Φιλική Εταιρεία: Ο ρόλος της στην επανάσταση του 1821

Φιλική Εταιρεία: Ο ρόλος της στην επανάσταση του 1821

Ιδρυτές Φιλικής Εταιρείας

Γράφει η Βασιλική Μπουρούτη Φιλική Εταιρεία

Δεκαετίες ολόκληρες, όλοι οι Έλληνες, γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου την ανεξαρτησία μας από τον οθωμανικό ζυγό και την αρχή της επανάστασης. Είναι επίσιμη εθνική εορτή και κάθε χρόνο γίνονται σε όλη την Ελλάδα, στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις. Από ποιούς πραγματικά ξεκίνησε όμως; Πέρα από τους εθνικούς μας ήρωες, η Φιλική Εταιρεία ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην αρχή της επανάστασης και έδωσε το έναυσμα για ένα πιο φιλελεύθερο μέλλον.

Η επανάσταση εκείνης της εποχής ξεκίνησε από πολλά ταυτόχρονα κοινωνικά στρώματα και δυναμείς, όπου αν και είχαν αντικρουόμενα συμφέροντα, συμφωνούσαν στο βασικό, στην απελευθέρωση των Ελλήνων από τον Τουρκικό ζυγό. Η ιδεά της επανάστασης, προήλθε από τους μορφωμένους Έλληνες του εξωτερικού,λόγω της μεγάλης επιρροής που είχε ασκήσει τότε η περίοδος της Γαλλικής Επανάστασης. Γι’αυτό λοιπόν στα τέλη του 1814 συγκροτήθηκε στην Οδησσό, η Φιλική Εταιρεία. Πρωτοστάτες της Φιλικής Εταιρείας ήταν ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ και ο Εμμανουήλ Ξάνθος.

Στα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της, τα πράγματα δεν πήγαιναν ιδιαίτερα καλά, καθώς η διάδοση των ιδεών και της επανάστασης, γίνονταν με πολύ αργό ρυθμό και πολλές φορές δεν έβρισκαν πρόσφορο έδαφος. Το 1819 και 1820 αντίστοιχα, η Φιλική Εταιρεία είχε εξαπλωθεί, κυρίως σε κύκλους των μεσαίων στρωμάτων και των αριστοκρατών, σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς επίσης και στην καρδιά της Κωσταντινούπολης. Τα ιδρυτικά στελέχη της Φιλικής Εταιρείας δεν πίστευαν ότι τα λαϊκά στρώματα είχαν μέρος στις ιδέες τους και έτσι ήταν σχεδόν ανεπιθύμητα. Παρόλα αυτά, η λαϊκή τάξη δεν έμεινε ανεπηρέαστη από αυτό , το εγχείρημα, καθώς ήταν εποχές όπου γίνοταν πολύς λόγος για τις μελλοντικές προοπτικές του γένους.

Τον Απρίλιο του 1820 την ηγεσία των σχεδίων της και της Φιλικής Εταιρείας, πήρε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο οποίος από τη μεριά του προσανατόλισε άμεσα την ένοπλη εξέργεση. Για να το κάνει αυτό στράφηκε σε περιοχές όπου υπήρχαν άνθρωποι του πολέμου, των όπλων και της εξουσίας. Στη Μολδοβλαχία , στον Μοριά όπου υπήρχαν προεστοί και οπλαρχηγοί, στη Ρούμελη όπου ήταν οι αρματολοί, στα Ιόνια όπου περίσσευαν οι πρόσφυγες και οι παλιοί πολεμιστές της ναπολεόντειας εποχής και στον στρατό του Αλή Πασά που βρισκόταν ήδη σε διχασμό και ανελέητο πόλεμο με τον σουλτάνο. Έτσι, ο Υψηλάντης κατάφερε να ενισχύσει τη φήμη της Φιλικής Εταιρείας και να την εξαπλώσει με γρήγορους ρυθμούς.

Ο χρόνος όμως πίεζε, η εμπιστοσύνη και τα μυστικά της Εταιρείας, κινδύνευαν να χαθούν και έτσι ο Υψηλάντης κάνοντας βιαστικές κινήσεις, δίχως να δώσει σημασία στην σωστή προετοιμασία, χάνει τον παλαιό οργανωτικό ιστό της Εταιρείας και πρακτικά διαλύεται. Η Εταιρεία που κυριολεκτικά προκάλεσε την Επανάσταση, σχεδόν δεν υπήρχε όταν αυτή επιτέλους ξέσπασε. Στην διάρκεια της επαναστατικής της έξαρσης, η Εταιρεία είχε εξαφανιστεί. Η Εταιρεία έδωσε την ιδεά της επανάστασης, προκάλεσε την συνεύρεση των αποφασισμένων, έχτισε και προσέφερε την κινητήρια δύναμη. Γι’αυτό και ο Φεβρουάριος και Μάρτης του 1821, θα μπορούσε να θεωρηθεί δικό της έργο. Στην συνέχεια όμως, νέες δυνάμεις ανέλαβαν το δύσκολο έργο της συγκρότησης του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Φιλική Εταιρεία

Παιδικοί γάμοι Παιδικοί γάμοι

Avatar photo
Βασιλική Μπουρούτη

Σπουδάζω στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του παραρτήματος του ΕΚΠΑ στην Χαλκίδα. Από την άνοιξη και ύστερα θα ακολουθήσω το όνειρο μου και θα ξεκινήσω σπουδές στη σύγχρονη ιστορία στο Erasmus University of Rotterdam.
Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω ιστορικά και κοινωνικά βιβλία και γράφω κείμενα σχολιάζοντας την επικαιρότητα.

Άρθρα: 5