Λευκή ψήφος για ένα «ανενεργό» μέλλον

Λευκή ψήφος για ένα «ανενεργό» μέλλον

Το δικαίωμα της ψήφου αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη σε μια δημοκρατική κοινωνία, ενώ οι εκλογές αποτελούν τον τρόπο, μέσω του οποίου ο λαός ασκεί την εξουσία του και επιλέγει τους εκπροσώπους του

Γράφει η Κατερίνα Παπαδέα Λευκή ψήφος

Το δικαίωμα της ψήφου αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη σε μια δημοκρατική κοινωνία, ενώ οι εκλογές αποτελούν τον τρόπο, μέσω του οποίου ο λαός ασκεί την εξουσία του και επιλέγει τους εκπροσώπους του. Στις ελληνικές εκλογές, μια επιλογή που συχνά συναντάται είναι το “λευκό ψηφοδέλτιο”, δηλαδή η επιλογή να μην επιλεγεί κανένας υποψήφιος και να μην ασκηθεί η ψήφος σε κάποιο κόμμα. Παρ’ όλο που η ψήφος αυτή φαίνεται απλή και ανώνυμη, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που οδηγούν στην αντίθετη άποψη και στην ανάγκη να ασκηθεί μια ενεργή ψήφος.

Αρχικά, την ενεργή ψήφο απαιτεί ο ίδιος ο ρόλος της δημοκρατίας, δεδομένου ότι η δημοκρατία είναι ένα σύστημα που βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών. Με το να ασκούμε το δικαίωμα της ψήφου μας, εκφράζουμε τις απόψεις, τις ανησυχίες και τις ελπίδες μας, ενώ με  ένα λευκό ψηφοδέλτιο αποχωρούμε από την πολιτική και δημοκρατική συμμετοχή, αφήνοντας την απόφαση στους άλλους ψηφοφόρους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αποτελεσματική μείωση του αριθμού των ψήφων που λαμβάνονται υπόψη και να παραμεληθούν οι ανησυχίες και οι απόψεις μας. Συνεπώς, η αποχή μας μπορεί να επιτρέψει σε άλλες δυνάμεις να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη εξουσία, χωρίς να απηχήσουν απαραιτήτως τις προτιμήσεις και τις ανάγκες μας.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η επιλογή του λευκού ψηφοδελτίου πρέπει να αποφευχθεί είναι η ευθύνη μας έναντι της πολιτικής διαμόρφωσης και της κοινωνίας μας. Κάθε ψήφος μετράει και έχει επιπτώσεις. Αν δεν επιλέξουμε να στηρίξουμε έναν υποψήφιο ή ένα κόμμα που αντιπροσωπεύει τις αξίες και τις πολιτικές μας θέσεις, αδιαφορούμε για τη μελλοντική πορεία της χώρας μας.

Μέσω της ψήφου μας, μπορούμε να επηρεάσουμε την πολιτική ατζέντα, να προωθήσουμε ιδέες που θεωρούμε σημαντικές και να διαμορφώσουμε το μέλλον της χώρας μας προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε. Αν αποδεχθούμε την αδιαφορία και την αποχή, αφήνουμε την πολιτική εξουσία να πέσει σε λανθασμένα χέρια , που θα καθορίσουν τη μοίρα μας, χωρίς τη συμμετοχή μας.

Επιπλέον, μια ψήφος λευκού ψηφοδελτίου μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη απογοήτευσης και αδιαφορίας απέναντι στην πολιτική διαδικασία, γεγονός που μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της απάθειας και της απομάκρυνσης των πολιτών από τα πολιτικά ζητήματα. Ωστόσο, η δημοκρατία χρειάζεται ενεργούς και συμμετέχοντες πολίτες για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να εκφράσει την ποικιλομορφία των απόψεων και των συμφερόντων της κοινωνίας.

Σημαντικό  να αντιληφθούμε είναι το γεγονός ότι καμία επιλογή δεν είναι «τέλεια» και ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν τις ατέλειές τους. Ωστόσο, μέσω της ενεργού ψήφου, μπορούμε να επηρεάσουμε τον πολιτικό χώρο, να προωθήσουμε τη διαφάνεια και την ευθύνη, καθώς επίσης να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας και να πιέσουμε για τις αλλαγές που επιθυμούμε να δούμε στην κοινωνία μας.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η επιλογή να ρίξουμε λευκό ψηφοδέλτιο μπορεί να αφαιρέσει την ευκαιρία να ψηφίσουμε για τους υποψηφίους που πραγματικά μας εκπροσωπούν και μπορούν να προάγουν τα συμφέροντα και τις αξίες που μας ενδιαφέρουν. Κάθε ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά και να επηρεάσει το αποτέλεσμα μιας εκλογικής διαδικασίας.

Αντιθέτως, η αποχή από την ψήφο ενδυναμώνει τις ακραίες ιδεολογίες και τις αντιδράσεις, διότι, όταν οι πολίτες αποχωρούν από τη διαδικασία των εκλογών, υπάρχει μια κενή θέση που μπορεί να γεμίσει με πιο ακραίες και αντιδραστικές δυνάμεις. Έτσι, πράττοντας με συνείδηση και έχοντας ενεργή συμμετοχή, μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτές τις δυνάμεις και να διαμορφώσουμε ένα κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον που μας πρεσβεύει και αντανακλά τις αξίες μας.

Συνοψίζοντας, η ψήφος μας είναι ένα δικαίωμα και μια προνομιακή ευκαιρία που έχουμε σε μια δημοκρατία, την ίδια στιγμή που πολλοί  άνθρωποι σε άλλα μέρη του κόσμου δεν έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν την πολιτική διαδικασία, μέσω της ψήφου τους. Εμείς, ως πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας, έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα και να συμβάλουμε στην πολιτική διαμόρφωση. Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ανυπαρξία κατάλληλων επιλογών υποψηφίων μπορεί να δημιουργεί αμηχανία ή απογοήτευση.

Στο σημείο αυτό, αντί να αποχωρούμε από τη διαδικασία των εκλογών, μπορούμε να ασκήσουμε την επιρροή μας ψηφίζοντας στη βάση της λογικής «το μη χείρον βέλτιστον». Προκύπτει, λοιπόν, ότι η επιλογή μας να μην ρίξουμε λευκό ψηφοδέλτιο δεν είναι απλώς ένας πράκτορας για την επίτευξη αλλαγών, αλλά και ένας τρόπος να εκφράσουμε την πολιτική μας ωριμότητα και ευθύνη.

Για αυτό «go vote!»

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Λευκή ψήφος

Avatar photo
Κατερίνα Παπαδέα
Άρθρα: 14