Εργατική πρωτομαγιά: Όταν το “δουλεύω” έγινε “εργάζομαι”

Δεν είναι τυχαίο που η λέξη «εργασία» ερμηνεύεται ως "παράγω έργο" , ενώ η «δουλειά» είναι λέξη που παραπέμπει στην έννοια της δουλείας.

Γράφει η Ευδοκία Πετμεζά

Τί είναι η Εργατική Πρωτομαγιά;

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι διεθνής εργατική γιορτή. Καθιερώθηκε στις 20/07/1889, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγο, οι οποίοι διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους έχουμε, πλέον, στην εποχή μας το προνόμιο να αντιμετωπίζουμε την εργασία μας ως αυταξία, ως μέσο ανέλιξης και προσωπικής ανάπτυξης.

Εργατική πρωτομαγιά: Όταν το "δουλεύω" έγινε "εργάζομαι"
Το σύγχρονο ελληνικό εργατικό δυναμικό

Η Ελλάδα έχει αναπτύξει αρκετά τον εργασιακό της τομέα, αφού οι σύγχρονες θέσεις εργασίας εξυπηρετούν, πλέον, τόσο “το σήμερα” , όσο και “το αύριο” της καθημερινότητας μας.
Μεγάλα βήματα έχουν γίνει μέχρι στιγμής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα στον εργασιακό χώρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε• την μείωση της ανεργίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τον νόμο περί Προστασίας της Εργασίας, το δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους κλπ.

Τα βήματα “του αύριο”

Η χώρα μας στοχεύει να επαναφέρει την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα• η άδεια πατρότητας, η πληρωμένη γονική άδεια ΟΑΕΔ, το δικαίωμα του εργαζόμενου για παραπάνω άδειες για οικογενειακούς λόγους.


Ταυτόχρονα, έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Το οκτάωρο, το πενθήμερο, οι 40 ώρες εργασίας κλπ είναι δικαιώματα κάθε εργαζόμενου, ωστόσο όχι εξασφαλισμένα (!). Η Ελλάδα έδωσε τη λύση σε αυτή την αδικία εις βάρος πολλών από εμάς, αναπτύσσοντας ένα σύστημα ελέγχου, και εισάγοντας την ψηφιακής κάρτας εργασίας!


Τέλος, η χώρα μας μεριμνά και για τους εργαζόμενους delivery, άτομα που καθημερινά αντιμετωπίζουν, όχι μόνο εξευτελιστικούς μισθούς από τους εργοδότες τους, για ένα κομμάτι ψωμί, αλλά και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Η Ελλάδα προωθεί μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση για αυτούς τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια τους. 

Εργατική πρωτομαγιά: Όταν το "δουλεύω" έγινε "εργάζομαι"

Προφανώς και όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν αποτελούν κάποιου είδους “από μηχανής θεό” που κατάφερε να λύσει μονομιάς όλα τα προβλήματα του σύγχρονου εργαζομένου. Είναι, παρόλα αυτά, εντυπωσιακό και αισιόδοξο, για εμάς τα νέα άτομα, να βλέπουμε την χώρα μας να κάνει βήματα, ώστε να μας προσφέρει την καλύτερη εργασιακή εμπειρία.

Σαφώς και προβλήματα όπως η ανεργία, οι υπερωρίες, η υπερεργασία κλπ. υπάρχουν ακόμα. Είναι ελπιδοφόρο, ωστόσο, που ζούμε σε μια χώρα που προσπαθεί να ανακάμψει και να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους εμάς, τους νέους Έλληνες! Με τη συμβολή και τη συνεργασία πολιτών και κράτους δεν θα χρειάζεται να ξενιτευόμαστε για ” ένα μεροκάματο ” αλλά μέσα στην ίδια μας την πατρίδα θα έχουμε την ευκαιρία να εξελισσόμαστε, αλλά και να εξελίσσουμε και την ίδια προς το καλύτερο!

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Εργατική πρωτομαγιά

Εργατική πρωτομαγιά

Avatar photo
Ευδοκία Πετμεζά
Άρθρα: 3