Τελικά καταργούνται οι φοιτητικές παρατάξεις; – Τι λέει το νομοσχέδιο;

Όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες, στα αμφιθέατρα των σχολών, υπάρχει μια έντονη ανησυχία για το μέλλον των φοιτητικών παρατάξεων. Η φήμη που κυκλοφορεί είναι ότι έρχεται το τέλος των παρατάξεων στα ΑΕΙ. παρατάξεις παρατάξεις παρατάξεις παρατάξεις παρατάξεις


Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;

Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση στις 26 Μαΐου.
Η μεγάλη είδηση που ήρθε μαζί με το νομοσχέδιο είναι το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις Φοιτητικές Εκλογές. Αυτό σημαίνει πως οι φοιτητικές παρατάξεις δεν θα κατεβάζουν πλέον παραταξιακά ψηφοδέλτια, η κάθε μια μόνη της, αλλά, στις εκλογές, θα υπάρχει ένα, ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους που επιθυμούν να εκλεγούν στον εκάστοτε Φοιτητικό Σύλλογο.

Σημαίνει όμως αυτό την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων; Πού θα ωφελήσει η συγκεκριμένη απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως;

Η ελευθερία του λόγου μέσα στα πανεπιστήμια ισχύει de facto καθ’όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης και αυτό είναι κάτι που δεν θα αλλάξει ποτέ. Ο ιδεολογικός αγώνας, λοιπόν, της κάθε παράταξης μπορεί, και οφείλει, να συνεχιστεί. ‘Όλοι οι φοιτητές και ο καθένας ξεχωριστά έχουν το δικαίωμα να παλέψουν για τα ιδανικά τους, σεβόμενοι όμως όλες τις άλλες απόψεις καθώς, γνώρισμα της ελευθερίας είναι η παρρησία.

Πρακτικά, αυτό που έρχεται να επιλύσει το νομοσχέδιο είναι τα εξής δυο διαχρονικά προβλήματα: Την μεγάλη διαμάχη για τον νικητή, το βράδυ της Τετάρτης των φοιτητικών εκλογών, καθώς και την έμμεση τοποθέτηση των παραταξιακών “αρχηγών” στα όργανα των ΦΣ χωρίς αυτοί να έχουν εξασφαλίσει την απαραίτητη σταυροδοσία.

Όπως και στις 18 Μαΐου φέτος έτσι και κάθε χρόνο στις φοιτητικές εκλογές, οι δυο μεγάλες παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΚΣ έρχονται σε κόντρα για το ποιος είναι ο νικητής. Η διαμάχη αυτή υπάρχει γιατί η ΠΚΣ ακολουθεί τη τακτική της μη αναγνώρισης ή αποχής από τις φοιτητικές εκλογές σε σχολές όπου κυριαρχεί η ΔΑΠ. Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά η ΠΚΣ προσμέτρησε στο τελικό αποτέλεσμα κάλπες από τμήματα που κατέβηκε μόνο η ίδια και καμία άλλη φοιτητική παράταξη, με αποτέλεσμα, να αποσπάσει ποσοστά άνω 90% σε αυτά τα τμήματα. Να αναφέρουμε ότι μέχρι τώρα η ΠΚΣ δεν προσμετρούσε στο τελικό αποτέλεσμα αυτές τις κάλπες, κάτι που έκανε φέτος.

Μερικά παραδείγματα ενδεικτικά είναι: ΦΣ Επιστημών Υγείας (Θεσσαλονίκης) ΔΙ.ΠΑ.Ε.: Στον επίσημο σύλλογο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 703 ψήφους και η ΠΚΣ απείχε. Ωστόσο, η Πανσπουδαστική δεν αναγνωρίζει αυτό το αποτέλεσμα και παρουσιάζει τα αποτελέσματα του δικού της φοιτητικού συλλόγου – φάντασμα, όπου η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε μηδέν ψήφους και εκείνη 309.

