Εκλογές 2023 vol.2: Επιβεβαίωση ή Ανατροπή;

Ο Άντρι Ντίσα, αναλύει την επόμενη μέρα πριν τις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου, ενώ ορίζει και τις πολιτικές συντεταγμένες στις οποίες κινείται η χώρα.

Γράφει ο Άντρι Ντίσα Εκλογές

Στις 21 Μαίου, οι πολίτες σε ποσοστό 60,94% προσήλθαν στις κάλπες για να αναδείξουν Βουλευτές. Και από εκεί προέκυψε η 19η Βουλή των Ελλήνων της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, από την οποία είδαμε πέντε κόμματα: Τη Νέα Δημοκρατία με 146 έδρες, τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με 71 έδρες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 41 έδρες, το ΚΚΕ με 26 έδρες και η Ελληνική Λύση με 16 έδρες.

Εκλογές 2023 vol.2: Επιβεβαίωση ή Ανατροπή;

Η συγκεκριμένη Βουλή ορκίστηκε το απόγευμα της Κυριακής 28 Μαΐου και διαλύθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 29 Μαΐου. Εν τω μεταξύ, προέκυψε υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, η οποία θα τρέχει τη χώρα μέχρι τις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Γιατί; Διότι εξαρχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήθελε εκλογές, ενώ Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, το σκέφτηκαν και αφού ο πρώην -προσώρας- Πρωθυπουργός, “κατήργησε” άτυπα την δυνατότητα διερευνητικών εντολών με την εισήγησή του για νέες εκλογές, τις επέστρεψαν πίσω στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σας έδωσα σε δύο παραγράφους το πώς πηγαίνει η ελληνική πολιτική σκηνή αυτό το διάστημα, και από εκεί κανείς αρχίζει λίγο να βαριέται. Σας συστήνω να μη βγείτε από το άρθρο, υπάρχει λόγος! Ο λόγος βρίσκεται παρακάτω (η πηγή https://ekloges.ypes.gr/current/v/home/ είναι η επίσημη εκλογική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών) Εκλογές

Κάποια λίγα facts για τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου Εκλογές

Η διαφορά που αναδείχθηκε μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος ανήλθε στο 20,7% (40,79% ΝΔ – 20,07% ΣΥΡΙΖΑ), επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις που έβγαιναν τους τελευταίους μήνες, από την τραγωδία στα Τέμπη και έπειτα. Και ας γκρίνιαζε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις μεθόδους συλλογής των δειγμάτων. Να σημειωθεί ότι η επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων αφορά το ίδιο το προβάδισμα της ΝΔ, και όχι την έκτασή του την οποία κανείς δεν περίμενε.

Σε όλη την Ελλάδα πρώτη βγήκε η ΝΔ, εκτός από μία εκλογική περιφέρεια που σε αυτές τις εκλογές λειτούργησε ως “γαλατικό χωριό”. Η Ροδόπη στην οποία πρώτο κόμμα βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοσημείωτη ήταν και η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε δεύτερο κόμμα σε έξι εκλογικές περιφέρειες: Δράμας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Χίου. Η παραμονή της στη 3η θέση σε πολλές περιφέρειες, οδήγησε στο 11,46% του κόμματος.

Στις εκλογικές περιφέρειες Κεφαλληνίας και Σάμου, αλλά και σε πολλές εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, το ΚΚΕ βγήκε τρίτο κόμμα. Αυτό σε ένα σημείο οφείλεται και στην εμφατική νίκη της ΠΚΣ στους φοιτητικούς συλλόγους των Πανεπιστημίων στις 10 Μαΐου (περίπου 10 μονάδες, δεν ενστερνίζομαι απαραίτητα τις ενσωματώσεις των παρατάξεων από την στιγμή που δεν υπάρχει κεντρική μετάδοσή τους), αλλά κυρίως στην ανάδειξη της δημοφιλίας του Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η “Νίκη” του Δημήτρη Νατσιού και η “Πλεύση Ελευθερίας” της Ζωής Κωνσταντοπούλου, είναι πολύ κοντά στην είσοδό τους στη νέα Βουλή, αν βελτιώσουν τα ποσοστά τους. Αυτά τα δύο κόμματα, λόγω της νέας κλιμακωτής ενισχυμένης αναλογικής, μπορούν να βάλουν εμπόδια στη συγκρότηση κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου. Εκλογές

