Ερντογάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί ένταση στο Αιγαίο, θέλουμε σταθερότητα, να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα για διάλογο.

Για μια ακόμη φορά το βάρος στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η Αθήνα είναι εκείνη που θα πρέπει να ενθαρρυνθεί για το διάλογο, μιας και η Τουρκία επιθυμεί την ειρήνη στη Μεσόγειο, έριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη συνομιλία του με την Ανγκελα Μέρκελ.

Στην τέταρτη συνομιλία των δύο ηγετών από το Δεκέμβριο, με την Γερμανίδα καγκελάριο να επιχειρεί την προσέγγιση του Τούρκου προέδρου, την ώρα που η Τουρκία μαστίζεται από μια σφοδρή οικονομική κρίση ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε υπέρ του διαλόγου.

«Η Τουρκία δεν επιθυμεί ένταση στο Αιγαίο αλλά θέλει σταθερότητα και συνεργασία για να συνεχιστεί ο διάλογος με αποδοτικό τρόπο, η Ελλάδα θα πρέπει να ενθαρρυνθεί στην κατεύθυνση αυτή. Οι σχέσεις Άγκυρας -Βρυξελλών δεν πρέπει να πληγούν από χώρες που δεν αντιλαμβάνονται την αξία τους», φέρεται να είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ερντογάν είπε είπε ακόμη ότι η όλοι είδαν τον θετικό αντίκτυπο που είχε ο διάλογος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας επαινώντας την Γερμανίδα καγκελάριο για την προσωπική της συμβολή στη δημιουργία αυτής της θετικής ατμόσφαιρας. Επεσήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να διευθετηθούν υπό ένα συνολικό πρίσμα ζητήματα όπως εκείνο της απελευθέρωσης της βίζας, της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης και του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ καθώς και της επικαιροποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Πρόσθεσε δε ότι η Άγκυρα αναμένει η έκθεση Μπορέλ που θα υποβληθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ να περιλαμβάνει αντικειμενικές και εποικοδομητικές προτάσεις που θα αποβλέπουν με θετική ατζέντα στο μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και να οδεύουν σε μια κατεύθυνση που να βοηθήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 405

Υποβολή απάντησης