Γράφει ο Αντώνης Λυριωτάκης ενεργειακή
Οι διεθνείς αναταραχές που έχει προκαλέσει η έντονη διαμάχη ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία και το ενδεχόμενο πολέμου έχουν προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων και προβληματισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πόλεμος μπορεί να μην έχει ξεκινήσει ακόμα αλλά οι επιπτώσεις του είναι ήδη εμφανείς, όπως για παράδειγμα η αύξηση του φυσικού αερίου. Η παγκόσμια αύξηση τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στην βενζίνη είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και επομένως έχει φτάσει στην χώρα μας και βιώνουμε τις συνέπειές τους καθημερινά.
Πλέον όμως ο προβληματισμός στα κλιμάκια της Ε.Ε αρχίζει να αυξάνεται καθώς η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο είναι τεράστια. Η πιθανότητα μίας πολεμικής εμπλοκής ανάμεσα στις δυο χώρες ολοένα και αυξάνεται, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να χρειάζεται πλέον να στραφεί σε εναλλακτικές πήγες τροφοδότησης, χωρίς όμως να υπάρχουν αρκετές επιλογές. Στις Βρυξέλλες, μιλούν ανοιχτά πλέον για μετατροπή του φυσικού αερίου σε όπλο από την μεριά της Ρωσίας, εντείνοντας τους φόβους και αναδεικνύοντας το πρόβλημα δέσμευσης από την Μόσχα. Τον προηγούμενο χρόνο, το ποσοστό εξάρτησης της Ευρώπης έφτασε στο 39% και σημειώνει μικρή αύξηση κάθε χρόνο.
Στα γενικά κλιμάκια της Ευρώπης επικρατεί αισιοδοξία ότι η Ρωσία δεν θα κλείσει την παροχή φυσικού αερίου, αλλά οι συνεχόμενες κυρώσεις προς την Ρωσία για την στάση της ως προς την Ουκρανία και οι πιθανές μελλοντικές ενέργειες της αυξάνουν αυτο το ενδεχόμενο.
Αυτό είναι, άλλωστε, και ένα από τα τραγικά διλήμματα της Δύσης και κυρίως της Ευρώπης, ανάμεσα σε μια ουσιαστική στήριξη στην Ουκρανία μέσω σκληρών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, από τη μια πλευρά, και σε ανούσιες αντιδράσεις από την άλλη, σε περίπτωση που οι διπλωματικές προσπάθειες δεν καταφέρουν να διευθετηθεί η κρίση ανάμεσα στις δύο αντίπαλες πλευρές και “μιλήσουν” τα όπλα.
Το γεγονός ότι η Ευρώπη σαν θεσμός δυσκολεύεται να πράξει εξωτερική πολιτική σαν θεσμός αλλά προσπαθεί μέσω των ισχυρών μονάδων που διαθέτει να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία αλλά και η μεγάλη εξάρτηση ανάμεσα τους, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την Ε.Ε να πάρει ριζικές αποφάσεις και να στηρίξει έμπρακτα την Ουκρανία ως ο αδικημένος της υπόθεσης. Αν η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσα στον Φεβρουάριο, τα αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτει θα πέσουν σε ιστορικά χαμηλά ήδη από τον Απρίλιο.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει οι Ευρωπαϊκές χώρες να αναπληρώσουν το ενεργειακό κενό με πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου και άνθρακα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την αύξηση των τιμών ενέργειας όσο και για την πράσινη στροφή που έχει στα σχέδια της και η οποία αποτελεί σήμερα τον ακρογωνιαίο λίθο για την ενεργειακή πολιτική της Ένωσης. Σε τέτοια περίπτωση θα επικρατούσε το χάος της ζούγκλας ανάμεσα στις χώρες με μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου και σε αυτές που διαθέτουν μικρότερα αποθέματα. Στην περίπτωση της Ελλάδας το φαινόμενο αυτό θα είχε τραγικά αποτελέμστα καθώς, δεν διαθέτουμε αποθήκες φυσικού αεριού στην χώρα μας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς που εκτιμούν ότι η κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία δεν θα ξεπεράσει τα όρια της διπλωματικής αρένας, το πιθανότερο είναι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει την πολιτική ελάχιστης παροχής φυσικού αερίου, κάτι που διατηρεί την πίεση εις βάρος της Ε.Ε. Εκτός από τη Ρωσία, η Ε.Ε. εισάγει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λιβύη και την Αλγερία, αλλά οι εισαγωγές αυτές δεν μπορούν να αυξηθούν σε τεράστιο βαθμό ώστε να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ε.Ε. οφίλει να βρει εναλλακτικές και η Κομισιόν βρίσκεται σε συζητήσεις με το Κατάρ για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ ήδη έχει αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. ενεργειακή
Θες να γίνεις μέλος της ομάδας μας; Συμπλήρωσε την αίτηση σου εδώ!
ενεργειακή ενεργειακή ενεργειακή