Ελληνικό Σοβιέτ: Ο μεγάλος ασθενής

Γράφει ο Νίκος Πάστρας Σοβιέτ

Πλησιάζοντας, πλέον, στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, κανένας δεν μπορεί να διανοηθεί πως η Ελλάδα αποτελεί μια φιλελεύθερη χώρα, όπως κάποιοι την οραματίστηκαν με τη γέννηση της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας. Ωστόσο, άλλα κράτη τα οποία βρίσκονταν στο ίδιο επίπεδο με τη χώρα μας – ή και σε χαμηλότερο -, καλπάζουν.

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Η Νότια Κορέα, μια χώρα με παρόμοια ιστορική αναδρομή με την Ελλάδα την προηγούμενη εκατονταετία, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ τρεις και πλέον φορές μικρότερο από το ελληνικό το 1980, σήμερα πλησιάζει σε ΑΕΠ τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 10 φορές πάνω από την Ελλάδα. Το 1980 η Ιρλανδία είχε 20 δισεκατομμύρια δολάρια ΑΕΠ και η Ελλάδα 57 δις. Μπορεί το 2010 να εισήλθαμε μαζί στα προγράμματα στήριξης, όμως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Ιρλανδού το 2020 ήταν 4.9 μεγαλύτερο από του Έλληνα. Πού υστερούμε λοιπόν και αποτελούμε μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές κολάσεις; Σοβιέτ Σοβιέτ Σοβιέτ Σοβιέτ

Στις 18 Οκτωβρίου του 1981, η άμμος στην κλεψύδρα της χρεοκοπίας και της εξαθλίωσης, άρχισε να αδειάζει επικίνδυνα, με την ασθένεια του κρατισμού να περνάει και επίσημα το κατώφλι μας. Η ελληνική σοβιετοποίηση ξεκίνησε. Οποιοδήποτε κόμμα και οποιοσδήποτε πρωθυπουργός ανέλαβε τη διακυβέρνηση, με εξαίρεση ίσως κάποιους, που προδόθηκαν εκ των έσω, προχώρησε στην ασύστολη διανομή επιδομάτων και αλόγιστων παροχών, καθώς και στο χάδι των επαγγελματιών δικαιωματιστών, στο βωμό της ψηφοθηρίας.

Αγνοώντας για τον ιδρώτα του Έλληνα φορολογούμενου, το Σοβιέτ της ανατολικής μεσογείου ανέλαβε και έφερε επιτυχώς εις πέρας την αποστολή της εδραίωσης των συνδικάτων, την εξαφάνιση του κράτους δικαίου και το οργανωμένο φαγοπότι, στο όνομα των επιδομάτων και τον υποτιθέμενων λαϊκών αγώνων.

Με το χέρι του ελληνικού κράτους να διευθύνεται ίσως από τον…Ευγένιο Σπαθάρη, εισερχόμενο συνεχώς στην τσέπη του Έλληνα πολίτη, οι ατραποί της ευημερίας μοιάζουν περισσότερο με αδιέξοδα της αθλιότητας. Το σημαντικότερο εργαλείο είσπραξης εσόδων, το φορολογικό σύστημα, παρουσιάζει σημαντικές παθογένειες. Μπορεί να φανταστεί κάποιος την ανάπτυξη, όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με το φορολογικό σύστημα των πολυάριθμων σελίδων, των δυσανάγνωστων εγχειριδίων και των τρελών φορολογικών πατεντών, τις οποίες ο πολίτης – δυστυχώς – αναγκάζεται να σκαρφιστεί;

Η στόχευση, τόσο στην πάταξη της φοροδιαφυγής, όσο και στην συνείδηση των Ελλήνων για φορολογική συνέπεια, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Ο γραμμικός φόρος (flat tax), αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη φιλελεύθερη τομή με κοινωνική και προοδευτική υπόσταση.

Οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, βασίζονται στις επενδύσεις, οι οποίες για να πραγματοποιηθούν, απαιτούν ένα περιβάλλον πρόσφορο, δηλαδή χαμηλή φορολογία και προηγμένες υπηρεσίες. Αυτό δύναται με επιτευχθεί με ένα σταθερό φόρο 15 %, χωρίς κλίμακες, από όπου θα αφαιρούνται όλα τα έξοδα. Με αυτόν τον τρόπο, αφενός η «μαύρη οικονομία» θα εξαφανιζόταν και η φοροδιαφυγή θα αποτελούσε μια ασύμφορη πρακτική, και αφετέρου η Ελλάδα θα αποτελούσε έναν θελκτικό προορισμό για επενδύσεις. Συνεπώς, η εφαρμογή του γραμμικού φόρου, του πιο δικαίου φόρου, διότι ζητάει το ίδιο ποσοστό από όλους, συνεπάγεται αύξηση των θέσεων εργασίας και μετέπειτα του εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου.

