Γιατί να διαβάζουμε βιβλία;

Κάτι το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κατανοήσει είναι το εξής: η ανάγνωση βιβλίων δεν οδηγεί απλά στην συσσώρευση πληροφοριών στον εγκέφαλο μας, αλλά αλλάζει ολόκληρο τον τρόπο λειτουργίας του. 

Γράφει η Άλκηστις Νίκα βιβλία

Στον εικοστό πρώτο αιώνα, τα πάντα είναι γρήγορα: οι μετακινήσεις, η επικοινωνία, η διασκέδαση, η ζωή. Οι γρήγοροι αυτοί ρυθμοί ζωής μας κάνουν να αναρωτιόμαστε: «Γιατί να διαβάσω το βιβλίο ενώ μπορώ να δω απλά την ταινία;», «Γιατί να διαβάσω ένα βιβλίο ενώ μπορώ να δω μια σειρά;», «Γιατί να διαβάσω το βιβλίο ενώ μπορώ να  ακούσω το audiobook;» κλπ. Η αλήθεια είναι ότι πλέον το βιβλίο μας φαίνεται ένα ξεπερασμένο μέσο ψυχαγωγίας, και είναι πράγματι πιο εύκολο να δούμε μια ταινία δύο ωρών από το να διαβάζουμε το βιβλίο έναν μήνα. Ποια είναι τότε η αξία του βιβλίου στην σημερινή εποχή, και πώς μπορεί η ανάγνωση βιβλίων να ωφελήσει εμάς τους νέους;

Κάτι το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κατανοήσει είναι το εξής: η ανάγνωση βιβλίων δεν οδηγεί απλά στην συσσώρευση πληροφοριών στον εγκέφαλο μας, αλλά αλλάζει ολόκληρο τον τρόπο λειτουργίας του. βιβλία βιβλία

Ο εγκέφαλός μας δεν διαβάζει «αυτόματα». Δηλαδή, το διάβασμα δεν είναι μια διαδικασία όπως η αναπνοή την οποία ο εγκέφαλος μας την πραγματοποιεί από μόνος του, χωρίς να χρειαστεί να του δώσουμε εμείς κάποια εντολή. Δεν γεννιόμαστε με την ικανότητα να διαβάζουμε. Για να μάθουμε να διαβάζουμε, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μέρη του εγκεφάλου που εξελίχθηκαν για να κάνουμε άλλα πράγματα. Ο εγκέφαλός μας δεν ξέρει από μόνος του να μεταφράζει γράμματα σε ήχους.

Μαθαίνουμε να διαβάζουμε επανατοποθετώντας μέρη του εγκεφάλου που προορίζονται να κάνουν άλλα πράγματα, όπως η οπτική επεξεργασία, η  κατανόηση γλώσσας και η παραγωγή ομιλίας. Αυτό γίνεται καθώς η ανάγνωση είναι μια αρκετά νέα δραστηριότητα για τους ανθρώπους (μόλις 5.000 χρόνων) και ο εγκέφαλός μας δεν είχε αρκετό χρόνο, εξελικτικά, ώστε να έχει αναπτύξει μια συγκεκριμένη δομή για να χειρίζεται την εργασία.

Έτσι, η ανάγνωση σχηματίζει νέες συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου και ενισχύει τις συνδέσεις που ήδη υπάρχουν. Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι επάγει την παραγωγή λευκής ουσίας. Η λευκή ουσία αποτελείται από κύτταρα επικαλυμμένα με μυελίνη, τα οποία διευκολύνουν την ταχεία επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Ως αποτέλεσμα, η ανάγνωση καλλιεργεί τη δημιουργία ενός δικτύου που μεταδίδει σήματα μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου πιο αποτελεσματικά, κάνοντας τον εγκέφαλο μας να λειτουργεί πιο γρήγορα. Και τέλος, έχει αποδειχθεί το ότι η ανάγνωση βελτιώνει και τη μνήμη μας.

Πέρα από τους περίπλοκους επιστημονικούς όρους όμως, υπάρχουν πιο απλοί λόγοι για να πείσουν κάποιον να ανοίξει ένα βιβλίο; βιβλία

Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, βάζουμε τον εαυτό μας στην θέση των χαρακτήρων του. Ερχόμαστε σε επαφή με τις σκέψεις τους και τα συναισθήματα τους. Τους φόβους τους, τις ανησυχίες τους, τις χαρές τους. Αναμφίβολα, αυτό καλλιεργεί την εμπάθεια μας, ενώ αυξάνει την συναισθηματική νοημοσύνη μας, καθώς προκειμένου να απολαύσουμε μια ιστορία πρέπει να ταυτιστούμε και οι ίδιοι τα συναισθήματα που βιώνουν όλοι χαρακτήρες της.

Από την άλλη πλευρά, τα βιβλία μας δίνουν την ευκαιρία να ταξιδέψουμε με τους χαρακτήρες τους σε μέρη τα οποία μπορεί να μην τα επισκεφτούμε ποτέ, μέρη τα οποία ανήκουν στο μακρινό παρελθόν, ή μέρη τα οποία υπάρχουν μόνο στην φαντασία μας. Επιπλέον, μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε πράγματα μαζί με αυτούς τους χαρακτήρες, πράγματα τα οποία μπορεί να μην κάνουμε ποτέ στην πραγματική μας ζωή.

Ο κόσμος μας είναι τεράστιος· τρισεκατομμύρια πλάσματα σέρνονται, κολυμπούν και πετούν στον πλανήτη μας. Δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν, δισεκατομμύρια ήρθαν πριν από εμάς και δισεκατομμύρια θα έρθουν μετά. Ως άνθρωποι δεν έχουμε την δυνατότητα ούτε καν να φανταστούμε τις προοπτικές και την ποικιλία των εμπειριών που έχει να προσφέρει η ζωή. Από όλα όσα έχει, είχε και θα έχει να προσφέρει ο κόσμος μας, μπορούμε να γνωρίζουμε μόνο το πιο μικροσκοπικό κλάσμα τους, δεδομένου ότι μας δίνεται μια ζωή, μια συνείδηση, ένα σύνολο εμπειριών. 

Χωρίς τα βιβλία, είμαστε όλοι περιορισμένοι στη ζωή μας. Μόνο η ανάγνωση έχει την δύναμη να μας επιτρέψει να βιώσουμε τη ζωή μέσα από μια διαφορετική συνείδηση, να μας δώσει την δυνατότητα για ένα διάστημα να μοιραστούμε την οπτική και τις εμπειρίες του συγγραφέα και της φαντασίας του.  

Τα βιβλία έχουν να μας προσφέρουν τόσα πολλά· το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να ξεκινήσουμε να τα διαβάζουμε.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Γιατί να διαβάζουμε βιβλία;
Γιατί να διαβάζουμε βιβλία;

Διαβάστε περισσότερα: βιβλία

Avatar photo
Άλκηστις - Μαρία Νίκα
Άρθρα: 12