ΕΣΣΔ – ΚΚΕ: Μία πολιτική σχέση ή κάτι παραπάνω;

Αποκαλύψεις και άγνωστες λεπτομέρειες, μετά τον αποχαρακτηρισμό απόρρητων αρχείων της ΕΣΣΔ από τα ρωσικά αρχεία

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cardiff , Sergey Radchenko, ειδικός στα θέματα του Ψυχρού Πολέμου, το τελευταίο διάστημα έφερε στο φώς της δημοσιότητας ενδιαφέροντα έγγραφα για τα έργα και ημέραι του Κομμουνιστικού στρατοπέδου κατά τη διάρκεια της εμφύλιας διαμάχης (1946-1949).

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά η Σοβιετική Ένωση προμήθευε με Ναζιστικά λάφυρα τους άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, αν και με τη Διάσκεψη της Γιάλτας το 1945 η Μόσχα είχε συμφωνήσει πως η Ελλάδα μεταπολεμικά θα ανήκε στην δυτική σφαίρα επιρροής.

Σύμφωνα με την αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν, η ΕΣΣΔ έστελνε όπλα από το απόθεμα των Ναζί και όχι σοβιετικής προέλευσης ώστε να μην μπορεί να αποδειχτεί ότι παρείχε ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Προκύπτει οικονομική στήριξη 100.000 δολαρίων προς το ΚΚΕ

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα υπάρχει αναφορά πως η ΕΣΣΔ δεν έστελνε ρουχισμό στους άνδρες του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, γιατί δεν υπήρχε διαθεσιμότητα ξένης κατασκευής. Η Μόσχα επεδίωκε τα ρούχα και τα παπούτσια που θα έστελνε να είναι ξένης κατασκευής ώστε να μπορεί να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη. Παράλληλα προκύπτει πως υπήρχε και οικονομική στήριξη ύψους 100.000 δολαρίων προς το ΚΚΕ.

εσσδ κκε

Ανάμεσα στα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν είναι και η επιστολή των Νίκου Ζαχαριάδη και Μάρκου Βαφειάδη προς το Κ.Κ. της ΕΣΣΔ το 1948, μετά την άρνηση της κομμουνιστικής Αλβανίας να συνεχίσει την ενίσχυση του αγώνα του Δ.Σ.Ε. κατά των κυβερνητικών δυνάμεων που χαρακτηρίζονται ως «μοναρχοφασιστικές», ενώ ξεδιπλώνεται και το στρατηγικό σχέδιο των δυνάμεων του ΚΚΕ. Η επιδίωξη του ΔΣΑ ήταν να κυριεύσουν σε ένα μεγάλο μέρος της Β.Ελλάδας και χρησιμοποιώντας αυτά τα εδάφη ως προπύργιο να επιτεθούν στον «μοναρχοφασισμό ».

εσσδ κκε
εσσδ κκε

Ο καθηγητής όμως δεν έμεινε εκεί, επανήλθε με νέα του ανάρτηση αποκαλύπτοντας “πικάντικες” λεπτομέρειες σχετικά με το Κομμουνιστικό στρατόπεδο. Στην ανάρτηση του αυτή και δια μέσω των εγγράφων φέρεται ότι ο Μάρκος Βαφειάδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με Σοβιετικούς αξιωματούχους, είχε κατηγορήσει τον ΓΓ του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη για απρεπείς σχέσεις με τη γυναίκα του, προσπαθώντας, σε μία απέλπιδα προσπάθεια, να προκαλέσει τη παρέμβαση των Σοβιετικών. Στο έγγραφο φαίνεται ότι ο Στάλιν είχε σημειώσει με μπλε στυλό το σημείο με τις με τις “καυτές” λεπτομέρειες.

Τέλος, πριν λίγες ώρες ο Sergey Radchenko επανήλθε με νέα του ανάρτηση στην οποία ο Μάρκος Βαφειάδης, με επιστολή του προς του Σοβιετικούς, απαριθμεί τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο ΔΣΑ. Μία από αυτές είναι η αδυναμία στρατολόγησης νέων μαχητών. Ο Βαφειάδης γράφει ότι η στρατολόγηση το 1947 είχε λάβει έναν χαρακτήρα “καταναγκασμού” λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όχι περισσότερο από το 10% των νέων στρατιωτών στρατολογήθηκαν εθελοντικά» .

Αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τις επόμενες αναρτήσεις του καθηγητή. Με τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων θα φωτιστεί, ολότελα, μία από τις πιο σκοτεινές πλευρές της νεότερης Ελληνικής ιστορίας την οποία, ο Sergey Radchenko θα αναλύσει, όπως ενημέρωσε μέσω Twitter, στο επόμενό του βιβλίο.

Θες να γίνεις μέλος της ομάδας μας; Συμπλήρωσε την αίτηση σου εδώ!
Avatar photo
Κωνσταντίνος Κωστόγιαννης

Ο Κωνσταντίνος Κωστόγιαννης κατάγεται από την Αρκαδία. Είναι φοιτητής της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό. Είναι συνιδρυτής του Pnyka Press και αρχισυντάκτης.

Άρθρα: 2