Οι δαγκάνες του κράτους, δεν πληγώνουν μόνο την οικονομία. Εκτός των άλλων, η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα, στην οποία οι νόμοι δεν εφαρμόζονται παντού και πάντα για όλες και όλους. Η ανομία, συνοδευόμενη από τη βάρβαρη γραφειοκρατία, το έγκλημα και τη σοσιαλδημοκρατική τεχνική των επιδομάτων, συνεχίζει να καθιστά τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη δεύτερης ευκαιρίας.

Η τροποποίηση, και όχι η κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο, η φορολογική μεταρρύθμιση, η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, ο περιορισμός των συνδικαλιστικών οργάνων, ο εξορθολογισμός των δημοσίων υπηρεσιών με γνώμονα την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, με βάση το «Νέο Δημόσιο Μάνατζμεντ» αποτελούν μόνο μερικές από τις πολιτικές, που ένα αυτοπροσδιοριζόμενο ως φιλελεύθερο κράτος, υποτίθεται πως έχει υιοθετήσει.

Παρά τα 73 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου, τα 31 χρόνια από την κατάρρευση του «δεύτερου κόσμου» και τα 4 χρόνια από την τελευταία φοροεπιδρομική διακυβέρνηση, η Ελλάδα εξακολουθεί και αφήνει ένα κρατικιστικό στίγμα. Άραγε, θα ωριμάσουμε ποτέ, ώστε να το καταπολεμήσουμε;

Τα σημάδια, δυστυχώς, δεν είναι με το μέρος μας. Σοβιέτ Σοβιέτ Σοβιέτ

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Σοβιέτ συνωμοσίας

Σοβιέτ


Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη κοντά στην πλατεία Ταξίμ

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης  κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

εναλλακτικές μορφές

Τα funds, το σχέδιο Ηρακλής και η διάσωση των ελληνικών τραπεζών

Τελευταία και με αφορμή την υπόθεση Πάτση, πολύς λόγος έχει αρχίσει να γίνεται για τα περίφημα funds, και τον ρόλο που διαδραματίζουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τα ουκρανικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη της Χερσώνας

Τα ουκρανικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη της Χερσώνας

Τα ουκρανικά ΜΜΕ δείχνουν την ουκρανική σημαία αναρτημένη στο κέντρο της πόλης, στο οποίο, σύμφωνα με αναφορές, έχουν εισέλθει οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Έτσι έζησα τη πτώση του Τείχους

Έτσι έζησα τη πτώση του Τείχους

Ο κ. Jürgen γεννήθηκε και έζησε στο ανατολικό Βερολίνο Βίωσε τα προβλήματα και την καταπίεση της σοβιετικής ένωσης και, όντας ακόμα έφηβος, πήρε το ρίσκο και απέδρασε.

Ο ρωσικός στρατός αποσύρεται από την πόλη της Χερσώνας

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας παραδέχθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εκεί προβλήματα τροφοδοσίας και ότι, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να κρατήσουν την πόλη της Χερσώνας.

Cancel Culture: Ένα μαχαίρι δίκοπο

Cancel Culture: Ένα μαχαίρι δίκοπο

Cancel Culture. Έκφραση και νοοτροπία παρμένη από την Αμερικανική Κουλτούρα. Απευθύνεται σε celebrity, κοινωνικά και πολιτικά πρόσωπα, με δηλώσεις και πράξεις αμφιλεγόμενες.

Σπάνιες Γαίες

Νομιμότητα ή μήπως αρχαιοκαπηλία…;

Πριν λίγους μήνες ψηφίστηκε από την Βουλή ο επαναπατρισμός 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικής προέλευσης.

Οι «ξεχασμένοι» ιοί

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για τις δυσμενείς αλλαγές που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στην ανθρωπότητα και την πλανητική υγεία. 

Avatar photo
Νίκος Πάστρας

Ο Νίκος Πάστρας είναι πρωτοετής φοιτητής του τμήματος πολιτικής επιστήμης και ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Άρθρα: 7

Υποβολή απάντησης