Φοιτητικός Σύλλογος Σχολή Μηχανικών (Σέρρες) στο ΔΙ.ΠΑ.Ε.: Στον επίσημο σύλλογο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 183 ψήφους και η ΠΚΣ απείχε. Ωστόσο, η Πανσπουδαστική δεν αναγνωρίζει αυτό το αποτέλεσμα και παρουσιάζει τα αποτελέσματα του δικού της φοιτητικού συλλόγου – φάντασμα, όπου η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε μηδέν ψήφους και εκείνη 62.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Στον επίσημο σύλλογο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 489 ψήφους και η ΠΚΣ πραγματοποίησε εκλογές μόνη της σε διαφορετικό χώρο. Ωστόσο, η Πανσπουδαστική δεν αναγνωρίζει αυτό το αποτέλεσμα και παρουσιάζει τα αποτελέσματα του δικού της φοιτητικού συλλόγου – φάντασμα, όπου η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 338 ψήφους και εκείνη 353.

Επιπλέον, η ΠΚΣ αρνείται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα σε φοιτητικούς συλλόγους που δεν έχει καμία εκπροσώπηση, ούτε έχει στήσει το δικό της «παραμάγαζο». Έτσι, για παράδειγμα δεν αναγνωρίζονται τα αποτελέσματα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 165 ψήφους, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, όπου η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 119 ψήφους κλπ.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι το επίπεδο διαφάνειας στην συγκομιδή σταυρών από τις ίδιες τις παρατάξεις. Αναλυτικότερα, είναι συχνό φαινόμενο πολλά από τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων να φτάνουν στην κάλπη χωρίς σταυρό. Αυτό γίνεται για να μη θεωρηθεί κάποιο ψηφοδέλτιο άκυρο καθώς κάθε σταυρωμένο ψηφοδέλτιο περνάει από σχολαστικό έλεγχο. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα άτομα που τοποθετούνται στα όργανα των Συλλόγων να μην προέρχονται από την κάλπη άλλα να είναι οι εκάστοτε παραταξιακοί αρχηγοί.

Κρίνοντας από το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι θέσεις στην εκπροσώπηση των φοιτητών θα αντιληφθούμε ότι το εκλογικό σώμα δεν έχει πραγματική φωνή ως προς τα πρόσωπα που εκλέγονται. Με το πέρασμα του χρόνου, χωρίς να γίνει αντιληπτό, φτάσαμε να ψηφίζουμε παγιωμένες, αναχρονιστικές δυνάμεις και όχι ανθρώπους οι οποίοι θα βγουν μπροστά συλλογικά για το καλό των φοιτητών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι φοιτητικές παρατάξεις, ίσως και εν αγνοία τους, να έχουν καταλήξει να ψηφοθηρούν και όχι να επιδιώκουν την πραγματική επαφή με τους φοιτητές.

Τέλος, με το νομοσχέδιο αναβαθμίζονται οι διαδικασίες εκλογής των πανεπιστημιακών με την εισαγωγή Μητρώου για την επιλογή των Εκλεκτορικών Σωμάτων ενώ, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα “εσωτερικού Erasmus” μεταξύ των Ιδρυμάτων της χώρας και ανταποδοτικές υποτροφίες με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Διαβάστε περισσότερα:

Φοιτητικές παρατάξεις: Όλη η αλήθεια πίσω από το Νομοσχέδιο

Δημοσκόπηση Pnyka Votes για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Pnyka Press σε συνεργασία με το Pnyka Votes για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Έρχονται ριζικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια – Οι φοιτητές θα μπορούν να παίρνουν μαθήματα άλλων τμημάτων ή ακόμη και άλλων σχολών

Παράταση έως τις 19 Ιουνίου πήρε η διαβούλευση για το νομοσχέδιου τα πανεπιστήμια

Υπουργείο και πρυτάνεις συμφωνούν στη μεγάλη πλειονότητα των διατάξεων για ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα – Διαφορές στο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ

Avatar photo
Αντώνης Λυριωτάκης

Ο Αντώνης Λυριωτάκης είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από μικρός είχε καταλάβει ότι θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική και την κοινωνική προσφορά. Λατρεύει να αποκρυσταλλώνει την πραγματικότητα, την αλήθεια πίσω από κάθε πολιτική εξέλιξη.

Άρθρα: 7