Ευρώ: Το νόμισμα της μιας ταυτότητας και των πολλών χωρών

Γράφει η Κατερίνα Γρηγορίου

Το ευρώ αποτελεί το ενιαίο νόμισμα των κρατών- μελών της Ευρωζώνης. Το σύμβολο του ευρώ είναι το «€», από το ελληνικό γράμμα «έψιλον», αρχικό γράμμα της λέξης «Ευρώπη», ενώ οι δύο παράλληλες γραμμές παραπέμπουν στη σταθερότητα του. Είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο αποθεματικό νόμισμα παγκοσμίως. Η κυκλοφορία του άρχισε σε θεωρητικό επίπεδο την 1η Ιανουαρίου του 1999, ενώ τέθηκε επίσημα σε κυκλοφορία την 1η  Ιανουαρίου του 2002. Σήμερα, μετά την ένταξη της Κροατίας την 1η Ιανουαρίου του 2023, το ευρώ έχει υιοθετηθεί από 20 χώρες. Άραγε, ποιες είναι οι δύο όψεις αυτού του νομίσματος;

Το ευρώ δεν συνιστά το νόμισμα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να  ενταχθεί μια χώρα στη ζώνη του ευρώ οφείλει να πληροί ορισμένα κριτήρια, τα λεγόμενα «κριτήρια σύγκλισης» ή «κριτήρια του Μάαστριχτ». Τα κριτήρια αυτά, μεταξύ άλλων, προβλέπουν την εξασφάλιση σταθερότητας τιμών.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συναποφασίζουν εάν οι υποψήφιες χώρες προς ένταξη στην ζώνη του ευρώ πληρούν τις προϋποθέσεις.

Μετά από αξιολόγηση της προόδου βάσει των κριτηρίων σύγκλισης, τα δύο όργανα δημοσιεύουν τα συμπεράσματά τους στις αντίστοιχες εκθέσεις. Οι εκθέσεις επικυρώνονται στη συνέχεια από το Συμβούλιο Υπουργών μετά από διαβούλευση με το Κοινοβούλιο και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Εφόσον η γνωμοδότηση είναι ευνοϊκή, ξεκινά η διαδικασία υιοθέτησης. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί ότι για  τη Δανία ισχύει ρήτρα εξαίρεσης, βάσει της οποίας επέλεξε να μη συμμετάσχει στη ζώνη του ευρώ. 

Αναμφίβολα το ευρώ προσφέρει πολλά οφέλη στους πολίτες , τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες των χωρών που το χρησιμοποιούν.  Συγκεκριμένα, συμβάλει  στην δημιουργία μιας ελεύθερης αγοράς με την άρση των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση  αγαθών, κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπρόσθετα, η νομισματική πολιτική έπαψε να καθίσταται έρμαιο των εθνικών κυβερνήσεων για την προώθηση των συμφερόντων τους. Τέλος, η οικονομική ολοκλήρωση και ο όγκος του εμπορίου λειτούργησαν ώστε οι χώρες της ζώνης του ευρώ να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.

«Η Κροατία πρόκειται να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη όταν γίνει η 20η χώρα που υιοθετεί το ευρώ ως νόμισμά της την 1η Ιανουαρίου”, δήλωσε ο Boris Vujcic  ,διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης , η οποία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013, είναι η δεύτερη από τις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που υιοθέτησε το νόμισμα, μετά τη Σλοβενία. Το 20ο μέλος της ευρωζώνης  αναμένεται να αποκτήσει περισσότερη οικονομική ασφάλεια , να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών του  και  να επωφεληθεί  από στενότερους οικονομικούς δεσμούς με τα άλλα μέλη της ζώνης του ενιαίου νομίσματος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από την άλλη όψη του νομίσματος, παρατηρούνται τα μελανά σημεία αυτού. Αναλυτικότερα, η ενιαία νομισματική πολιτική που προωθείται δεν ταιριάζει πάντοτε  στις οικονομικές συνθήκες των χωρών. Είναι σύνηθες το φαινόμενο χώρες της ευρωζώνης να χαίρουν υψηλής ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα άλλα  οικονομικά ασθενέστερα κράτη-μέλη να υποφέρουν από την ύφεση και την ανεργία. Η μαζική συγκέντρωση των αποφάσεων στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , επίσης κατακρίνεται  όπως και  η  σημαντική συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια μιας μικρής ομάδας ατόμων.

Το ευρώ, λοιπόν, αποτελεί ένα συλλογικό εγχείρημα  το οποίο εξελίσσεται διαρκώς. Πρόσφατο παράδειγμα της εξέλιξης αυτής, αποτελεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρατηρώντας την άνοδο των ψηφιακών νομισμάτων έχει αρχίσει να ερευνά το ενδεχόμενο  για την έκδοση ενός ψηφιακού ευρώ.  Συνεπώς, το ενιαίο αυτό νόμισμα ως μέσο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ένα  απτό σύμβολο της ευρωπαϊκής ταυτότητας, η οποία αποτελεί κοινό παρονομαστή όλων των κρατών-μελών που εντάσσονται στην  Ευρωζώνη.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Ευρώ

Ευρώ

Η νομική πτυχή του πολέμου

Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.

Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες

Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία

Αντιπολίτευση αλά.. Τσίπρα

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή

cancel culture

Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;

Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.

cancel culture

Πως μας επηρεάζουν τα social media;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Δεκέμβριος

Avatar photo
Κατερίνα Γρηγορίου
Άρθρα: 6