Η εξέλιξη των debate στην Ελλάδα

Είναι αναμφίβολο ότι, διανύουμε και επίσημα πλέον την προεκλογική περίοδο. Άρα, οι συζητήσεις σε διάφορους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, για την διεξαγωγή debate, ανάμεσα στους αρχηγούς και τους εκπροσώπους των κομμάτων, ολοένα και περισσότερο, αυξάνονται και πληθύνονται. Τι σημαίνει debate και ποια είναι η ιστορία και η εξέλιξή του στην χώρα μας;

Γράφει η Νάσια Κακαβά

Εν όψει των βουλευτικών εκλογών, που θα λάβουν χώρα στις 21 Μαΐου 2023 στην Ελλάδα με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, είναι το δίχως άλλο σαφές, ότι τα λεγόμενα «debate» ή αλλιώς «πολιτικές συζητήσεις» που πραγματοποιούνται σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά ακόμα και σε δημόσιες συνελεύσεις και νομοθετικές συνελεύσεις (πιο σπάνια), το τελευταίο διάστημα αναδεικνύονται και προβάλλονται όλο και περισσότερο.

Αναφερόμενοι στον όρο «debate» δεν εννοείται τίποτα άλλο, από μια επίσημη συζήτηση για ένα συγκεκριμένο θέμα που είθισται να περιλαμβάνει έναν διαμεσολαβητή- διαχειριστή της συζήτησης που ξεδιπλώνεται  και ένα κοινό. Γίνονται δηλαδή σε δημόσιο επίπεδο συζητήσεις προβάλλοντας συχνά αντίθετες ιδέες και επιχειρήματα ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τον δημόσιο διάλογο, την πολυφωνία και τον πλουραλισμό απόψεων που είναι άλλωστε, και τα θεμέλια μιας ισχυρής και υγιούς Δημοκρατίας. Ακόμα, τα «debate» γίνονται όλο και συχνότερα σε προεκλογικές περιόδους στα οποία αποφασίζουν να συμμετέχουν και να αναμετρηθούν οι πρόεδροι, των πρώτων σε ποσοστά κομμάτων, αλλά και εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα της Βουλής.

Τα «debate» ή αλλιώς οι «πολιτικές συζητήσεις», εμφανίζονται σε διάφορες μορφές και έχουν μακρά ιστορία και μπορούν να αναχθούν στις φιλοσοφικές και πολιτικές συζητήσεις από την Αρχαία Αθήνα έως την Αρχαία Ινδία. Οι σύγχρονες μορφές συζήτησης και η ίδρυση κοινωνιών συζήτησης στον δυτικό κόσμο εμφανίστηκαν κατά τον 18ο αιώνα στην εποχή του Διαφωτισμού.

Η ιστορία των ελληνικών debate ξεκινά το 1990, λίγο καιρό μετά την έναρξη και την λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη(αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας),Ανδρέα Παπανδρέου(τότε πρωθυπουργός) και Χαρίλαου Φλωράκη(γενικός γραμματέας ΚΚΕ) υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Γιάννη Καψή. Το πρώτο αυτό debate έχει μείνει γνωστό ως «η πρώτη άτυπη τηλεμαχία».

Η πρώτη επίσημη τηλεοπτική αναμέτρηση στην Ελλάδα, με τους συμφωνημένους όρους ενός debate, έλαβε χώρα μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών στις 13 Σεπτεμβρίου 1996, του τότε αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη και του ομολόγου του της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Έβερτ με κύριο θέμα συζήτησης τα Ίμια μια και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εκείνη την περίοδο ήταν ιδιαίτερα τεταμένες.

Στις 30 Μαρτίου 2000, στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής διεξήχθη η δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους, Σημίτη και Καραμανλή με συντονιστή τον Νίκο Χατζηνικολάου και δημοσιογράφους που απηύθυναν ερωτήσεις οι Θοδωρής Ρουσόπουλος, Μανώλης Καψής και Έλλη Στάη.

Το 2004, το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου έρχεται σε αντιπαράθεση με τη ΝΔ που εκπροσωπείτο από τον Κώστα Καραμανλή. Σε αυτή την τηλεοπτική συζήτηση συμμετείχαν και αρχηγοί άλλων 3 κομμάτων: η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος από τον Συνασπισμό και ο Δ. Τσοβόλας από το ΔΗΚΙ. Πέντε δημοσιογράφοι ρωτούσαν εναλλάξ και προβλεπόταν  να επανέλθουν στο ερώτημα αν η απάντηση δεν ήταν ουσιαστική.

Το καλοκαίρι του 2007 η Ελλάδα είχε βαρύτατα πληγεί και τραυματιστεί από τις φονικές πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στην Πελοπόννησο αλλά και κατ’ επέκταση σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Η Ελλάδα λοιπόν όπως είναι φυσικό τέθηκε σε κατάσταση γενικού συναγερμού ουσιαστικά από τα μέσα Ιουνίου, έως τα τέλη Αυγούστου. Η διεξαγωγή ενός debate εκείνη την δεδομένη στιγμή δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί. Έγινε όμως, λίγο αργότερα με συμμετέχοντες τον Κώστα Καραμανλή (πρωθυπουργός) και τον Γιώργο Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ).

Συμμετείχαν επίσης, η Αλέκα Παπαρήγα από το ΚΚΕ, ο Αλέκος Αλαβάνος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης από τον ΛΑΟΣ και ο Στέλιος Παπαθεμελής από την τότε Δημοκρατική Αναγέννηση.

Το 2009 διεξήχθησαν δύο συνολικά debate, το ένα με την παρουσία όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων και άλλο με τη συμμετοχή των Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Ήταν μάλιστα και η πρώτη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα που λίγο καιρό πριν είχε πάρει τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέκο Αλαβάνο.

Το Σεπτέμβριο του 2015, πραγματοποιήθηκαν δυο debate. Το ένα ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Στο άλλο συμμετείχαν 7 αρχηγοί των κομμάτων εκ των οποίων ήταν η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πάνος Καμμένος. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας καθώς και η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου που είχε υπογραφεί.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: debate

Avatar photo
Νάσια Κακαβά
Άρθρα: 2