Η νέα ενισχυμένη αναλογική, δίνει ένα σταθερό μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα. Το μπόνους αυξάνεται σε συνάρτηση με το ποσοστό των κομμάτων που δε μπαίνουν στη Βουλή και τον αριθμό των κομμάτων που περνούν το όριο του 3%, με ανώτατο όριο μπόνους τις 50 έδρες. Κάθε 0,5% δίνει μια επιπλέον έδρα και χρειάζεται περίπου 38-40% για την επίτευξη αυτοδυναμίας. Αυτή η ενισχυμένη αναλογική θα μας δώσει σαν “δώρο” νέες εξελίξεις στην κοινοβουλευτική σκηνή.

Η όλη εξήγηση της κατάστασης γίνεται όλο και καλύτερη.

    Τι ενδέχεται να συμβεί στις 26 Ιουνίου;

    Αυτή τη στιγμή, διαφαίνεται ο κίνδυνος, είτε η Νέα Δημοκρατία είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, να βγει πρώτο κόμμα και να μην συγκεντρώσει 151 έδρες μόνο του ως κόμμα. Αν η ΝΔ βγει πρώτη έχοντας αυτό υπόψη του, τότε θα είμαστε σίγουρα σε τρίτες εκλογές τον Αύγουστο, διότι θέλει οπωσδήποτε αυτοδυναμία. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος τότε πρέπει να προσπαθήσει να κάνει συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ, δύσκολα με το ΚΚΕ. Πώς; Ξεκινώντας διαπραγματεύσεις για κυβερνητικό πρόγραμμα στη διάρκεια της εκστρατείας. Ωστόσο, το κάθε κόμμα κοιτάζει τη πάρτη του, οπότε πράγμα απίθανο μέχρι να μας διαψεύσει η πραγματικότητα.

    Εν τω μεταξύ ελλοχεύει και ο κίνδυνος να μπουν η “Νίκη” του Δημήτρη Νατσιού και η “Πλεύση Ελευθερίας” της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ανεβάζοντας τον πήχη της αυτοδυναμίας για τον οποιονδήποτε διεκδικητή της πρωθυπουργίας. Πλέον και οι δύο τους (Μητσοτάκης και Τσίπρας) ζητούν καθαρή εντολή διακυβέρνησης, αλλά ο ξενοδόχος του Μαξίμου είναι τελικά η Βουλή εκ μέρους του ελληνικού λαού. Εκλογές

    Η Βουλή θα στείλει Πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Πώς πάλι; Αν βγει αυτοδύναμο το πρώτο κόμμα, ο/η επικεφαλής του παραλαμβάνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συγκροτεί κυβέρνηση, και καταρτίζει τις Προγραμματικές Δηλώσεις. Οι Προγραμματικές Δηλώσεις είναι ένα σύνολο δεσμεύσεων προς την Εθνική Αντιπροσωπεία γύρω από αυτά που προτίθεται να κάνει η ανερχόμενη κυβέρνηση. Αν λάβουν την έγκριση 151 βουλευτών, τότε ξεκινά και τυπικά η κυβερνητική θητεία.

    Το ίδιο ισχύει και για κυβέρνηση συνεργασίας, μόνο που ακολουθείται η διαδικασία που είδαμε πριν από λίγες μέρες. Διερευνητικές εντολές και αν όχι, σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για διαπίστωση δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης. Και αν ξανά όχι, ορκωμοσία και εκλογή προεδρείου Βουλής και τέλος Προεδρικό Διάταγμα για νέες εκλογές.

