Άμβλωση: Ζωή μέσω θανάτου

Ζωή μέσω θανάτου

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι από την αρχαιότητα οι γυναίκες παρά της συγκεκριμένης πράξης έβρισκαν τρόπο να τερματίσουν την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη τους είτε με ορισμένα βότανα είτε με κάποιου είδους υποτυπώδη εγχείρηση.

Γράφει η Ευαγελλία Τζαρτζούλη

Το φαινόμενο της άμβλωσης ξυπνά διάφορα συναισθήματα στους ανθρώπους, τα οποία με τη δική τους σειρά πυροδοτούν μια σειρά αντιδράσεων.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι από την αρχαιότητα οι γυναίκες παρά της συγκεκριμένης πράξης έβρισκαν τρόπο να τερματίσουν την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη τους είτε με ορισμένα βότανα είτε με κάποιου είδους υποτυπώδη εγχείρηση. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο οι τρόποι αυτοί ήταν ασφαλείς και δεν έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή του προσώπου;

Σε μεγάλο ποσοστό αυτό το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί καθώς σύμφωνα με το άρθρο 304 του ΠΚ είναι νόμιμη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η τεχνητή διακοπή της κύησης. Παρά τη νομιμοποίηση της, οι κοπέλες που επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτήν την επιλογή έρχονται στην δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουν όλη την κοινωνική ντροπή που θα τους «κρεμάσουν» αλλά και την ενοχή διότι θέλησαν να ασκήσουν ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα τους , που είναι αυτό της «αυτοδιαθέσεως».

Ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων χρειάζεται ο καθένας μας να σέβεται τις αποφάσεις του συνανθρώπου μας, ειδικά αυτές που αφορούν το ίδιο τους το σώμα. Οι όροι «pro choice» και «pro life» έχουν διχάσει αρκετά την κοινωνία των ΗΠΑ και δειλά- δειλά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην Ελλάδα. Η Ορθοδοξία ως γνωστόν κηρύττει πως είναι μεγάλη αμαρτία να αφαιρέσεις μια ζωή ακόμη και αν αυτή αποτελεί ένα σύμπλεγμα κυττάρων.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη το 2019, 1 στις 10 έφηβες ηλικίας 15 έως 19 ετών έχει προβεί σε τουλάχιστον μια έκτρωση. Εν γένει το ποσοστό των Ελληνίδων που έχει προβεί σε αυτήν την διαδικασία είναι κάπου στα 22%. Βέβαια λίγα είναι αυτά που μπορούμε να γνωρίζουμε καθώς δεν έρχονται συχνά στην επιφάνεια τέτοιου είδους υποθέσεις. Ακόμη και αν θελήσεις να αναζητήσεις περαιτέρω πληροφορίες στο διαδίκτυο για αυτό το ζήτημα , λιγοστά έως καθόλου αποτελέσματα θα σου εμφανίσει.

Υπάρχει η νοοτροπία να κρύβουμε «κάτω από το χαλάκι» ό,τι δυσάρεστο μας εμφανίζεται στο διάβα μας. Οι νέες κοπέλες δεν έχουν καμία σχεδόν γνώση επί του θέματος εφόσον ο εκπαιδευτικός τομέας φαίνεται να αδιαφορεί παντελώς καθώς κύριο μέλημα του είναι η στείρα αποστήθιση και η βαθμοθηρία. Συνεπώς αν κάποια βρεθεί στην θέση κατά την οποία χρειάζεται να τερματίσει την εγκυμοσύνη, να μην γνωρίζει τι αντίκτυπο θα έχει στην ίδια μια τέτοια διαδικασία τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Στο δημόσιο κλάδο η διακοπή της κύησης παρέχεται εν μέρει θεωρητικά αλλά στην πράξη είναι αδύνατο να κάνεις άμβλωση στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό συμβαίνει διότι πολλοί είναι οι γιατροί , οι οποίοι λόγω δεοντολογίας αρνούνται να αναλάβουν τέτοια ιατρικά περιστατικά, γεγονός που θεωρείται ανεπίτρεπτο καθώς και με το νόμο η γυναίκα έχει το δικαίωμα σε αυτήν την επιλογή. Άμβλωση

