Γράφει η Δέσποινα Αλεξιάδη Αμερικανίδα
Βλέποντας τις εικόνες του πολέμου στην Ουκρανία πολλοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους να βοηθήσουν, άλλοι έχουν κάνει δωρεές, πολλοί έχουν στείλει τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης υγιεινής, αρκετοί τολμηροί έχουν προσφέρει σπίτια για τους πρόσφυγες. Όμως, η 29χρόνη Chelsey Brown από την Νέα Υόρκη, καθώς έψαχνε τρόπους να βοηθήσει, βρήκε μία λίστα με διάφορα πράγματα από έναν vintage μεταπωλητή στη Zaporizhzhia (πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας).
Η 29χρόνη εντυπωσιάστηκε με ένα μεγάλο, πράσινο άλμπουμ φωτογραφιών γεμάτο με ασπρόμαυρες εικόνες της Ουκρανίας της σοβιετικής εποχής και αποφάσισε να εντοπίσει τους νόμιμους ιδιοκτήτες του. «Το είδα και αμέσως κατάλαβα ότι ήταν ξεχωριστό και έπρεπε να το επιστρέψω στην οικογένεια», δήλωσε. “Προσπαθούσα να βρω ουκρανικές μικρές επιχειρήσεις για υποστήριξη. Το άλμπουμ φωτογραφιών εμφανίστηκε και έκανα κλικ σε αυτό και με οδήγησε σε μια καταχώριση στο eBay.”
Η Αμερικανίδα με το άλμπουμ
Χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες για να φτάσει το άλμπουμ από την Ουκρανία στην Νέα Υόρκη όμως η Brown δεν έχασε χρόνο, άρχισε να ψάχνει τους ιδιοκτήτες με τις πολύ λίγες πληροφορίες που είχε. Το άλμπουμ χρονολογείται μεταξύ των δεκαετιών 1920 και 1970.
«Οι λεζάντες είναι στα ρωσικά, γεγονός που έκανε την έρευνα πολύ δύσκολη», είπε η Μπράουν. Άτομα μέσα από τα social media βοήθησαν πολύ στην μετάφραση. “Έψαχνα μέρα και νύχτα χωρίς κανέναν οδηγό. Ήμουν απελπισμένη να βρω αυτήν την οικογένεια!” είπε. Ξέροντας μόνο δύο άτομα, Βαντίμ και Γιούρι όπου ήταν γραμμένα κάτω από κάποιες φωτογραφίες η Μπράουν άρχισε τις έρευνες.
Τελικά έλαβε ένα email από τον Ivan Makovetskyi — τον 29χρονο γιο του Γιούρι και εγγονό του Βαντίμ. Ο Βαντίμ έχει πεθάνει το 2009.
Ζει με τους γονείς του και τη γιαγιά του (γυναίκα του Βαντίμ) στην πόλη Ντνίπρο της κεντρικής Ουκρανίας.
Ο Ιβάν μαζί με τον παππού του, Βαντίμ και τον πατέρα του, Γιούρι.
Πριν από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο, ο Μακόβετσκι ήταν καθηγητής αγγλικών «σε ένα από τα πιο διάσημα σχολεία της πόλης», ενώ η οικογενειακή τυπογραφική επιχείρηση που είχαν, εξυπηρετούσε θέατρα και πολιτιστικά ιδρύματα. Καθώς όμως σταμάτησαν να λειτουργούν, η οικογένεια έχασε την δουλεία της. Αμερικανίδα Αμερικανίδα Αμερικανίδα Αμερικανίδα Αμερικανίδα Αμερικανίδα
Ο Μακόβετσκι προσλήφθηκε πρόσφατα ως τοπικός εκπρόσωπος μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης από την Ιταλία που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, αλλά κατά τα άλλα η οικογένεια δεν έχει εισόδημα.
«Είμαστε εντάξει, δεν πεινάμε ή κάτι τέτοιο, αλλά η κατάσταση είναι μάλλον δύσκολη αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μακόβετσκι.
«Ο παππούς μου ήταν άνθρωπος με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, καθηγητής ανθρώπινης ανατομίας και ακόμη και επικεφαλής του τμήματος της Ιατρικής Ακαδημίας μας εδώ στην πόλη Ντνίπρο», έγραψε στην Μπράουν.
Η οικογένεια δεν ξέρει για το πώς το άλμπουμ βγήκε στην πώληση, αλλά υποψιάζονται ότι μπορεί να χάθηκε όταν μετακόμισαν.
Ενώ ο Makovetskyi και η οικογένειά του χάρηκαν όταν άκουσαν ότι βρέθηκε έπειτα ανησύχησε.
