Είναι τόσο κακή η πυρηνική ενέργεια;

Γράφει ο Φοίβος Αναγνωστόπουλος

Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται εύκολος στόχος του πρώιμου περιβαλλοντισμού. Αυτή η δήλωση θεωρείται θέμα συζήτησης στον επιστημονικό τομέα. Για να αναλύσουμε το παραπάνω θέμα θα πρέπει να ορίσουμε μερικούς ορισμούς. Με την έννοια “ανανεώσιμες πηγές ενέργεια” εννοούμε τις μορφές ενέργειας οι οποίες δεν προέρχονται από ορυκτούς πόρους αλλά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Λόγου χάρη η αιολική ενέργεια, η υδροηλεκτρική και η ηλιακή. Μία άλλη έννοια που θα μας απασχολήσει είναι η έννοια τις βιωσιμότητας. Η βιωσιμότητα είναι ανάγκη για παραγωγή αγαθών με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχει επιπτώσεις στο μέλλον.

Με τον όρο πυρηνική ενέργεια εννοούμε την ενέργεια η οποία υφίσταται τον πυρήνα ενός ατόμου. Συγκεκριμένα η ενέργεια θα απελευθερωθεί με πυρηνική σχάση και πυρηνική σύντηξη. Η πυρηνική σύντηξη είναι όταν τα άτομα ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο άτομο ενώ η πυρηνική σχάση είναι όταν τα άτομα διαιρούνται για την παραγωγή ενέργειας. Στα εργοστάσια χρησιμοποιείται η μέθοδος της σχάσης. Τέλος ο περιβαλλοντισμός είναι η επιστήμη η οποία πραγματεύεται την σύνδεση μεταξύ περιβάλλοντος και πολιτισμού.

Ο περιβαλλοντισμός δεν έχει έναν ακριβέστατο ορισμό, παρόλα αυτά η όλη έννοια είναι αναφορική με την ασφάλεια και την προσοχή του περιβάλλοντος. Η παρούσα εργασία αποτελεί μια ανάλυση σχετικά με το πως αυτοί οι δυο αυθαίρετοι ορισμοί χρησιμοποιήθηκαν μαζί στον πρώιμο περιβαλλοντισμό. Στις θεματικές ενότητες, θα ακολουθήσει μια ανάλυση του κυρίου θέματος που εξηγεί γιατί η πυρηνική ενέργεια αποτελούσε εύκολο στόχο του πρώιμου περιβαλλοντισμού σε πολλές πλευρές του πλανήτη. Ένα συχνό ερώτημα είναι το γιατί η πυρηνική ενέργεια θεωρείται καλύτερος και προπάντων πιο βιώσιμος τρόπος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Όπως θα δούμε λοιπόν οι λόγοι ποικίλουν. Ένας παράγοντας είναι ότι μέσω του ουρανίου παράγεται ενέργεια με καθαρό και αξιόπιστο τρόπο ενέργεια. Αυτό συμβαίνει διότι το ουράνιο δεν μολύνει το περιβάλλον, και αν λαμβάνουμε υπόψιν τα ραδιενεργά του απόβλητα αυτά γίνονται μετά από μακροχρόνια χρήση, σε αντίθεση με τους άλλους τρόπους.

Επιπροσθέτως ένας ακόμα παράγοντας είναι η καταστροφή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων των οποίων η τιμή δημιουργίας ξανά από την αρχή είναι μη βιώσιμη. Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι τα πυρηνικά εργοστάσια είναι πιο “ανθεκτικά” στις καταστροφές. Παραδείγματος χάρη αν μια μέρα δεν υπάρξει ηλιοφάνεια δεν θα μπορέσει να παραχθεί ενέργεια μέσω των φωτοβολταϊκών ή μπορεί να υπάρξει καιρός με ελάχιστο άνεμο και να μην παραχθεί ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες, αλλά και χειρότερα λόγω φυσικών φθορών αλλά και καταστροφών.

Επίσης, τα πυρηνικά εργοστάσια παρέχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα ενέργειας, κάτι που δεν συναντάμε στους υπόλοιπους τρόπους παραγωγής ενέργειας. Αυτό οφείλεται στην πηγή της ενέργειας και το πόσο διαθέσιμη είναι. Άλλος ένας λόγος είναι το ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για παραγωγή ενέργειας. Λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπάρχει ένας αγώνας για να βρεθεί ένας τρόπος παραγωγής ενέργειας ο οποίος θα είναι αειφόρος.

Τέλος υπάρχουν και κινητήριες δυνάμεις της αγοράς. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται αύξηση μεγάλη τα επόμενα χρόνια. Λόγου χάρει, η κατανάλωση πετρελαίου. Αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερες εισαγωγές πόρων, άρα και περισσότερα έξοδα. Επομένως, πολλές χώρες αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν πυρηνικούς σταθμούς. 

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: πυρηνική

πυρηνική

Η μεγαλύτερή μας ήττα δεν σημειώθηκε σε γήπεδο

Ο 27χρονος Μεχράν Σαμάκ «στοχοποιήθηκε άμεσα και πυροβολήθηκε στο κεφάλι από δυνάμεις ασφαλείας, μετά την ήττα της εθνικής ομάδας από την Αμερική», αναφέρει η ανακοίνωση της Iran Human Rights.

Το Σχέδιο Marshall

Νέοι καπνοί στη Μέση Ανατολή;

Σαουδική Αραβία και Ιράν αποτελούν τις δύο σημαντικότερες αραβικές χώρες στη Μέση Ανατολή και από το 1979 βρίσκονται σε έναν δικό τους «Ψυχρό Πόλεμο».

Το κοινό περί δικαίου αίσθημα είναι και το ηθικό;

Τι είναι το κοινό περί δικαίου αίσθημα, η ιδέα της απαλλαγής από ‘’κακούς νόμους’’ και την δημιουργία μιας κοινωνίας καλύτερης και πιο δίκαιης ή αλλού ένα μέσο απελευθέρωσης καταπιεσμένου μίσους;

Πως επηρεάζει ο νόμος τους influencers;

Με τη ραγδαία ανάπτυξη και διάδοση των social media έχει αναδυθεί μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα, αυτή του influencing Ιράν Ιράν

ιράν

Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Παρατηρείται συχνά, από το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία και μετά, να επαναλαμβάνεται μονότονα στον δημόσιο διάλογο η ερώτηση: «Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος;». Ιράν Ιράν

Πώς επηρεάζει ο νόμος τους influencers;

Media και Δημοκρατία: Την απειλούν ή όχι;

Πολλοί θεωρούμε πως η Δημοκρατία, ειδικά στο Δυτικό κόσμο, είναι ένα κεκτημένο που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί. Ιράν Ανατολή

Revenge porn: Είναι δίπλα μας και μετρά θύματα

Θεματοφύλακες μιας τέχνης που έχει παρέλθει

Το θέατρο και το σανίδι εκπέμπουν μια ενέργεια αλλόκοσμη, μια αύρα που δεν μπορώ να εξηγήσω όσες φορές έχω προσπαθήσει. Μέση Ανατολή

Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία μας

Από τις 14 Ιουνίου 2022, οι πλημμύρες στο Πακιστάν έχουν σκοτώσει 1.717 ανθρώπους. Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από τις ισχυρότερες βροχές, των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων που ακολούθησαν ένα ισχυρό κύμα καύσωνα. 

Πως η Ρωσία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη βοήθεια των.. ΗΠΑ

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα, διεξήχθησαν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες καθόρισαν την κατανομή των εδρών σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων.  Μέση Ανατολή

Avatar photo
Φοίβος Αναγνωστόπουλος
Άρθρα: 5