Η αιματηρή εξέγερση στο Ιράν για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί

Γράφει η Μαρία Κατσαρή

Με τα πρόσφατα επεισόδια στο Ιράν αντιλαμβανόμαστε ότι η ισότητα των δύο φύλων δεν είναι αυτονόητη και ότι χιλιάδες γυναίκες απειλούνται να χάσουν την ζωή τους μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες και τολμούν να μην υπακούν στις στερεοτυπικές αντιλήψεις που περιορίζουν την ελευθερία τους να ζουν όπως πράγματι οι ίδιες επιθυμούν. Η εξέγερση στο Ιράν ξεκίνησε με αφορμή τον άδικο χαμό της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία στερήθηκε άδικα την ζωή της επειδή δεν φορούσε σωστά το επιβαλλόμενο χιτζάπ και της φάνηκαν τα μαλλιά της.

Τι πραγματικά συνέβη;

Η Μαχσά κουρδικής καταγωγής στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 επισκέφτηκε τους συγγενείς της στην Τεχεράνη, όταν βρισκόταν με τον αδερφό της την συνέλαβε η αυτοαποκαλούμενη «ηθική» αστυνομία (μια ειδική ομάδα που επιβλέπει την «κατάλληλη» ενδυμασία των γυναικών σε δημόσιους χώρους), η οποία έκρινε ότι δεν φορούσε σωστά με τον τρόπο που της επιβάλλεται η μαντίλα «καταπίεσης» και της φάνηκαν τα μαλλιά της, γεγονός που θεωρείται «ανήθικο».

Στο Ιράν η αφαίρεση του χιτζάπ θεωρείται αξιόποινη πράξη. Η άτυχη κοπέλα μεταφέρθηκε με την βία στο τμήμα όπου γυναίκες-μάρτυρες δήλωσαν ότι την ξυλοκόπησαν άγρια στο κεφάλι και στο σώμα για να την «συναιτήσουν» με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο καθώς έπεσε σε κώμα, κατά την μεταφορά ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκρή όπου και τελικά απεβίωσε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Οι αρχές της Ισλαμικής «Δημοκρατίας» του Ιράν κάνοντας έρευνα ισχυρίστηκαν ότι η κοπέλα κατέληξε από καρδιακή προσβολή διαψεύδοντας την είδηση της κακομεταχείρησής της από την δεδομένη ειδική ομάδα.

Με την είδηση του θανάτου της το ποτήρι «ξεχείλισε» με αποτέλεσμα άνδρες και γυναίκες να εξεγερθούν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως ΄΄Jin! Jiyan! Azadi!΄΄ (Γυναίκες!Ζωή!Ελευθερία!) και ΄΄Θάνατος στον δικτάτορα΄΄ Αλί Χαμενέι. Με κίνδυνο την ζωή τους και την υποστήριξη των ανδρών πολλές κοπέλες καίνε τις μαντίλες (χιτζάπ) στο δρόμο και κόβουν τα μαλλιά τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Χαμός γίνεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως στο τικ τοκ όπου σε πολλά βίντεο βλέπουμε να κόβουν τα μαλλιά τους γυναίκες και άνδρες κατακρίνοντας αυτό το άδικο γεγονός.

Σήμερα το BBC ενημέρωσε ότι στο Ιράν οι νεκροί είναι πάνω από 41. Στο Ιράν υπάρχει παραπληροφόρηση από τα μέσα και λόγω των εξελίξεων αυτών απαγορεύτηκε η πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο έτσι ώστε να «κουκουλώσουν» την αλήθεια.

Επίσης, επικρατεί η λογική του παραλογισμού καθώς στο Ιράν θεωρούν ανήθικο να είναι ακάλυπτα τα μαλλιά των γυναικών και «ηθικό» να τις σκοτώνουν για λόγους «τιμής»…Δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν κράτη τα οποία θεωρούν ότι είναι ατυχία να γεννηθείς γυναίκα και είσαι καταδικασμένη να υποστείς τις συνέπειες ενώ η ζωή σου ορίζεται από μια ανδροκρατούμενη κοινωνία που δεν σε υπολογίζει ως ανθρώπινο ον.

