Η απαγορευμένη λέξη

Γράφει η Νένα Ζέττα

Η αναφορά και μόνο στη λέξη μάγισσα ή μάγος ήταν ικανή να κινητοποιήσει ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Η μαγεία μπήκε στο στόχαστρο τόσο απ’ τα κοσμικά και τα εκκλησιαστικά δικαστήρια όσο και από τον ίδιο τον λαό.

Συγκεκριμένα, μαγεία θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι το σύνολο των υπερφυσικών δυνάμεων με σκοπό την πραγματοποίηση ενός σκοπού με τρόπο λογικό που στην ουσία θεωρείται απίθανο. Με τη μαγεία ο άνθρωπος προσπαθούσε να ξεπεράσει τα εμπόδια των υλικών του δυνάμεων με σκοπό την χειραγώγηση της πραγματικότητας με την βοήθεια της πνευματικής κατεύθυνσης .Με την πάροδο του χρόνου η μαγεία αποτέλεσε το είδος της λατρείας του σατανά.

Έρευνα του Pnyka Press για τη διαχείριση ζητημάτων από την κυβέρνηση και πρόθεσης ψήφου

Κατά τον Μεσαίωνα η πίστη στη μαγεία αποτελούσε φαινόμενο καθολικό. Η καθημερινότητα κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα περιλάμβανε την μαντεία , τα ξόρκια και την επίκληση υπερφυσικών δυνάμεων. Κατά τον 11ο  αιώνα η εκκλησία εξαπέλυσε ένα άγριο κυνήγι εναντίων των μαγισσών.

Εκείνη την εποχή υπήρχε η αντίληψη ότι οι μάγισσες είχαν την ικανότητα να πετάνε στον αέρα, ότι κουβαλούσαν τις νύχτες ζώα ως οπαδοί της θεάς Άρτεμης. Επίσης, οι άνθρωποι την εποχή αυτή πίστευαν πως η μαγεία συνδέονταν με την επίκληση δαιμόνων όπως και με την θυσία σε αυτούς αλλά και με την σεξουαλική συνεύρεση μαζί τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το κυνήγι αυτό των μαγισσών διήρκησε από τον 14ο μέχρι τον 17ο  αιώνα και υπολογίζεται πως θανατώθηκαν περίπου 200.000 με 500.000 άνθρωποι εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν γυναίκες. Πώς τιμωρούνταν οι μάγισσες ή οι μάγοι; Οι πηγές αναφέρουν διάφορα βασανιστήρια και θάνατο στην πυρά .Ειδικά, οι δίκες των μαγισσών τελούνταν χωρίς την παρουσία αποδεικτικών στοιχείων και διεξάγονταν ταχύτατα.

Πού οφειλόταν ο πόλεμος εναντίων των μαγισσών ; Εδώ ως απάντηση έρχεται ο ρόλος και η στάση της Καθολικής εκκλησίας. Η εκκλησία στην προσπάθειά της να προασπίσει τα συμφέροντά της, απέδιδε κατηγορίες  χωρίς να προηγηθεί έρευνα, σε ανυπεράσπιστες χήρες  γυναίκες που διέθεταν κάποια περιουσία ,με σκοπό την αρπαγή της περιουσίας αυτής από μέλη του κλήρου.Ένας άλλος λόγος καταδίωξης ήταν οι γνώσεις που διέθεταν οι μάγισσες όσο αφορά την θεραπεία ασθενειών μέσω των βοτάνων.

Το στοιχείο αυτό για την εκκλησία θεωρούνταν σατανιστικό . Το πρόταγμα της εκκλησίας ήταν πως η θεραπεία από κάποια ασθένεια ήταν θέλημα μόνο του θεού.

Υπήρχε και η περίπτωση μαγισσών που ασκούσαν μαγεία για κακό σκοπό ,όπως τη δηλητηρίαση.

Γεγονός είναι πως κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα κατηγορήθηκαν και  θανατώθηκαν πολλά άτομα, άλλα κατηγορήθηκαν άδικα ,γιατί υπήρχε κι αυτή η περίπτωση και άλλα άτομα κατηγορήθηκαν δίκαια. Ωστόσο, σήμερα όλες αυτές οι προκαταλήψεις κι οι αντιλήψεις περί μαγείας έχουν ξεπεραστεί. Γι’αυτό, όσοι θέλουν να ξεναγηθούν στον κόσμο της μαγείας ,ας ετοιμάσουν το σκουπόξυλό τους χωρίς να φοβηθούν την πυρά. Πετάξτε ελεύθερα!!!

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: λέξη

Η Ελληνική διπλωματία στο σταυροδρόμι του Κοσόβου

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ξεκινήσει κάποια ένοπλη σύγκρουση στο Κόσοβο, ωστόσο ανεξάρτητα από αυτό, η διένεξη επ’ αυτού του ζητήματος αποτελεί μία κρίσιμη πρόκληση για την Ελλάδα. 

Το φαινόμενο Tate και το είδωλο στον καθρέφτη μας

Ο συγκεκριμένος άνδρας αποτελεί αυτήν την εποχή μια από τις πιο πολυσυζητημένες περσόνες παγκοσμίως, γνωστός για τις ιδιαίτερα ερειστικές απόψεις του απέναντι στο γυναικείο φύλο.

Προεκλογικός… πυρετός

Μια ακόμα κυβερνητική τετραετία ολοκληρώνεται σύντομα στη χώρα μας και η ημερομηνία κήρυξης της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης δεν αργεί να ανακοινωθεί. 

Δολοφονία γυναικών: Aνθρωποκτονία ή γυναικοκτονία;

Ο όρος γυναικοκτονία είναι παλαιάς προέλευσης και, μάλιστα, οι ρίζες του εντοπίζονται το 1976, όταν για πρώτη φορά καταγράφηκε από τη κοινωνιολόγο Diana Russel

Εκλογές στην Τουρκία: Νίκη του σουλτάνου ή τέλος εποχής;

Πρόσφατα ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του την διεξαγωγή των τουρκικών γενικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών την Κυριακή 14 Μαΐου 2023.

Ο αναδυόμενος πολυπολικός κόσμος, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Ελλάδα

Αν μία λέξη μπορεί να αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο το πλέγμα της σημερινής συγκυρίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή είναι η κλιμάκωση. 

Ωχαδερφισμός: Ζήτημα πολιτικό

Το τελευταίο διάστημα, ένα από τα ζητήματα που απασχολεί την επικαιρότητα είναι η υπόθεση της κ.Καϊλή, της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατηγορείται για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς.

Ευρωπαϊκό Mοντέλο Κοινωνικού Κράτους vs Νέα Δεξιά: Mετασχηματισμός ή ρήξη;

Η Ευρώπη – ιστορικά και γεωγραφικά- υπήρξε πρωτοπόρος τόσο στη δημιουργία όσο και στην ανάπτυξη/εφαρμογή του Κοινωνικού Κράτους.

Avatar photo
Νένα Ζέττα
Άρθρα: 9