Φθηνή ή φθίνουσα αντιπολίτευση;

Γράφει ο Νίκος Πάστρας αντιπολίτευση αντιπολίτευση αντιπολίτευση αντιπολίτευση

Πανδημία, πόλεμος, ακρίβεια, επιδείνωση ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σε διάστημα τριών ετών από την αλλαγή της πολιτικής σκυτάλης, η χώρα μας δοκιμάζεται ίσως στη μεγαλύτερη κρίση της ανθρωπότητας μετά τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η ανάγκη εθνικής ενότητας θεωρείται τουλάχιστον δεδομένη. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι η – συνετή – αντιπολίτευση αποτελεί θεμέλιο της αρετής που ονομάζουμε δημοκρατία, στην Ελλάδα δείχνει να εφαρμόζεται μια διαφορετική πρακτική.

ΕΛΑ
ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Η μάστιγα του Covid19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 30 χιλιάδες συμπολίτες μας και σε πάνω 6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι ελληνικοί χειρισμοί, αν και εμφάνισαν μερικές παθογένειες, απεδείχθησαν επαρκείς τόσο για την αντιμετώπιση, όσο και για τον περιορισμό της πανδημίας. Συγκεκριμένα, με την άφιξη και των πρώτων εμβολίων και την – αντικειμενικά – αποτελεσματική οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος, πολλοί θεώρησαν ότι πανδημία δύει και η ελπίδα για μια νέα αρχή αχνοφαίνεται το 2021.

Ωστόσο, ακόμα και σε μείζονος σημασίας θέματα, όπως είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, δεν έλειψαν η ανομία και η ευτελής επαναστατική διάθεση. Πορείες και συγκεντρώσεις, δηλώσεις για <<ξεσκαρτάρισμα>> εμβολίων, ψευδείς και αβάσιμοι ισχυρισμοί περί των επιστημονικών πεπραγμένων και όχι μόνο, έθεσαν αρκετά εμπόδια στη μάχη της χώρας μας να ξεφύγει από αυτόν το Γολγοθά. Εντούτοις, η δράση κάποιων δε σταματά εκεί.

Οι αιτήσεις άνοιξαν!

Γίνε μέλος του Pnyka Press ως αρθρογράφος!
Είναι αρκετή η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης;

Η κείμενη τουρκική προκλητικότητα, η οποία τείνει να αυξάνεται όσο <<βυθίζεται >> η οικονομία της γείτονος, έχει ωθήσει την Ελλάδα τόσο στην υπογραφή συμμαχικών, οικονομικών και γεωπολιτικών συμφωνιών, όσο και στην αγορά νέων προηγμένων στρατιωτικών εξοπλισμών, με στόχο πρωτίστως την καταστολή οποιασδήποτε εχθρικής ενέργειας.

Στον αντίποδα, διακρίνεται η φωνή της αντιπολίτευσης να ασκεί κριτική στις ελληνικές ενέργειες στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, να τονίζει την αδυναμία και τη δύσκολη θέση που βρίσκεται η πατρίδα μας απέναντι σε έναν τόσο ισχυρό αντίπαλο, και εν τέλει να καταψηφίζει τις κυβερνητικές προτάσεις στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα!

Από τις 24 Φεβρουαρίου, η ανθρωπότητα βιώνει ακόμα μία πρόκληση. Η αποτρόπαια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εχει προκαλέσει τεράστιες δυσχέρειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών, αλλά και του πετρελαίου , της βενζίνης, και του ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν εκτιναχθεί.

Οι αιτήσεις άνοιξαν!

Γίνε μέλος του Pnyka Press στην Ομάδα Συντονισμού και Σύνταξης!

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που εξέρχεται βασανισμένη από μια δεκαετή οικονομική κρίση, και προσπαθεί να ορθοποδήσει οικονομικά στα πλαίσια μιας αρκετά φιλελεύθερης πολιτικής ατζέντας, η ριζική μείωση των φόρων επί των προαναφερθέντων αγαθών, φαντάζει απίθανη, με βάση τα υπάρχοντα δημοσιονομικά δεδομένα. Το ζητούμενο ωστόσο, δεν είναι η ύπαρξη και η επιβολή, αλλά η προέλευση των συγκεκριμένων φόρων.

Με το τρίτο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, επιβλήθηκαν οι περισσότεροι φόροι στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά κυρίως στα καύσιμα. Ακόμα και η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, που ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί παράνομη, είναι δημιούργημα του ιδίου!

Και αντ’αυτού, ο λαϊκισμός και η δημαγωγία περί μείωσης των συγκεκριμένων φόρων, χωρίς βάσιμα επιχειρήματα και οικονομικές προοπτικές, που δε θα ζημιώσουν τη χώρα, με μοναδικό στόχο μόνο την αποκόμιση κομματικού οφέλους, αποτελούν καθημερινά φαινόμενα.

Οι αιτήσεις άνοιξαν!

Γίνε μέλος του Pnyka Press στην Ομάδα Social Media και Graphic Design!

Ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, όπου η ανάγκη εθνικής ενότητας είναι επιτακτική, εξακολουθούν και υπάρχουν οι φωνές της αναλήθειας, της υποκρισίας και της αστοιχείωτης πολιτικής πρακτικής. Άραγε, υπάρχει όντως αντιπολίτευση με την ιδεατή σημασία του όρου; Αν και οι απόψεις διίστανται, δυστυχώς ή ευτυχώς, τα φαινόμενα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν απατούν.

Διαβάστε περισσότερα: αντιπολίτευση

αντιπολίτευση

Tο Netflix έχασε ένα εκατομμύριο συνδρομητές

Η γνωστή πλατφόρμα έχασε 970.000 συνδρομητές το τρίμηνο που έληξε, στις 30 Ιουνίου, με τη συνδρομητική του βάση να διαμορφώνεται στα 220,67 εκατ. άτομα.

netflix

Σε ύφεση η φωτιά στην Πεντέλη – Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο

Σε έναν αγώνα δρόμου επιδίδονται τις τελευταίες ώρες οι ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής για θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τη Τρίτη στην Πεντέλη. 

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Πεντέλη

Εστίες σε ΓέρακαΑνθούσαΠαλλήνη και Διώνη, υπάρχουν αυτή την ώρα σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής από τον εκπρόσωπο Γιάννη Αρτοποιό, ο οποίος παρουσίασε και σχετικό χάρτη.

Φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ: Η υπόσχεση για αλλαγή και ο κατήφορος της αποτυχίας

Οι μέρες, όπου διανύουμε και θα διανύσουμε, πλαισιώνονται από έντονο προεκλογικό παλμό. Συναντώντας άτομα σε εξωτερικούς χώρους ακούς συνεχώς συζητήσεις οι οποίες γεννώνται από ερωτήματα…

Avatar photo
Νίκος Πάστρας

Ο Νίκος Πάστρας είναι φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Τα ενδιαφέροντά του περιστρέφονται γύρω από την πολιτική επικαιρότητα, τόσο την ελληνική όσο και τη διεθνή, τη μελέτη των κομματικών ιδεολογιών και κυβερνητικών προγραμμάτων και τις εξελίξεις όσον αφορά σε αναδυόμενα κοινωνικά ζητήματα.

Άρθρα: 7

Υποβολή απάντησης