«Μπορεί να ακούγεται ωμό, αλλά αυτές τις μέρες οι αναμνήσεις εδώ δεν αξίζουν πολλά», έγραψε στην Μπράουν, περιγράφοντας τη ζωή των πολιτών στην Ουκρανία σήμερα ως «τρομερή».
Ο ήχος των προειδοποιήσεων αεροπορικής επιδρομής έχει γίνει τακτικό χαρακτηριστικό της ζωής της οικογένειας, η οποία εξακολουθεί να ζει στο κτίριο στο Ντνίπρο που ήταν το σπίτι του παππού του Μακόβετσκι, Βαντίμ. «Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να ακούμε τη σειρήνα αεροπορικής επίθεσης μετά την οποία δεν συμβαίνει τίποτα, που οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου εμένα, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να πάνε στο υπόγειο ή το καταφύγιο», είπε.
Ο πατέρας του Makovetskyi, Yuri, είναι σοβαρά άρρωστος αλλά δεν λαμβάνει την σωστή θεραπεία που χρειάζεται λόγω των συνθηκών στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, το κλείσιμο της οικογενειακής επιχείρησης τους έχει δυσκολέψει οικονομικά.
Αφού βρήκε την οικογένεια, η Μπράουν ήθελε πολύ να βοηθήσει την οικογένεια. Έκτοτε τους έστειλε χρήματα και ελπίζει να επιστρέψει το άλμπουμ αυτοπροσώπως μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Ο Makovetskyi δήλωσε ότι η οικογένειά του ήταν αρχικά καχύποπτη για τη βοήθεια του Brown, ειδικά καθώς ήταν πάντα «περήφανοι και ανεξάρτητοι».
«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με την έλλειψη εργασίας και τη συνεχή απειλή επίθεσης με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς φυσικά συνέβαλαν στην προθυμία να δεχτούμε αυτήν τη βοήθεια χωρίς αμφιβολία, αλλά η δεύτερη αντίδραση προερχόταν από υπερηφάνεια», είπε.
Αλλά αυτό άλλαξε τελικά, σύμφωνα με τον Makovetskyi, ο οποίος βρίσκεται τώρα σε τακτική επικοινωνία με τον Brown.
Ο Βάντιμ μωρό σε φωτογραφία στο άλμπουμ
«Η καρδιά και το μυαλό μου με έπεισαν να στείλω χρήματα μόλις μπορέσω να έρθω σε επαφή με την οικογένεια και να μάθω περισσότερα για αυτήν. Είναι σκληρά εργαζόμενοι, περήφανοι, ευγενικοί, ευγνώμονες και η απώλεια της δουλειάς και του εισοδήματός τους λόγω μιας κατάστασης που δεν μπορούν να ελέγξουν ήταν αρκετός λόγος για μένα. Δεν μπορώ να περιμένω μέχρι την ημέρα που θα μπορέσω να τους συναντήσω όλους προσωπικά», είπε η 29χρόνη Αμερικανίδα.
Διαβάστε Περισσότερα: άλμπουμ άλμπουμ
Τι γίνεται με το Χαμόγελο του Παιδιού; 5+1 απαντήσεις
Αξίζει, να επισημάνουμε τις σημαίνουσες προβλεπόμενες ρυθμίσεις, απαντώντας στα «fake news» που κυκλοφορούν, τις τελευταίες ημέρες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Φοιτητικές Εκλογές 2022: Τα τελικά αποτελέσματα σύμφωνα με κάθε παράταξη
Στη δημοσιότητα δόθηκα από τις παρατάξεις τα τελικά απoτελέσματα για τις φοιτητικές εκλογές 2022.
Δολοφονία Τοπαλούδη: Ομόφωνα ένοχοι και στο Εφετείο οι δύο κατηγορούμενοι
Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και συγκεκριμένα αστυνομικών των ΜΑΤ θα γίνουν οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Νομική Αθηνών: Επίθεση δέχθηκαν 6 κοπέλες, μέλη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ
Μία φοιτήτρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο – «Όποιος χτυπάει φοιτητές, χτυπάει το Πανεπιστήμιο, χτυπάει την Παιδεία» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Η ακροδεξιά στη σύγχρονη Ευρώπη
Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και συγκεκριμένα αστυνομικών των ΜΑΤ θα γίνουν οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Βιβλιοθήκη ΑΠΘ: Με 24ωρη παρουσία ΜΑΤ ξεκίνησαν οι εργασίες
Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και συγκεκριμένα αστυνομικών των ΜΑΤ θα γίνουν οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.