Γράφει η Φαίη Στεφανή
Άλεξ Μεσχισβίλι, Βαγγέλης Γιακουμάκης, Σταυρούλα Κοεμτζή. Αυτά τα ονόματα είναι μόνο μερικές από τις πολυάριθμες περιπτώσεις θυμάτων εκφοβισμού σε σχολικό, πανεπιστημιακό και διαδικτυακό περιβάλλον αντίστοιχα που συγκλόνισαν την κοινωνία και πήραν δημόσιες διαστάσεις. Αυτός ο εκφοβισμός τούς στοίχησε τη ζωή. Ή μάλλον κάποιοι τούς πήραν τη ζωή –βίαια-.
Το bullying σε αριθμούς
Ναι λοιπόν, το bullying δεν αποτελεί μία «μοδάτη» και «υπερβολική» λέξη. Δυστυχώς, είναι μία μάστιγα και της δικής μας χώρας, παρόλο που τα τελευταία χρόνια ακούγεται, συζητιέται, αναλύεται όλο και περισσότερο στα σχολεία, στα παιδιά, στους γονείς. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως η πανδημία αποτέλεσε τροχοπέδη για έστω την μείωση του εκφοβισμού μεταξύ παιδιών και νέων, τουλάχιστον αυτό έδειξε η έρευνα του Χαμόγελου του Παιδιού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 1 στα 3 παιδιά (32,4%) δέχεται εκφοβισμό. «Οι αυτοκτονίες παιδιών λόγω επίμονου bullying, οι εισαγωγές τους στα νοσοκομεία μετά από επιθέσεις ως κορύφωση του εκφοβισμού που βίωναν από συμμαθητές τους και η ταραγμένη καθημερινότητα τους, οδηγούν πολλές φορές τα παιδιά σε αποχή από το σχολείο, σωματοποίηση του φόβου τους, ακόμη και σε αυτοτραυματισμό.
Η αυξητική τάση αυτών των περιστατικών, δείχνει την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία όχι μόνο της ψυχικής υγείας αλλά και της σωματικής ακεραιότητας των παιδιών», δηλώνει μεταξύ άλλων το Χαμόγελο του Παιδιού. Άλλη έρευνα του ΕΚΠΑ έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά από την περίοδο προ Covid-19. Παρατηρείται αύξηση και στο φυσικό και στον διαδικτυακό κόσμο μετά τo τέλος της πανδημίας και των περιορισμών. Τα περιστατικά bullying αγγίζουν το 50-60% του εφηβικού πληθυσμού.
Το bullying μετά τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας
Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει ραγδαία αύξηση περιστατικών bullying μετά το τέλος της καραντίνας. Τα περιστατικά που ακούγονται από όλες τις ηλικιακές ομάδες (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, πανεπιστήμιο) σοκάρουν. Οι ιστορίες που παίρνουν δημόσιες διαστάσεις, δείχνουν ότι το bullying δεν έχει συγκεκριμένα ηλικιακά, κοινωνικά όρια-χαρακτηριστικά.
Άκου μία ιστορία…
Πού μπορείς να απευθυνθείς αν υφίστασαι ή αν γνωρίζεις κάποιο θύμα bullying
H Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS “1056” λειτουργεί από το Χαμόγελο του Παιδιού. Μπορεί κανείς να τηλεφωνήσει είτε από σταθερό είτε από κινητό δωρεάν και θα συνομιλήσει με έναν εξειδικευμένο Κοινωνικό Λειτουργό ή Ψυχολόγο. Αν ξέρεις κάποιον που υποφέρει από οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, μη διστάσεις να τον ενθαρρύνεις να ζητήσει βοήθεια ή να καλέσεις εσύ και να το αναφέρεις.
Γραμμή αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς 11130, είναι μία γραμμή αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να μιλήσουν για θέματα που αφορούν τον εκφοβισμό. Λειτουργεί καθημερινά από τις 8.30 έως τις 14.00.
Ευρωπαϊκή γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111, είναι μία συμβουλευτική γραμμή αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους μέχρι 18 ετών. Μπορεί να τηλεφωνήσει ανώνυμα οποιοδήποτε παιδί νιώθει την ανάγκη βοήθειας, υποστήριξης ή συμβουλής σε θέματα ψυχικής υγείας, χωρίς κόστος από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο.
Η Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 8001180015 (help@saferinternet.gr), απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, κα). Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί, ότι όλο και περισσότερα σχολεία και πανεπιστήμια διαθέτουν ψυχολόγο, στον οποίο οι μαθητές μπορούν να απευθυνθούν αν χρειάζονται βοήθεια.
Βλέπουμε, ότι παρόλο που έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έννοια “bullying”, τα περιστατικά όχι μόνο εξακολουθούν να συμβαίνουν, αλλά σημειώνεται και αύξησή τους. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, κατανοούμε και μιλάμε πιο ανοιχτά τόσο για την σημασία της ψυχικής ισορροπίας όσο και της ψυχικής βοήθειας. Οι νέοι άνθρωποι – έστω σε κάποιο βαθμό- ενδιαφέρονται για την ψυχική τους υγεία, συζητώντας περισσότερο για τα θέματά τους. Το να αντιμετωπίσει κανείς, το τραύμα που του προκάλεσε κάποιος λόγω του bullying θέλει δύναμη, υπομονή και επιμονή. Μπορεί, το bullying να υπάρχει και θα συνεχίσει -δυστυχώς να υπάρχει-, αλλά η αντιμετώπισή του μπορεί να αλλάξει.
Η έρευνα του Χαμόγελου του Παιδιού αναλυτικά εδώ.
Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org.
Διαβάστε περισσότερα: νικητές χαμένοι