Η παγκόσμια πρωτοβουλία της Cancer Prevention Research Group in Greece, που οδηγεί την Ελλάδα μας ακόμη πιο ψηλά!

Η Cancer Prevention Research Group in Greece ξεκίνησε ως ένα όραμα, στοχεύει στην προσφορά και χαίρει αναγνώρισης. Φωτεινή ελπίδα οι προσπάθειες ανθρώπων που κρατούν ψηλά τον φάρο της αριστείας. 

Η Cancer Prevention Research Group in Greece (CPRG Greece) είναι εθελοντική, μη κερδοσκοπική, ομάδα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2021 από τον Ευστράτιο Αθανασίου. Άγνωστη σε εμάς έως πριν από λίγο καιρό. Ξεκίνησε τη λειτουργία της διαδικτυακά, συγκεντρώνοντας μέλη – επιστήμονες από όλον τον κόσμο. Τα πρώτα αποτελέσματα πενιχρά: μια απλή φόρμα εγγραφής και η άτυπη διάδοσή της μέσω μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ίσα που συνέλεγε 4 ή 5 νέα μέλη ανά εβδομάδα. 

Στο ερώτημα «Πώς ξεκίνησε η σκέψη σας αυτή», ο κος Ε. Αθανασίου απαντάει «Οι κεραίες του κοινωνικού προβληματισμού ήταν πάντα ανοιχτές. Το κομμάτι του καρκίνου το εκλαμβάνω όπως κάθε απλός πολίτης, όπως το ευρύ κοινό: ως τον πόνο της φθοράς και της απώλειας των συνανθρώπων μας. Από κάθε τι που μας πονάει όμως πρέπει να διδασκόμαστε για να εξελισσόμαστε ένα βήμα παραπέρα. Από τη μία, λοιπόν, το κοινωνικό βίωμα και η πρωτοβουλία να αφουγκραστώ την ανάγκη της κοινωνίας για λείανση της μάστιγας και από την άλλη τα προσωπικά μου ενδιαφέροντα και η τάση προς την επιστήμη και τη γνώση, με οδήγησαν στο όραμα αυτό. Καθόλου εύκολο. Αλλά ό,τι ποθούμε βλέπετε πώς εξελίσσεται…»

Γνωρίζοντας ραγδαία αποδοχή και αυξάνοντας διαρκώς τον αριθμό των ενεργών μελών της, τον Νοέμβριο του 2021 συστάθηκε και επισήμως ως νομικό πρόσωπο, ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, υπό την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Έρευνας για την Πρόληψη του Καρκίνου (ΕΕΕΠΚΑ)», από την σύμπραξη είκοσι συνεταίρων. Είκοσι νέων επιστημόνων, με διαφορετικές καταβολές και εμπειρίες, που όμως όλοι έχουν τον αναγκαίο κοινωνικό προβληματισμό απέναντι στη μάστιγα των νεοπλασματικών νόσων: Ευστράτιος Αθανασίου, Πέτρος Νασιμπιάν, Δημήτριος Μουστάκας, Πέτρος Παπαλέξης, Χρήστος Τσαγκάρης, Ηλέκτρα Τσέλιου, Νίκος Μπιάγκης, Μαριάννα – Φωτεινή Δαφνή, Εβελίνα Πρεβέντη, Διώνη – Πηνελόπη Πέτσιου, Ειρήνη Παναγιωτίδου, Μαρία – Άννα Κερχουλά, Στυλιανή Σπανού, Σταυρούλα Σπαθή, Ειρήνη Παπαχατζή, Άννα Κατσοχειράκη, Χριστίνα Καραουλάνη, Κωνσταντίνος Καραμαλής, Ναταλία Λαμπράκη. Είκοσι νέοι επιστήμονες που ψυχαγωγία τους είναι η πρόοδος, η αριστεία, η ανάπτυξη, η προσφορά. 

Βασικός στόχος της CPRGGreece είναι η μελέτη της πρόληψης του καρκίνου, μέσα από ένα διεπιστημονικό πρίσμα πολλαπλών πεδίων (επιστήμες υγείας, κοινωνικές επιστήμες, ανθρωπιστικές επιστήμες, επιστήμες της αγωγής) και εξειδικεύσεων (ογκολογία, παθολογία, χειρουργική, φαρμακολογία, ψυχολογία, διατροφολογία, κοινωνιολογία, επιστήμη του στρες, βιολογία, χημεία, στατιστική, επιδημιολογία, οικονομικά, κοινοτική υγεία, παιδαγωγική, κ.ά.). Κάθε επιστήμονας–μέλος «προσφέρει» στην Ομάδα τις γνώσεις και την ιδιότητά του, συντελώντας στο πολυεπιστημονικό όραμα. Από την έναρξη της διαδικτυακής λειτουργίας της η Ομάδα είχε θέσει πάγια αρχή την οικονομική ανεξαρτησία, τον μη κερδοσκοπικό σκοπό και την δωρεάν εγγραφή και συμμετοχή των μελών της. 

