Γράφει η Χριστίνα Λιάνη
Tην περασμένη Παρασκευή, η είδηση της δολοφονίας μίας 22χρονης κοπέλας από το αυταρχικό καθεστώς του Ιράν, συγκλόνισε την ανθρωπότητα, υπενθυμίζοντας μας με τον χειρότερο δυνατό τρόπο ότι η υποδαύλιση της βίας, με πρόσχημα την θρησκεία, είναι εδώ και μας αφορά όλους. Την έλεγαν Μαχσά Αμινί. Ο βάναυσος θάνατος της έμελλε να σηματοδοτήσει την απαρχή ενός γενναίου αγώνα ενάντια στο μονοπώλιο της καταπίεσης που δεσπόζει στο Ιράν.
ΓΙΝΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦOΣ ΣΤΟ PNYKA PRESS
Στο άκουσμα ότι μία κοπέλα – σχεδόν συνομήλικη μου – ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, συλλογίζομαι: Πόσες ακόμη ζωές πρέπει να χαθούν για να δοθεί τέλος στον φαύλο κύκλο της θρησκευτικής δικτατορίας του Ισλάμ; Πόσα φαινόμενα ταπείνωσης, αποκλεισμού και περιθωριοποίησης, πρέπει να υποστούν οι γυναίκες – από την Καμπούλ έως και την Τεχεράνη – για να αντιληφθούμε ότι το χιτζάμπ δεν είναι πάντα επιλογή και πως τίποτα από όσα εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένα, στο Ιράν δεν υφίστανται;
Τι συνέβη στη Μαχσά Αμινί;
Όλα ξεκίνησαν στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν η νεαρή Μαχσά, με καταγωγή από την μικρή πόλη Σακέζ, στη δυτική περιοχή του Κουρδιστάν, βρισκόταν με τον αδερφό της στην Τεχεράνη, προκειμένου να διεκπεραιώσουν κάποιες εκκρεμότητες, αλλά και να επισκεφτούν τους συγγενείς τους. Θα έλεγε κανείς ότι όλα κυλούσαν φυσιολογικά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η «θρησκευτική αστυνομία» συνέλαβε την Μαχσά, σέρνοντας της σε ένα βαν, το οποίο θα την μετέφερε στο αστυνομικό τμήμα.
Το «αμάρτημα» της Μαχσά ήταν ότι δεν είχε φορέσει «ορθώς» – όπως, δηλαδή, ορίζει ο ισλαμικός νόμος της Σαρία – το χιτζάμπ της, με αποτέλεσμα να ξεπροβάλλουν ορισμένες τούφες από τα μαλλιά της. Κατά τη μεταφορά της στο τμήμα, φέρεται ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια, τόσο στο κεφάλι, όσο και σε ολόκληρο το σώμα, σε σημείο που υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία. Η επίθεση συνεχίστηκε και κατά την άφιξη της στο τμήμα. Η Μαχσά χτυπήθηκε με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο, γεγονός που κατέστησε τη διακομιδή της στο νοσοκομείο, αναπόφευκτη, όπου ευρισκόμενη σε κώμα, κατέληξε τρεις ημέρες αργότερα.
Φυσικά, το Ιράν δεν αναγνώρισε το έγκλημα. Αντιθέτως, η ανακοίνωση της «αστυνομίας ηθών» ανέφερε ότι «αντιμετώπισε αιφνιδίως καρδιολογικό πρόβλημα», γιατί ήταν φιλάσθενη, δικαιολογία που ανατρέπεται κι από τις μαρτυρίες δεκάδων γυναικών αναφορικά με την κακομεταχείριση που βίωσαν κι εξακολουθούν να βιώνουν από την ιρανική αστυνομία. Στην πραγματικότητα, η Αμινί δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας.
Η «επανάσταση» #No2Hijab
Η Αμινί απετέλεσε σύμβολο αντίστασης, δίνοντας το έναυσμα στις γυναίκες να υψώσουν την φωνή τους απέναντι στην αδυσώπητη βία που δέχονται καθημερινά. Το Ιράν γράφει ιστορία και φωνάζει – με όλη του δύναμη – #No2Hijab.
Πολίτες ξεχύνονται, δίχως φόβο, στους δρόμους και διαμαρτύρονται. Γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους ή ανάβουν φωτιές στη μέση του δρόμου, χορεύουν γύρω από αυτές και καίνε τις μαντήλες τους. Ο κόσμος χειροκροτεί σε αυτή τους την εξέγερση. Σύμφωνα με την Financial Times, επτά τουλάχιστον άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την στιγμή που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες σε διάφορες πόλεις του Ιράν.
Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες γνωρίζουν ότι ίσως έρθουν αντιμέτωποι με τον θάνατο, δεν σταματούν να κραυγάζουν για ένα καλύτερο, όχι δυσοίωνο, μέλλον. Και κάπως έτσι, φουντώνει μία σπίθα ελπίδας.
Διαβάστε περισσότερα: Κύπρος Ελισάβετ
Κύπρος: Η μεγάλη «απειλή» της βασίλισσας Ελισάβετ
Με αφορμή τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στις 8 Σεπτεμβρίου πολλοί Έλληνες και Κύπριοι θυμήθηκαν τα γεγονότα που έλαβαν μέρος στην Κύπρο το 1952.
«Οι λαοί δεν έχουν σταθερά ιδανικά. Πιο εύκολα πείθονται από ένα δημαγωγό, παρά κρατάνε σταθερά τα πιστεύω τους».
Έφυγε από τη ζωή η Βασίλισσα Ελισάβετ
Έφυγε από τη ζωή η Βασίλισσα Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών
Το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» και οι περιορισμοί του
Το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι»,της δυνατότητας διαδήλωσης , αποτελεί το παλαιότερο ψηφισμένο άρθρο στο ελληνικό σύνταγμα
Ξεκίνησε η Ουκρανική αντεπίθεση
Συνεχίζεται η ξαφνική και μαζική αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στις περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι τους τελευταίους μήνες.
Μια επικίνδυνη αριστερή στροφή
Αναμφίβολα, οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, είναι αυτές που καθορίζουν σημαντικά τη γραμμή που ακολουθούν οι κυβερνώντες, όσον αφορά στην αντιμετώπιση, αλλά και στην πρόληψη ορισμένων καταστάσεων.
μαχσά αμινί μαχσά αμινί μαχσά αμινί μαχσά αμινί