όμιλο του, να έχει τώρα στην ιδιοκτησία του το μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης λιμένων και αεροδρομίων της Ινδίας , ανθρακωρυχεία , τις επιχειρήσεις logistics και επιχειρήσεις διανομής φυσικού αερίου. Μάλιστα  και η πράσινη ενέργεια αποτελεί , έναν από τους τομείς στους οποίους ο Ινδός επιχειρηματίας θέλει να στραφεί.

Το ορυχείο του Carmichael στην Αυστραλία έχει επικριθεί από περιβαλλοντολόγους , αλλά δεσμεύτηκε από τον Νοέμβριο να επενδύσει 70 δισεκατομμύρια δολάρια στην πράσινη ενέργεια για να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο. Η αξία του ομίλου έχει αυξηθεί κατά 2.500% μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια , ενώ ο Αντάνι είχε στενές σχέσεις με την κυβέρνηση της Ινδίας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του πρωθυπουργού. Οι μετοχές των εταιριών του Αντάνι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 6% της αξίας των δυο κύριων χρηματιστήριων της Ινδίας .

Ωστόσο, σύμφωνα με την New York times, η ιστορία άλλαξε στις 24 Ιανουαρίου, όπου μέσα σε λίγες μέρες χάθηκαν πάνω από 110 δισεκατομμύρια  από την οικονομική αυτοκρατορία του Αντάνι. Οι μέτοχοι άρχιζαν να πουλούν μαζικά τους τίτλους του και οι μαζικές πωλήσεις δεν έχουν σταματήσει ακόμη. Αίτιο αυτού, αποτελεί η έκθεση μιας μικρής επενδυτικής εταιρίας με το όνομα Hindenburg Research, γνωστή για την τακτική του σοταρίσματος, όπως αποκαλούνται τα στοιχήματα στην πτώση μιας μετοχής.

Η έκθεση της εν λόγω εταιρίας κατηγορούσε τον όμιλο του Αντάνι για εκτεταμένη λογιστική απάτη, μακροχρόνια χειραγώγηση μετοχών, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και πολλά άλλα αδικήματα οικονομικής φύσης. Μάλιστα, η εταιρία αυτή χαρακτήρισε τον Αντάνι ως τον «μεγαλύτερο απατεώνα στην ιστορία των επιχειρήσεων» και φυσικά προκάλεσε την αντίδραση των επενδυτών, την πτώση των μετοχών του ομίλου, ενώ άφησε το στίγμα της και στις αγορές ανά τον κόσμο .

Εκτός των παραπάνω, η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα ακριβώς όταν ο όμιλος προωθούσε την πώληση μετοχών του αξίας 2,5 δισ. δολαρίων από τη ναυαρχίδα του, Adani Enterprises, και η προσφορά μετοχών σε πρώτη φάση υλοποιήθηκε επιτυχώς, αν και είχαν αρχίσει οι μαζικές πωλήσεις τίτλων.  Η είδηση διαδόθηκε τάχιστα , οι πανικόβλητες πωλήσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες οι επενδυτές τηλεφωνούσαν ανήσυχοι στο οικονομικό επιτελείο του Αντάνι, για να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους.

Ο όμιλος Royal Group, μητρική εταιρεία της Abu Dhabi International Holding Co, παρότρυνε τον όμιλο του Αντάνι να επανεξετάσει την προσφορά μετοχών. Μεσολάβησε η απόφαση κρατικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να μη στηρίξει τον όμιλο και ο Αντάνι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Μέσα σε 19 ώρες η δεύτερη σε μέγεθος προσφορά μετοχών στην ιστορία της Ινδίας αποτελούσε παρελθόν και από επιτυχία είχε μετατραπεί σε φιάσκο.

Ύστερα από τις δηλώσεις του ομίλου Αντάνι απέναντι στην Hindenburg Research , ο αντίκτυπος στην αγορά της Ινδίας ήταν τεράστιος  με τη ρουπία να υποχωρεί έναντι όλων των ασιατικών νομισμάτων και τα spreads ενός δείκτη ομολόγων της χώρας να ανεβαίνουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Επίσης αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως , η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Ινδίας, διεξάγει έρευνες πάνω στην καταγγελία περί χειραγώγησης των μετοχών του ομίλου  καθώς και η Τράπεζα Αποθεματικών της χώρας μελετά την έκθεση των τοπικών τραπεζών στον όμιλο. Τώρα είναι αμφίβολο εάν οι επιχειρήσεις του Αντάνι θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος, ενώ και το δυσθεώρητο χρέος των επιχειρήσεών του βρίσκεται στο στόχαστρο. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s εκτιμά πως ο όμιλος δεν θα μπορέσει πλέον να αντλήσει κεφάλαια.

  Όσον αφορά το πολιτικό παρασκήνιο , οι πιέσεις της αντιπολίτευσης έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση του Ναρέντα Μόντι λόγω των δεσμών που διατηρούνταν μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αντάνι, να πάρουν  αποστάσεις από την απάτη και να διεξαχθούν έρευνες εις βάρος του Ινδού επιχειρηματία.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Αντάνι

Προεκλογικός… πυρετός

Μια ακόμα κυβερνητική τετραετία ολοκληρώνεται σύντομα στη χώρα μας και η ημερομηνία κήρυξης της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης δεν αργεί να ανακοινωθεί. 

Δολοφονία γυναικών: Aνθρωποκτονία ή γυναικοκτονία;

Ο όρος γυναικοκτονία είναι παλαιάς προέλευσης και, μάλιστα, οι ρίζες του εντοπίζονται το 1976, όταν για πρώτη φορά καταγράφηκε από τη κοινωνιολόγο Diana Russel

Εκλογές στην Τουρκία: Νίκη του σουλτάνου ή τέλος εποχής;

Πρόσφατα ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του την διεξαγωγή των τουρκικών γενικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών την Κυριακή 14 Μαΐου 2023.

Ο αναδυόμενος πολυπολικός κόσμος, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Ελλάδα

Αν μία λέξη μπορεί να αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο το πλέγμα της σημερινής συγκυρίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή είναι η κλιμάκωση. 

Ωχαδερφισμός: Ζήτημα πολιτικό

Το τελευταίο διάστημα, ένα από τα ζητήματα που απασχολεί την επικαιρότητα είναι η υπόθεση της κ.Καϊλή, της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατηγορείται για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς.

Ευρωπαϊκό Mοντέλο Κοινωνικού Κράτους vs Νέα Δεξιά: Mετασχηματισμός ή ρήξη;

Η Ευρώπη – ιστορικά και γεωγραφικά- υπήρξε πρωτοπόρος τόσο στη δημιουργία όσο και στην ανάπτυξη/εφαρμογή του Κοινωνικού Κράτους.

τουριστική εκπαίδευση

Η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα

Η κλιματική αλλαγή, ως γνωστόν, είναι το φαινόμενο της μεταβολής του παγκόσμιου
κλίματος, της μεταβολής των μετεωρολογικών συνθηκών, δηλαδή, για εκτεταμένα χρονικά
διαστήματα.

ςπροεκλογικός προεκλογικός προεκλογικός

Avatar photo
Γιάννης Κάραλης
Άρθρα: 5