Γράφει η Έφη Σπινάσα Body dysmorphia
Πλέον ζούμε σε έναν πολυδαίδαλο ψηφιακό κόσμο όπου τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Παρά το θετικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στη ζωή μας, υπάρχουν και κίνδυνοι που ελλοχεύουν. Ένας από αυτούς είναι και το πως μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψή μας για την εξωτερική μας εμφάνιση.
ΓΙΝΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦOΣ ΣΤΟ PNYKA PRESS
Έτσι και αλλιώς το έδαφος για την επικράτηση στερεοτύπων σχετικά με το σώμα μας είχε προετοιμαστεί πριν την επέλαση των κινητών τηλεφώνων. Από μικρή θυμάμαι τα περιοδικά στα περίπτερα που στην πλειοψηφία τους -αν όχι όλα- παρουσίαζαν σώματα καλογυμνασμένα και έκαναν λόγο για ιδανικές καμπύλες και αναλογίες προκειμένου να είμαστε αρεστοί. Η τηλεόραση με τη σειρά της διαιώνιζε και αυτή τέτοια πρότυπα με αποτέλεσμα τόσο εγώ όσο και οι συνομήλικοί μου να ανησυχούμε για το πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτά.
Ωστόσο, πέρα από το άγχος και την αγωνία για το αν θα είμαστε λεπτοί, όμορφοι, ελκυστικοί και γυμνασμένοι, οι συνέπειες από την κυριαρχία τέτοιων προτύπων μπορεί να είναι πιο σοβαρές. Μία από αυτές είναι και η σωματική δυσμορφική διαταραχή (body dysmorphia).
Ως σωματική δυσμορφική διαταραχή θεωρείται μια διανοητική διαταραχή στην οποία κυριαρχεί στο άτομο η έμμονη ιδέα ότι κάποιο σημείο του σώματός ή της εμφάνισής του είναι <<λανθασμένη>>. Το άτομο αυτό πολλές φορές προβαίνει σε δικαιολογίες για να κρύψει το ελαττωματικό του στοιχείο ή στην παραπλανητική παραλλαγή της διαταραχής το ελάττωμα είναι φανταστικό.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην κοινωνική ζωή του ατόμου, καθώς η αμηχανία και η ντροπή που νιώθει το κάνουν να αποφεύγει κοινωνικές συναναστροφές. Επιπλέον, το άτομο εστιάζει τόσο στην εικόνα του έχοντας ως απόρροια να κοιτάει τον εαυτό του στον καθρέφτη για πολλές ώρες ή να αναζητεί καλλυντικές διαδικασίες προκειμένου να διορθωθεί το <<ελάττωμά>> του.
Μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα και συμπεριφορές της διαταραχής μπορεί να είναι τα εξής: Το άτομο συγκρίνει συνεχώς την εμφάνισή του με άλλους, αναζητά συνεχώς επιβεβαίωση της εμφάνισής του από άλλους, έχει τάσεις τελειομανίας και πιστεύει ότι οι υπόλοιποι το σχολιάζουν αρνητικά ή το κοροϊδεύουν.
Κάτι ακόμη που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η δυσμορφική διαταραχή για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται συνήθως γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή και αν αφεθεί αθεράπευτη μπορεί να επιδεινωθεί οδηγώντας το άτομο σε άγχος, κατάθλιψη ακόμη και αυτοκτονικές σκέψεις. Παρόλα αυτά, τόσο η κοινωνία, όσο και κάθε άτομο ξεχωριστά οφείλει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Είναι χρέος μας λοιπόν, να απομυθοποιήσουμε το ζήτημα της εξωτερικής εμφάνισης και να επενδύσουμε στην αναζήτηση ατόμων με πλούσιο εσωτερικό κόσμο.
Διαβάστε περισσότερα: Body dysmorphia
Υπάρχει αληθινή επικοινωνία εν έτει 2022;
Θα αναρωτηθεί κανείς και διόλου απίθανα, εάν στις μέρες μας η αληθινή και ζωντανή επικοινωνία είναι υπαρκτή.
Το πρόβλημα με τη βιομηχανία της μόδας
Τα τελευταία χρόνια, ακούμε ολοένα και περισσότερο τη λέξη «thrifting».
Σερβία: Μια περίπτωση επαμφοτερίζουσας πολιτικής
Το πρώην Γιουγκοσλαβικό κράτος της Σερβίας συνιστά αναμφιβόλως ένα ιδιαίτερο μέλος των αναπτυσσόμενων χωρών του 21ου αιώνα.
Το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» και οι περιορισμοί του
Το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι»,της δυνατότητας διαδήλωσης , αποτελεί το παλαιότερο ψηφισμένο άρθρο στο ελληνικό σύνταγμα
Ξεκίνησε η Ουκρανική αντεπίθεση
Συνεχίζεται η ξαφνική και μαζική αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στις περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι τους τελευταίους μήνες.
Μια επικίνδυνη αριστερή στροφή
Αναμφίβολα, οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, είναι αυτές που καθορίζουν σημαντικά τη γραμμή που ακολουθούν οι κυβερνώντες, όσον αφορά στην αντιμετώπιση, αλλά και στην πρόληψη ορισμένων καταστάσεων.
Body dysmorphia Body dysmorphia Body dysmorphia Body dysmorphia