Αυτό έχει ως απόρροια να καταλήγει να επιλέγει τον «ακριβό» δρόμο , ο οποίος δεν είναι άλλος παρά ο ιδιωτικός. Οι τιμές ποικίλουν ανά γιατρό και ιδιωτικό νοσοκομείο καθώς συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα και τυχόν επιπλοκές ή μέρες νοσηλείας. Εκείνες κυμαίνονται από 200 έως και 2000 ευρώ. Σε αυτό το σημείο σας ερωτώ, δεν θα έπρεπε να υπήρχε παρόμοια πρόβλεψη από το κράτος για δωρεάν άμβλωση όπως υπάρχει και η δωρεάν γέννα στα δημόσια νοσοκομεία;

Σε ορισμένες περιπτώσεις γυναίκες που δεν διαθέτουν τα αναγκαία χρήματα για μια τέτοια διαδικασία καταφεύγουν σε επικίνδυνες μεθόδους αποβολής του εμβρύου , οι οποίες αφήνουν τρομερά κατάλοιπα τόσο στο σώμα των ίδιων όσο και στην ψυχή τους. Κάποιες από τις συχνότερες επιπλοκές είναι η ρήξη του τραχήλου τής μήτρας κατά τη διαδικασία της διαστολής του με μεγάλη αιμορραγία καθώς και η διάτρηση της μήτρας. Φλεγμονές στην κοιλότητα της μήτρας μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ογκώδη προβλήματα.

Παρότι η κοινωνία μπορεί να θεωρεί τις γυναίκες που επιλέγουν την έκτρωση , εγωίστριες και τις κατακρίνουν ανελλιπώς για την πράξη τους, οφείλει ο καθένας από εμάς να γνωρίζει ότι και αυτές περνάνε τον δικό τους «Γολγοθά». Κανείς δεν δύναται να γνωρίζει με βεβαιότητα πως προέκυψε αυτή η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη καθώς μπορεί να είναι και αποτέλεσμα βιασμού. Η ψυχική υγεία των γυναικών είναι πολύ εύθραυστη στην παρούσα χρονική περίοδο. Άμβλωση

Οι κοπέλες κατόπιν της έκτρωσης είναι πολύ πιθανόν να τραυματιστούν ψυχικά τόσο βαριά που δύσκολα να καταφέρουν να επουλωθούν.Στην ψυχολογία υπάρχει και ειδικός όρος για αυτό το φαινόμενο , το οποίο ονομάζεται «μετεκτρωτικό σύνδρομο» ή αλλιώς «post abortion Syndrom».

Ακόμη και αν πήραν την συγκεκριμένη απόφαση έχουν κάθε δικαίωμα να θρηνήσουν την απώλεια του εμβρύου τους. Το γεγονός αυτό δεν τις κάνει λιγότερο καλές ούτε μειώνει την αγάπη που θα έχουν για υπάρχοντα παιδιά τους ή μελλοντικά.

Καλό θα ήταν η Ελλάδα να βγει από το Μεσαίωνα όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και να ενημερώσει σωστά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες ώστε να μην γίνεται τόσο τακτικά αλλά να υπάρχει γενικά ως επιλογή. Σημαντικό είναι επίσης να μάθει ο κόσμος να μην δακτυλοδεικτεί με την πρώτη ευκαιρία κάποια που προέβη σε άμβλωση καθώς να μην ξεχνάμε πως «πολλοί είναι αυτοί χωρίς τιμωρία, κανένας όμως χωρίς αμαρτία». Άμβλωση

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Ζωή μέσω θανάτου
Άμβλωση: Ζωή μέσω θανάτου

Διαβάστε περισσότερα: Άμβλωση Άμβλωση

Avatar photo
Ευαγγελία Τζαρτζούλη
Άρθρα: 1