Η δομή, η ελευθερία και η αποδοχή όλων των επιστημόνων κάθε ηλικίας και κάθε τομέα, η πολυεπιστημονικότητα και ο διεθνής χαρακτήρας της Εταιρείας την κατατάσσουν ως μία μοναδική σχεδόν παγκόσμια πρωτοβουλία. 

Το σήμερα μοιάζει πιο αισιόδοξο από ποτέ: 

•    τα ενεργά μέλη έχουν φθάσει τα 350, με διαρκείς αυξητικές τάσεις

•    η διάδοση του σκοπού της Ομάδας έγινε παγκόσμια – οι χώρες που έχουν ενεργά μέλη, καταγόμενα από εκεί, έχουν ανέλθει σε 49 (Ελλάδα, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αϊτή, Αλγερία, Αυστραλία, Αφγανιστάν, Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, Εκουαδόρ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Ινδονησία, Ιράκ, Ιράν, Κένυα, Κίνα, Κόσοβο, Κροατία, Κούβα, Κύπρος, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λίβανος, Λιβύη, Μαλαισία, Μάλτα, Μαρόκο, Μεξικό, Μπανγκλαντές, Μπουρούντι, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Ουγκάντα, Ουκρανία, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουδάν, Συρία, Ταϊλάνδη, Τσεχία, Υεμένη, Φιλιππίνες)

•    στην Ελληνική επικράτεια υπάρχουν μέλη-συνεργάτες από κάθε νομό και από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας 

•    οι διαφορετικές επιστημονικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις των μελών ξεπερνούν τις 20

•    τα ενεργά Projects ξεπερνούν τα 4 

Εντός του 2022, η δράση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων – εκτός από την έρευνα, συγγραφική παραγωγή και δημοσίευση μελετών σχετικών με την πρόληψη και τις νεοπλασματικές νόσους – την οργάνωση ημερίδων και ομιλιών γύρω από την πρόληψη του καρκίνου, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων προαγωγής υγείας για την πρόληψη του καρκίνου, την ενίσχυση οικογενειών με μέλη ασθενείς με καρκίνο, καθώς και τη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης για το σύνολο του πληθυσμού ή για εκπαιδευτικές δομές.

Η Ομάδα θέλει να εστιάσει (και να αναπτύξει περαιτέρω και πλήρως σύντομα) στην μελέτη και έρευνα των ακόλουθων πεδίων:

1| Έρευνα στην Ογκολογία

2| Υγιεινή Διατροφή, Καθημερινές Διατροφικές Συνήθειες Και Καρκίνος

3| Διατροφογενετική, Διατροφογενωμική, Διατροφικές Επιγενετικές Αλλαγές και Καρκίνος

4| Χημειοπρόληψη, Συμπληρώματα Διατροφής, Φάρμακα και Καρκίνος

5| Θεραπευτική Άσκηση, Σωματική Δραστηριότητα και Καρκίνος

6| Ψυχική Υγεία, Θετική Ψυχολογία, Μείωση Άγχους & Αγχώδεις Διαταραχές, Στρες, Ψυχονευροανοσοενδοκρινολογία και Καρκίνος

7| Προαγωγή της Υγείας για την Πρόληψη του Καρκίνου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης & στην Κοινότητα

8 | Προαγωγή της Υγείας για την Πρόληψη του Καρκίνου στην Εκπαίδευση

9| Επιδημιολογία: Στατιστικές, Ανάλυση Δεδομένων, Μεθοδολογία Έρευνας

10| Εκπαιδευτική και Ψυχολογική προσέγγιση των ανθρώπων με νεοπλασματικές νόσους 

11| Αστικό και φυσικό περιβάλλον, ρύπανση, ατμόσφαιρα και καρκίνος

Μπορείτε να γίνετε μέλη και να συμμετέχετε στα ενεργά ερευνητικά θέματα, μέσω των αντίστοιχων πληροφοριών που θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Εταιρείας (www.cprggreece.org), στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής της ή διαμέσου τηλεφωνικής ενημέρωσης και απευθείας γραμματειακής υποστήριξης (+306946868422).

Αναστοχάζεσαι πως υπάρχει ευτυχές μέλλον, αξίες και ιδανικά, όταν ο Ιδρυτής & Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κος Ευστράτιος Αθανασίου αναφέρει πως «Δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα αληθινό επιστημονικό όραμα, αλλά θα δείτε πολλές αξιόλογες αντίστοιχες προσπάθειες. Είμαι, ωστόσο, σίγουρος για ένα πράγμα: αυτή η Ομάδα είναι έργο δημιουργημένο με κόπο και πολλή αγάπη, αφιερωμένο σε όλους τους ανθρώπους με νεοπλασματικές νόσους, δίχως να παρεμβάλλεται κανένας εξωγενής παράγοντας μέσα σ’ αυτόν τον σκοπό». 

Ας δώσουμε τον θαυμασμό μας εκεί όπου αξίζει να υπάρχει!

Θες να γίνεις μέλος της ομάδας μας; Συμπλήρωσε την αίτηση σου εδώ!
Cancer Prevention

Cancer Prevention Cancer Prevention Cancer Prevention Cancer Prevention Cancer Prevention Cancer Prevention Cancer Prevention Cancer Prevention

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223