Γράφει η Μαρίλια Αρεβύθη
Εν έτη 2023, είναι πράγματι κοινά αποδεκτό το γεγονός πως η δυσκολία εξεύρεσης εργασίας, ποσό μάλλον μιας εργασίας κομμένης και ραμμένης στην επιστήμη και τον τομέα μας, αποτελεί, αν όχι δυσεύρετο, πολύτιμο πλέον προϊόν. Τα ποσοστά ανεργίας βλέπουμε να ανεβαίνουν καθημερινά. Νέοι ειδικευμένοι και μη αγανακτούν για μια θέση, οδηγώντας τα ποσοστά αυτά να εκτιμηθούν ως «αποκλειστικά αυξανόμενα». Γιατί;
Αρχικά, είναι γνωστό το γεγονός πως ο πληθωρισμός και οι μειωμένες θέσεις εργασίας έχουν τσακίσει τον μέσο Έλληνα ηλικιών 22-35 ετών. Στη πιο ζοφερή ηλικία που είσαι έτοιμος «να φας τον κόσμο», γεμάτος περηφάνια για όσα κατάφερες και όρεξη για να τα εφαρμόσεις, πέφτεις από το «βάθρο» των αξιώσεων και της ελπίδας, καταλήγοντας σε μια υποβάθμιση των αρχικών σου στόχων και έναν συμβιβασμό αν όχι με τον εαυτό σου και τους γύρω σου, με τα δεδομένα της στιγμής. Οι λόγοι; Πολλοί.
Πρώτος και κύριος λόγος η απουσία εξειδίκευσης. Τα γενικά και θεωρητικά πτυχία που ωθούν τους νέους σε μεταπτυχιακές διαδικασίες και προγράμματα για να εξειδικευτούν, συγκεκριμένα. Εύκολο να το γράφεις και να το διαβάζεις, δύσκολο να το κανείς.
Αφού, τα μεταπτυχιακά προγράμματα της χώρας στη πλειοψηφία τους απαιτούν αντίτιμα αξίας, πολλές φορές, απλησίαστης και αντίθετης με τα εισοδήματα και την οικονομική κατάσταση των νέων. Παρόλο που τα δημόσια πτυχία εξακολουθούν να υπάρχουν και να ενισχύονται, η εισαγωγή στα τμήματα αυτά και αργότερα η εμβέλεια των ίδιων των πτυχίων είναι ακόμη υποβαθμισμένη.
Ακόμη, οι ίδιοι οι νέοι κάνουμε δυο τραγικά λάθη όσο αφορά την εύρεση της εργασίας που επιθυμούμε. Πρώτο και κύριο, περιμένουμε τη δουλειά των ονείρων μας να έρθει σε εμάς. Το να ψάχνεις για δουλειά είναι πολλές φορές πολύ πιο σημαντικό από το να δουλεύεις. Κανείς δεν βρήκε αυτό που ψάχνει με το να μην ψάχνει αρκετά. Και κανείς δεν θα έρθει στο σπίτι μας να μας προσφέρει δουλειά από μόνος του.
Το επόμενο λάθος είναι ότι δεν προωθείς αρκετά τα ταλέντα σου. Λογικά ο μελλοντικός σου εργοδότης μόλις δει το προτεινόμενο βιογραφικό σου, ζώντας στη ζωή της τεχνολογίας και των social media, θα σπεύσει να σε «γκουγκλάρει» και να σε ψάξει σε ότι σελίδα μπορεί να αναγράφεται το όνομα σου.
Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό στα προφίλ σου να εμφανίζεσαι πολύπλευρα, εσυ, η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας σου, ακριβώς όπως είσαι με μια πιο, αν όχι φινετσάτη, εμπιστευτική χροιά. Μια επαγγελματική σελίδα σαν καλοστημένο και ωραία παρουσιασμένο βιογραφικό αναρτημένη στο διαδίκτυο με το όνομα σου σε κεντρική θέση, θα ήταν επίσης εξαιρετική τεχνική να πλησιάσεις πιο κοντά σε αυτό που λαχταράς.
Κλείνοντας, δεν είσαι ο μόνος που περνάει αυτή τη φάση για αυτό μην απελπίζεσαι. Δώσε χρόνο στις δυνατότητες σου, βελτίωσε τη διάθεση σου και ξεκινά το ψάξιμο και τη σκληρή δουλειά που αυτό χρειάζεται.