Γιατί εκλογές;

Γράφει ο Χάρης Τσιαμπάζης εκλογές

Είναι η καλύτερη κυβέρνηση όλων των εποχών; Όχι βέβαια. Είναι, παρ’ όλα αυτά, μια κυβέρνηση η οποία έχει καταφέρει έως τώρα να διαχειριστεί με σοβαρότητα πρωτόγνωρες κρίσεις. Δεν διατείνομαι ότι όλα πήγαν τέλεια με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι ανάγκες της οικονομίας από τη μία και οι υγειονομικοί περιορισμοί, από την άλλη, και εντάσεις δημιούργησαν και σε αστοχίες οδήγησαν. Παρά ταύτα, το σύστημα υγείας άντεξε, η οικονομία δεν κατέρρευσε και, σε πείσμα του σκοταδισμού, το εμβολιαστικό πρόγραμμα πέτυχε. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι, παρά τα προβλήματα, διαθέτει κοινωνική αξιοπιστία. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα αντέστρεψε το τρομακτικό εκείνο ποσοστό του αντιευρωπαϊσμού στο δημοψήφισμα του 2015.

Η προσπάθεια του Ερντογάν να «βουλιάξει» την χώρα με μετανάστες αντιμετωπίστηκε με αποτελεσματικότητα, αφήνοντας χωρίς επιχειρήματα μέχρι και τους «αλληλέγγυους». Επιτέλους, σιώπησαν. Τα νησιά αποσυμφορήθηκαν, όμως το κέντρο της πρωτεύουσας εξακολουθεί να υποφέρει από την άναρχη πολιτική της ένταξης πληθυσμών που γυρνούν σε μια κοινωνία την οποία διακρίνει, ούτως ή άλλως, η ξεχειλωμένη χαλαρότητα. Η δημόσια τάξη στην καθημερινότητα εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα πιο αδύναμα σημεία της κυβερνητικής διαχείρισης. Η πανεπιστημιακή αστυνομία έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Και εκεί η κυβέρνηση έχει δείξει μια φοβική στάση απέναντι στις διάφορες και υπαρκτές μικροομάδες, όπου το έργο τους ξεκινάει από τα υπόγεια και φτάνει έως τα γραφεία των πρυτάνεων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε σε μικρότερο διάστημα από τέσσερα χρόνια να επανεντάξει τη χώρα μας στον χάρτη της Ευρώπης. Παρακάμπτω τις σημαντικές κατά τα λοιπά στιγμές της διπλωματίας. Η παθιασμένη στάση της Ελλάδας έναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενίσχυσε την αξιοπιστία της και απέδειξε ότι, όταν η κυβέρνηση αποφασίζει με γνώμονα την καθαρότητα, πετυχαίνει τους στόχους της. Παρά τα αντιδυτικά αντανακλαστικά μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, η συμπαράσταση στην Ουκρανία -ομολογουμένως- έγινε κοινωνικά αποδεκτή. Όχι, σίγουρα δεν είναι η καλύτερη κυβέρνηση όλων των εποχών. Το χρίσμα θα το πάρει η κυβέρνηση που θα οργανώσει την εκπαίδευση, θα αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη και θα λύσει το μόνιμο πρόβλημα της χώρας, την αδυναμία παραγωγής πλούτου. Αναμένομεν.


Οι ημερομηνίες και τα σενάρια.


Συμπέρασμα, κρατήστε καλύτερα στην ατζέντα σας 18 ή 25 Σεπτεμβρίου και ετοιμαστείτε να βιώσετε την πιο «καυτή» προεκλογική αναμέτρηση της ζωής σας. Προς το παρόν – όπως μας φανερώνουν οι δημοσκοπήσεις – η κυβέρνηση παρά τις χαμηλές πτήσεις της στους ποιοτικούς δείκτες εξακολουθεί να υπερτερεί της Κουμουνδούρου στην ικανότητα διαχείρισης δύο μεγάλης σημασίας τομέων που θα γείρουν την πλάστιγγα: Οικονομία και Εξωτερική Πολιτική.
Υπάρχει ωστόσο ένας απρόβλεπτος παράγοντας που λέγεται πυρκαγιές η διαχείριση των οποίων, το περασμένο καλοκαίρι, πλήγωσε βαθιά και ανεπανώρθοτα το κυβερνητικό προφίλ. Και στην συνολική εξίσωση υπάρχει επίσης η «δύσκολη μεταβλητή» ως προς τα ελληνοτουρκικά, δηλαδή η πιθανότητα μιας ακραίας επιθετικής κίνησης από την πλευρά της Τουρκίας.

Κακά τα ψέματα, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και δεν πιάνουν πια μπάζα οι αναλύσεις του τύπου «αυτά τα κάνει ο Ερντογάν για εσωτερική κατανάλωση». Εξ ου και πολλοί ξεσκονίζουν το άρθρο 53 παράγραφος 3 του Συντάγματος, που αναφέρει τι γίνεται σε περίπτωση θερμού επεισοδίου. Ίδωμεν!

Τέλος, όσον αφορά τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί υπάρχουν δύο σχολές: αυτή που λέει πως η πόλωση «απωθεί» τους πολίτες, κάτι που μπορεί να πλήξει κυρίως τη Ν.Δ. η οποία απευθύνεται σε πιο μετριοπαθή κοινά και η έτερη που ζητάει «σκληρό ροκ» και επανεμφάνιση του «αντιΣΥΡΙΖΑ» μετώπου. Και σε αυτή την περίπτωση η τελική απόφαση θα παρθεί στα τέλη Αυγούστου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάντως, να κλίνει προς μία ήπια και «γρήγορη» προεκλογική περίοδο. Αναμένομεν!

Και όσο αναμένομεν, ας πούμε και κάτι τελευταίο. Δεν καταλαβαίνω με ποια λογική η κυβέρνηση, που κράτησε την ψυχραιμία της σε τόσες κρίσεις, θέλει να προχωρήσει σε εκλογές το φθινόπωρο. Αν όντως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι τόσο δύσκολος, η πολιτική αβεβαιότητα που θα ακολουθήσει τις εκλογές θα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί. εκλογές εκλογές εκλογές εκλογές

Διαβάστε περισσότερα: Εκλογές

εκλογές

Γιατί η ψήφος σου μετράει – Υπόθεση Κορκονέα

Κοινώς, “είμαι καλό παιδί κυρίες και κύριοι ένορκοι, αφήστε με ελεύθερο” και αυτοί τον άφησαν.

Κίνα -Ταϊβάν: Η επερχόμενη σύγκρουση

Οι δύο πλευρές μετρούν χρόνια εντάσεων αφού η Ταϊβάν θέλει να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της, ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θέλει τον πλήρη έλεγχο της.

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για προμήθεια F35

Υπεγράφη πριν από λίγη ώρα το επίσημο αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για την απόκτηση των F35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Avatar photo
Χάρης Τσιαμπάζης
Άρθρα: 7