Είναι το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Γράφει ο Χρήστος Ζήκος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε πάνω στις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι εχθροί του χθες, Γαλλία και Γερμανία, έγιναν σύμμαχοι για ένα καλύτερο αύριο. Η Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα ήταν η αρχή για να υπάρξει μια ένωση κρατών βασισμένη στην ειρήνη, την αλληλεγγύη ,την ελεύθερη και την ανταγωνιστική οικονομία. ευρωπαϊκής ένωσης

Σήμερα, η ΕΕ δημιούργησε μια ενιαία αγορά αγαθών και υπηρεσιών που εκτείνεται σε 27 κράτη μέλη της Ένωσης, με 400 εκατομμύρια πολίτες, ελεύθερους να μετακινηθούν όπου θέλουν. Επιπλέον, δημιούργησε ένα ενιαίο νόμισμα, το ευρώ, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα παγκοσμίως και κάνει την ενιαία αγορά πιο αποτελεσματική.

Αυτός ο υπερεθνικός οργανισμός είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αναπτυξιακών και ανθρωπιστικών προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο. Στον χώρο της παιδείας υπάρχει το Erasmus που, μέσα από αυτόν τον θεσμό, φοιτητές από κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να επισκεφτούν άλλα κράτη μέλη και να παρακολουθήσουν προγράμματα σπουδών πάνω στο αντικείμενό τους. Πολλοί άνθρωποι, ασχέτως από την χώρα καταγωγής τους, μπορούν να ζουν και να εργάζονται σε κάποια άλλη χώρα που κάποτε αυτό αποτελούσε μια δύσκολη διαδικασία, ενώ τώρα μόνο με την ταυτότητα μπορεί κανείς να ταξιδέψει σε όποια Ευρωπαϊκή χώρα θέλει.

Η Ε.Ε. μπορεί να ασκεί διπλωματία, να παρέχει βοήθεια, αλλά και να βοηθάει στην ανάπτυξη άλλων χωρών. Έτσι έγινε και με την περίπτωση της Αϊτής. Η Ευρώπη από το 1994 της χορήγησε βοήθεια ύψους 419 εκατομμυρίων για να έχουν οι πολίτες της πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες που σώζουν ζωές. Μπόρεσαν και έφτιαξαν καταλύματα σε καταυλισμούς και οικογένειες υποδοχής σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Τους εξασφάλισε τρόφιμα, τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε φυσική καταστροφή και γενικότερα βελτιώθηκε ο τρόπος διαβίωσης των κατοίκων μέσα από την βοήθεια που τους παρείχε η ΕΕ.

Οι δραστηριότητες της Ένωσης ήρθαν και στην Ελλάδα, καθώς η πρώτη χρηματοδότησε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όπως και άλλα μουσεία. Γενικότερα, βοήθησε στην οργάνωση. Η κατασκευή του μετρό, του τραμ, όπως και άλλα έργα συνέβαλαν στον περιορισμό της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Στον τομέα της δημόσιας υγείας έγιναν διάφορα έργα. Ένα από αυτά ήταν και η κατασκευή νοσοκομείου στα Κύθηρα, όπως και ο εκσυγχρονισμός του βιοϊατρικού εξοπλισμού στο Ωνάσειο νοσοκομείο. Βοήθησε για να κατασκευαστούν σχολεία, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί σε περιοχές όπως το Πόρτο Ράφτη, το Χαλάνδρι και αλλού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθε αντιμέτωπη και με πολλές δυσκολίες, όπως η οικονομική κρίση, το προσφυγικό, την υγειονομική κρίση του Covid 19, αλλά και τις επιπτώσεις που έφερε στην Ευρωπαϊκή σκακιέρα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μέσα από όλες αυτές τις κρίσεις, η ΕΕ των 27 μπορεί και μένει ζωντανή και πιστή στο έργο της, αντιμετωπίζοντας την υγειονομική κρίση με το καλύτερο αποτέλεσμα, δημιουργώντας το εμβόλιο, το οποίο το έδωσε σε όλες τις χώρες δωρεάν, περιορίζοντας έτσι την εξάπλωση του ιού.

Ενήργησε άμεσα και απέναντι στην Ρωσία που εισέβαλε στην Ουκρανία, της υπέβαλε κυρώσεις προκαλώντας πολλές οικονομικές ζημιές στο εσωτερικό της, ενώ εξασφάλισε υπέρογκα ποσά και για την Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τους Ρώσους, αλλά και για να μπορέσει να αποκαταστήσει τις ζημιές στην χώρα της που προκλήθηκαν από τον πόλεμο. Συνέπεια της εισβολής απετέλεσε η ενεργειακή κρίση, καθώς η ΕΕ εξαρτιόταν σε ένα μεγάλο ποσοστό ενεργειακά από την Ρωσία.

Σαφώς, η Ευρώπη από τον καιρό που δημιουργήθηκε έως και σήμερα κατάφερε να πετύχει πολλά, αρκετές φορές κλήθηκε να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα αλλά τα κατάφερε σε όλα τα προβλήματα που προέκυψαν. Για το μέλλον προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της, βοηθά τις γειτονικές χώρες και συνεχίζει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για διεύρυνση.

Προσπαθούν και τα 27 κράτη να αναπτύξουν κοινές πολιτικές, ιδιαίτερα κοινή εξωτερική πολιτική για να αντιμετωπίσουν κάθε εξωτερική απειλή όπως η Ρωσία η η Τουρκία με την τελευταία να απειλεί ανοιχτά χώρα μέλος της ΕΕ με πόλεμο. Το οικοδόμημα της ΕΕ χτίστηκε βασισμένο στην ειρήνη και την αλληλεγγύη και αυτό τίποτα και κανείς δεν μπορεί να το διαλύσει.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρωπαϊκής

Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η νομική πτυχή του πολέμου

Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.

Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες

Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία

Αντιπολίτευση αλά.. Τσίπρα

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή

cancel culture

Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;

Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.

cancel culture

Πως μας επηρεάζουν τα social media;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Δεκέμβριος

πολιτική πολιτική πολιτική πολιτική πολιτική πολιτική πολιτική

Avatar photo
Χρήστος Ζήκος
Άρθρα: 6