Αποστολή των Ταλιμπάν σε συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Όσλο

Διαμαρτυρία Αφγανών πολιτών έλαβε χώρα στο Όσλο ενόψει της επίσκεψης των Ταλιμπάν στη νορβηγική πρωτεύουσα την Κυριακή.

Οι διαδηλωτές τοποθετήθηκαν κατά της συνάντησης αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν με τις νορβηγικές αρχές και τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας για συνομιλίες. Είναι η πρώτη επίσκεψη στη Δύση από τότε που ανέλαβαν τον έλεγχο της Καμπούλ τον Αύγουστο. 

“Δεν θέλουμε τους Ταλιμπάν εδώ στη Νορβηγία. Δεν μας εκπροσωπούν”, είπε ο Shahia Soltani, αφγανός πολίτης και ένας από τους διαδηλωτές. 
“Οι Ταλιμπάν βρίσκονται στη μαύρη λίστα των τρομοκρατών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί λοιπόν να τους προσκαλέσουμε και να διαπραγματευτούμε μαζί τους;” αναρωτήθηκε ο Σολτάνι.Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει προσκαλέσει εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Όσλο από τις 23 έως τις 25 Ιανουαρίου. Η νορβηγική εφημερίδα VG ανέφερε ότι ειδικοί εκπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συμμετάσχουν. 

Το υπουργείο δεν σχολίασε το ρεπορτάζ της εφημερίδας.Οι συζητήσεις για την εκπαίδευση των κοριτσιών και τα δικαιώματα των γυναικών θα είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης. 
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας,  Anniken Huitfeldt, δήλωσε: “Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αναγνώριση του πραξικοπήματος που έγινε. Θα θέσουμε ισχυρές απαιτήσεις από τους Ταλιμπάν, αλλά δεν ξέρουμε αν θα τις εφαρμόσουν στη συνέχεια.”Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές, η εκπαίδευση των κοριτσιών σταμάτησε σε ορισμένες περιοχές της χώρας, αλλά την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει ξανά τον Μάρτιο για όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες. 

Ο Zabihullah Mujahid, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν είπε ότι κάνουν κινήσεις για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της Δύσης.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο έχει λάβει μέτρα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του δυτικού κόσμου και ελπίζουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας μέσω των διπλωματικών οδών με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών και της Δύσης γενικότερα, και να αλλάξουμε την πολεμική ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στις σχέσεις μας προηγουμένως, σε μια ειρηνική κατάσταση». Τα λόγια των Ταλιμπάν αναμφίβολα θα αντιπαραβληθούν με την πραγματικότητα στο έδαφος του Αφγανιστάν.

Έχει εκφραστεί ανησυχία για την τύχη μιας ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών και των τριών αδερφών της που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι λέγεται ότι έκαναν έφοδο στο σπίτι τους. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι περίπου 10 ένοπλοι άνδρες, ισχυριζόμενοι ότι είναι από το τμήμα πληροφοριών των Tαλιμπάν, πραγματοποίησαν την επιδρομή το βράδυ της Τετάρτης.Η ακτιβίστρια, Tamana Zaryabi Paryani, ήταν μεταξύ περίπου 25 γυναικών που συμμετείχαν σε μια διαδήλωση κατά των Ταλιμπάν την περασμένη Κυριακή κατά της υποχρεωτικής ισλαμικής μαντίλας ή χιτζάμπ για τις γυναίκες. 

Με δήλωση τους οι Tαλιμπάν κατηγόρησαν τις γυναίκες αυτές που έλαβαν μέρος στη πρόσφατη διαμαρτυρία, λέγοντας ότι η προσβολή των αφγανικών αξιών δεν θα είναι πλέον ανεκτή.Οι νορβηγικές αρχές τόνισαν ότι η επίσκεψη των Ταλιμπάν δεν αποτελεί νομιμοποίηση των Tαλιμπάν, οι οποίοι αναμένεται να απαιτήσουν την αποδέσμευση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων (8,8 δισεκατομμύρια ευρώ) σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.

Θες να γίνεις μέλος της ομάδας μας; Συμπλήρωσε την αίτηση σου εδώ!
ταλιμπάν
Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223