Γράφει ο Χάρης Ταβαντζής
Γιατί, λοιπόν, ένας νέος να ασχοληθεί με την πολιτική; Το εν λόγω ερώτημα αποτελεί ένα από τα πλέον επίκαιρα ζητήματα, το οποίο συνεχώς διογκώνεται. Τα συνεχή σκάνδαλα που αναδύονται στην επικαιρότητα με την άμεση ή πιο σπάνια την έμμεση εμπλοκή πολιτικών προσώπων, συντελούν στην υιοθέτηση μιας όλο και περισσότερο απαξιωτικής και απόμακρης στάσης από τους νέους ανθρώπους για το χώρο της πολιτικής. νέος
Η υπόθεση του “Qatargate” και η διαφαινόμενη άμεση συσχέτιση με αυτήν της μέχρι πρότινος Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Εύας Καϊλή αποτελεί μια ακόμα «μουτζούρα» στην ήδη αρνητική εικόνα των νέων για τους πολιτικούς της χώρας. Η πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO (20/12/22) έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές, δηλαδή τα σαθρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται η σχέση των ανθρώπων από νεαρή ηλικία με την πολιτική.
Γενικά, κυριαρχεί η πεποίθηση ότι οι αριθμοί «λένε πάντα την αλήθεια» και μέσω αυτών μπορούν να προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα για τα θέματα που θίγονται κάθε φορά. Τα στατιστικά στοιχεία της συγκεκριμένης δημοσκόπησης της ALCO θα έπρεπε να μας προβληματίσουν όλους, καθώς αποτελούν έως ένα βαθμό καθρέφτη του τρόπου, με τον οποίο αντιλαμβάνεται η πλειονότητα της κοινωνίας την έννοια της πολιτικής. Έτσι λοιπόν, τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία της δημοσκόπησης είναι δύο: Αρχικά, πως τα κόμματα αποτελούν, μεταξύ άλλων, την κυριότερη πηγή αρνητικών συναισθημάτων, αλλά και ότι το 78% του δείγματος θεωρεί ότι οι σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα αποτελούν προϋπόθεση για καλύτερη μεταχείριση κατά τις συναλλαγές με φορείς του Δημοσίου.
Αν λοιπόν ο τρόπος, με τον οποίο προσεγγίζουν οι νέοι σε ηλικία πολίτες την πολιτική είναι η ευνοϊκότερη μεταχείριση στις υποθέσεις τους με το Δημόσιο, πώς θα μπορούσαμε να ελπίζουμε στην εξάλειψη της διαφθοράς από το χώρο της πολιτικής; Άλλωστε, έχουν γαλουχηθεί αρκετές γενιές με την ιδέα ότι η πολιτική αποτελεί μια διαδικασία ανταλλαγής ψήφων και υπηρεσιών μεταξύ πολιτικών και πολιτών. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα έβλεπε κανείς ως φυσικό επακόλουθο, την κατάσταση που βιώσαμε σαν έθνος την προηγούμενη δεκαετία. νέος
Μια δεκαετία, η οποία οδήγησε στην εδραίωση των στερεοτύπων περί απατεώνων πολιτικών, οι οποίοι αποσκοπούν στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και στην αύξηση των ατομικών τους περιουσιακών στοιχείων. Κάθε νόμισμα, όμως, έχει δύο όψεις και ο φαύλος κύκλος έχει επίκεντρο τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Όσο τα ρουσφέτια ή άλλα επιφανειακά χαρακτηριστικά αποτελούν βασικό κριτήριο ψήφου, όλο και περισσότεροι αλαζόνες θα βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής της χώρας και θα προσπαθήσουν μέσω των θέσεών τους να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους. Και στο τέλος, θα παριστάνουμε τους έκπληκτους με το πώς ένα ακόμα πρόσωπο συμπαθές στο ευρύ κοινό κατέληξε μπλεγμένο σε σκάνδαλα διαφθοράς. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. νέος
Ο παραγκωνισμός και η αποθάρρυνση αξιόλογων προσώπων να ασχοληθούν με τα κοινά αποτελούν ίσως την πιο επιζήμια συνέπεια της παραπάνω συνθήκης, η οποία έχει διαμορφωθεί στον πολιτικό χώρο της χώρας. Όταν άτομα «με μεράκι» είτε δεν εκλέγονται, είτε δεν καταλαμβάνουν θέσεις υψηλής ευθύνης και χάνονται στον βούρκο που έχει διαμορφωθεί, το Δημοκρατικό πολίτευμα ηττάται. Σκοπός της Δημοκρατίας είναι η πολυφωνία ατόμων, τα οποία βασισμένα στις ιδεολογίες που ασπάζονται, στοχεύουν στην προώθηση του κοινού καλού και όχι των ατομικών τους συμφερόντων.
Η σημερινή κατάσταση απέχει έτη φωτός από το ιδανικό καθώς, πλην εξαιρέσεων, είναι διακριτά τα στίγματα λαϊκισμού και λατρείας για την «καρέκλα». Διακρίνοντας αυτήν την κατάσταση, πώς περιμένουμε πρόσωπα αξιόλογα και διαφανή να ασχοληθούν με την πολιτική; Και κυρίως για ποιον λόγο να το κάνουν, όταν το πιθανότερο είναι να βρεθούν εκτεθειμένα; Γιατί, ο πιο αποδοτικός τρόπος για να αντιστραφεί μια κατάσταση είναι η αλλαγή να πραγματοποιηθεί εκ των έσω. Ένα εσωτερικό, το οποίο έχει ακόμα αρκετές «Καϊλή» να αποβάλλει. Ας κάνουμε λοιπόν τον απολογισμό μας.
Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org.
Διαβάστε περισσότερα: νέος
Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.
Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες
Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία.
Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή.
Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;
Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.
Πως μας επηρεάζουν τα social media;
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.
Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Δεκέμβριος
νέος νέος νέος