Με άλλα λόγια, θεωρούν την γυναίκα ως ανήθικο και κατώτερο ον. Πολλές γυναίκες πασχίζουν να επιβιώσουν από τα σκληρά, άδικα και φαλλοκρατικά καθεστώτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θέλουν όλες οι γυναίκες να φοράνε μαντίλα και να κρύβουν το σώμα τους για «θρησκευτικούς» λόγους ώστε να μην κολαστεί το έτερον φύλο, καθώς η συγκεκριμένη αντίληψη υποδηλώνει ότι το γυναικείο φύλο σεξουαλικοποιείται και είναι κάτι το ανήθικο.

Ακριβώς γι΄αυτό το λόγο τους επιβάλλεται να κρύβονται πίσω από μια μαντίλα και να μην τις βλέπει το φως του ήλιου. Αυτές οι βαθιά ριζωμένες και απαρχαιομένες αντιλήψεις δημιουργούν μίσος ανάμεσα στα δύο φύλα με αποτέλεσμα, να πολεμά ο ένας τον άλλον. Έτσι, στην προσπάθειά τους να δείξουν ποιο είναι το «κυρίαρχο» καταπατούν τα δικαιώματα του έτερου φύλου.

Αυτή η έμφυλη διαμάχη δεν έχει τελειωμό. Η κοινωνία με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις της στρέφεται εναντίον του «αδύναμου» φύλου, όπως το αποκαλούν. Στην ουσία όμως δεν υπάρχει αδύναμο φύλο αλλά, άνθρωποι χωρίς σεβασμό προς τον συνάνθρωπό τους.

Τέλος, ο αγώνας της αυτονομίας των γυναικών στο Ιράν μας αφορά όλους διότι είναι πραγματικά άδικο να σε σκοτώνουν για το φύλο σου. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε μια κοινωνία χρειάζεται να συνυπάρχουν αρμονικά οι άνδρες και οι γυναίκες καθώς ανήκουν στο ανθρώπινο είδος και έχουν ίσα δικαιώματα και με κοινό αγώνα μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

Διαβάστε Περισσότερα: Ιράν

Ιράν

Κοινωνικός αποκλεισμός: Ο σύγχρονος εξοστρακισμός

Σε συζητήσεις, συνέδρια , διαδηλώσεις γίνεται συχνά λόγος για  την έννοια του κοινωνικού αποκλεισμού, η οποία δείχνει να  μετεξελίσσεται και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. 

Οδεύοντας σε άγνωρες ατραπούς

Ο απολογισμός της πολύμηνης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που εξαπέλυσε ο Β. Πούτιν στην Ουκρανία καταδεικνύει δεκάδες χιλιάδες απώλειες και υλικές ζημιές που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη. μπάχαλο


Το δικαίωμα στον γραμματισμό

Όλα τα παιδιά στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτου φύλου, εθνικότητας και κοινωνικού στρώματος. μπάχαλο


Στον “απόηχο” της ΔΕΘ

Στον χτύπο των προηγούμενων ημερών και της ομιλίας του πρωθυπουργού, βρίσκονται σχεδόν όλα τα ενημερωτικά δίκτυα της χώρας. μπάχαλο

Κύπρος: Η μεγάλη «απειλή» της βασίλισσας Ελισάβετ

Με αφορμή τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στις 8 Σεπτεμβρίου πολλοί Έλληνες και Κύπριοι θυμήθηκαν τα γεγονότα που έλαβαν μέρος στην Κύπρο το 1952.μπάχαλο

Κύπρος Ελισάβετ

Διαίρει και Βασίλευε

«Οι λαοί δεν έχουν σταθερά ιδανικά. Πιο εύκολα πείθονται από ένα δημαγωγό, παρά κρατάνε σταθερά τα πιστεύω τους». μπάχαλο

Avatar photo
Μαρία Κατσαρή
Άρθρα: 4