Γράφει ο Αλέκος Παναγιώτου
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κάθε εκλογικής διεργασίας αποτελεί το επιστέγασμα μια ιερής δημοκρατικής διαδικασίας, κατά την οποία το εκλογικό σώμα επιλέγει με τρόπο άμεσο τους εκπροσώπους του. Από την άλλη, ειδικά για τους συμμετέχοντες υποψηφίους και τις πολιτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την εκλογή τους, πρόκειται για μια στιγμή δικαίωσης και ευόδωσης των προσπαθειών τους, αμέσως μετά την οποία θα πρέπει τα προεκλογικά λόγια να μετουσιωθούν σε πράξεις. Φοιτητικές Εκλογές
Στην περίπτωση, ωστόσο, των φοιτητικών εκλογών, η κατάσταση διαφέρει δραματικά. Διαχρονικά, οι παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο των φοιτητών και υπόσχονται ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο, αδυνατούν να συμφωνήσουν στα στοιχειώδη. Κάθε χρόνο, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η ΠΚΣ, η ΕΑΑΚ, η ΠΑΣΠ, το Bloco και οι υπόλοιπες παρατάξεις, διαφωνούν ακόμα και για τα αποτελέσματα εκλογών που διενεργούνται σε κοινούς συλλόγους.
Μάλιστα, φέτος, εν έτει 2022, παρατηρήθηκε το εξής μνημειώδες: δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ούτε καν στο ποια πολιτική δύναμη κατέλαβε την πρώτη θέση πανελλαδικά. Και το πιο απογοητευτικό έγκειται στο γεγονός ότι ακόμα και κάποιος αντικειμενικός παρατηρητής, μία εβδομάδα μετά, βασιζόμενος στα νεφελώδη συγκεντρωτικά δεδομένα που παραθέτουν οι φοιτητικές παρατάξεις, δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποφανθεί για το ποιος, τελικά, κέρδισε στις πολυτάραχες φετινές εκλογές. Φοιτητικές Εκλογές
Η εικόνα αυτή, σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης για τις πολιτικές δυνάμεις, που παραδοσιακά διακατέχει τη νεολαία, μόνο αρνητική επίδραση μπορεί να έχει. Αφενός υποβαθμίζεται στα μάτια των φοιτητών ο θεσμός των εκλογών και εν γένει των συλλόγων και των σπουδαστικών οργάνων και αφετέρου δαιμονοποιείται η συμμετοχή στα κοινά και τον πολιτικό βίο. Κάτι τέτοιο γίνεται εύκολα κατανοητό, εξετάζοντας τα στατιστικά στοιχεία των φοιτητικών εκλογικών αναμετρήσεων, σε βάθος χρόνου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την φθίνουσα προσέλευση των φοιτητών που παρατηρείται κάθε χρόνο (σ.σ.: το 2020 και 2021 δεν διεξήχθησαν εκλογές), έχουμε πλέον περιέλθει σε μια κατάσταση όπου ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου των ενεργών φοιτητών (περίπου το 10%), αποφασίζει για τα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης. Αντιθέτως, η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, αντιλαμβάνεται την Τετάρτη των εκλογών ως μια ημέρα απόδρασης από την καθημερινότητα, μια ημέρα ξεκούρασης, ύπνου ή σε άλλες περιπτώσεις, ημέρα μελέτης.
Η διαπίστωση αυτή, πέρα από θλιβερή, είναι και εξόχως ανησυχητική καθώς φανερώνει μια τάση αποξένωσης των νέων από την πολιτική ζωή. Μια τάση, με δυναμική επιδημίας, αναλογιζόμενοι πως ολοένα και περισσότερες γενιές αποστρέφονται το πολιτικό σύστημα, κάτι που παρατηρείται και στη συμμετοχή των εθνικών εκλογών. Φοιτητικές Εκλογές Φοιτητικές Εκλογές Φοιτητικές Εκλογές
Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι στον θεσμό των φοιτητικών εκλογών απαιτούνται ριζικές τομές, που σε πρώτη φάση θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του και σε επόμενη θα παράσχουν στους φοιτητές τα εργαλεία που χρειάζονται για να μπορούν να συζητούν, να διεκδικούν και, τελικά, να πετυχαίνουν την πολυπόθητη αναβάθμιση των σπουδών τους – που καλόπιστα ο γράφων θεωρεί ότι είναι κοινός στόχος όλων των παρατάξεων. Φοιτητικές Εκλογές Φοιτητικές Εκλογές Φοιτητικές Εκλογές
Μια κίνηση ουσίας προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η ανασυγκρότηση της Ε.Φ.Ε.Ε. (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας) ή εναλλακτικά η δημιουργία ενός νέου τριτοβάθμιου σπουδαστικού οργάνου εκπροσώπησης, το οποίο θα τυγχάνει κοινής αποδοχής από όλες τις φοιτητικές οργανώσεις. Ένα τέτοιο όργανο θα μπορούσε να αναζωογονήσει το φοιτητικό κίνημα, πρώτον διότι θα προσέφερε συντονισμένη διεκδίκηση των φοιτητικών αιτημάτων και, δεύτερον επειδή, θα παρείχε τα εχέγγυα για τη διοργάνωση νόμιμων φοιτητικών εκλογών. Υπό την έννοια ότι θα εξέδιδε κοινό εκλογικό κανονισμό και θα αποφεύγαμε τα φετινά ευτράπελα με την ίδρυση νέων συλλόγων-φαντασμάτων ή με τις διπλές κάλπες σε ορισμένες σχολές (όπως καταγγέλλει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ).
Εν κατακλείδι, το φετινό φιάσκο των φοιτητικών εκλογών, πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός ανανέωσης για το οργανωμένο σπουδαστικό κίνημα. Ανεξάρτητα από το ποια πολιτική δύναμη κατέλαβε την φετινή πρωτιά, είτε δηλαδή η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διατήρησε την πολυετή πρωτοκαθεδρία της είτε η ΠΚΣ αναδείχθηκε πρώτη μετά από δεκαετίες, θα πρέπει όλες μαζί να ομονοήσουν και να δράσουν συνεργατικά.
Αν, όπως λένε, έχουν ως απώτερο στόχο την αναβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου, θα πρέπει να πάψουν να επιδίδονται σε έναν ατελέσφορο κύκλο αλληλοκατηγοριών και να προχωρήσουν σε βαθιές αλλαγές που θα φέρουν ξανά τους φοιτητές κοντά στους συλλόγους και τα όργανα εκπροσώπησής τους. Διαφορετικά, από τις φοιτητικές εκλογές, τόσο τις φετινές όσο και τις υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν, ηττημένο θα βγαίνει πάντα το ίδιο το φοιτητικό κίνημα.
Διαβάστε περισσότερα: Φοιτητικές Εκλογές
Τι γίνεται με το Χαμόγελο του Παιδιού; 5+1 απαντήσεις
Αξίζει, να επισημάνουμε τις σημαίνουσες προβλεπόμενες ρυθμίσεις, απαντώντας στα «fake news» που κυκλοφορούν, τις τελευταίες ημέρες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Φοιτητικές Εκλογές 2022: Τα τελικά αποτελέσματα σύμφωνα με κάθε παράταξη
Στη δημοσιότητα δόθηκα από τις παρατάξεις τα τελικά απoτελέσματα για τις φοιτητικές εκλογές 2022.
Δολοφονία Τοπαλούδη: Ομόφωνα ένοχοι και στο Εφετείο οι δύο κατηγορούμενοι
Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και συγκεκριμένα αστυνομικών των ΜΑΤ θα γίνουν οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.