    Οι πολιτικές συντεταγμένες των νέων εκλογών

    Η περίληψη αναφέρεται και σε “πολιτικές συντεταγμένες”. Και δεν αναφέρει ο γράφων πουθενά για αυτές τις συντεταγμένες. Ποιες είναι;

    Στην όχθη των νικητών βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία. Ικανοποιημένη από την εκστρατεία που οργάνωσε αλλά και την αρνητική για προεκλογική περίοδο “πολυφωνία” του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται για τις 25 Ιουνίου έχοντας, βέβαια, υπόψη τους κινδύνους της νέας ενισχυμένης αναλογικής που έφερε. Επίσης το ΠΑΣΟΚ είναι στην όχθη των νικητών, διότι η στρατηγική του πρωθυπουργού “αγνώστου Χ” πέτυχε, παράλληλα με την ευκαιρία της απλής αναλογικής. Το ΚΚΕ, κέρδισε σχεδόν δύο μονάδες, από την υποστήριξη στις κινητοποιήσεις των εργατικών κινημάτων. Και η Ελληνική Λύση, επενδύοντας στον αντισυστημισμό και στη… “Παναγιά τη Γκέισα”, με την οποία ο Κυριάκος Βελόπουλος, διέλυσε ένα απρόσωπο σχετικά debate πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο των εκλογών στις 21 Μαΐου .

    Στην όχθη των ηττημένων βρίσκονται δύο κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε την ευκαιρία για να πάρει την νίκη μέσω της διαρκούς απολογητικής στάσης του για αντιφατικές δηλώσεις στελεχών του (Κατρούγκαλος, Φωτίου, Τσακαλώτος κλπ). Η “δικαιοσύνη παντού” έγινε “δικαιοσύνη πουθενά” με αυτή τη στάση. Το ΜέΡΑ25, βγήκε από τη Βουλή. Αυτό.

    Και στην όχθη των ανερχόμενων… Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. Η “Νίκη” του Δημήτρη Νατσιού, με την υποστήριξη κύκλων του Αγίου Όρους, βρίσκεται κοντά στην είσοδό της στη Βουλή, ώστε να προωθεί ομοφοβικές, ρατσιστικές και αντιεπιστημονικές απόψεις για μια σειρά από θέματα. Αρκεί να δει κανείς την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος. Ενώ, η Πλεύση Ελευθερίας, θέλει να μπει στη Βουλή, για να λειτουργήσει ως αντίβαρο σε μια “αυταρχική” κυβέρνηση και να κάνει προγραμματική αντιπολίτευση “με αγάπη”.

    Κατάληξη Εκλογές

    Η σύγκρουση πλέον αφορά προγραμματικά ζητήματα, ιδίως στην οικονομία. Τώρα έχει ανοίξει μια μεγαλύτερη κόντρα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή δηλώσεις υποψηφίων, για αυξήσεις φόρων και φορολόγηση υπερκερδών επιχειρήσεων (Τσαπανίδου & Χρονοπούλου). Στο ενδιάμεσο υφίσταται και η κόντρα για τα προβλήματα με την Τράπεζα Θεμάτων, με τους χάκερς που μπήκαν κατά εκατομμύρια (;) από 114 χώρες (;) σύμφωνα με τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Αλλά, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο. Φόροι, εκπαίδευση, υγεία, ασφάλεια. Να μερικά από αυτά. Θα συζητηθούν ή θα έχουμε πάλι τα ΜΜΕ να ασχολούνται μόνο με την αντιπολίτευση;

    Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

    Μάθετε περισσότερα εδώ

    Διαβάστε περισσότερα: αξία αξία αξία

    Avatar photo
    Άντρι Ντίσα

    Ο Άντρι Ντίσα σπουδάζει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ. Γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου και μεγάλωσε στα γραφικά στενά της Νάουσας Πάρου.
    Από τον Απρίλιο του 2023, αρθρογραφεί σε τακτική βάση στο Pnyka. Επίσης, από τον Δεκέμβριο του 2021, παρουσιάζει το podcast "Μιλάμε Παραπολιτικά με τον Άντρι Ντίσα", του οποίου είναι και δημιουργός.
    "Είμαι ευχάριστος, καλόκαρδος, γεμάτος χαμόγελο και γέλιο στις καλές μου. Αλλά το πιο σίγουρο είναι ότι θέλω φαί!", δηλώνει μιλώντας στον εαυτό του. Έχει αυτισμό (πρώην Asperger) και είναι περήφανος για τον εαυτό του.

    Άρθρα: 2